Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Το 2025 στις ελληνικές θάλασσες οι πρώτες δύο γαλλικές φρεγάτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra με τη μέγιστη οπλική διαμόρφωση και τριών κορβετών τύπου Gowind, για την ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συνυπέγραψαν στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, γεγονός που επισφραγίζει την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς τρέχει παράλληλα και το πρόγραμμα για τα αεροσκάφη Rafalle που αποκτά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οι δύο πρώτες γαλλικές φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2025.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία», προσθέτοντας: «Η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αγορά των γαλλικών φρεγατών είναι υποστηρικτική της ευρωπαϊκής προσπάθειας για την απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

«Αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Μακρόν: Προστατεύουμε την ακεραιότητα των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις περιοχές μας

«Υπέγραψα μόλις τώρα μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, που είναι απαύγασμα μιας εργασίας από τον Ιούλιο του 2018 και κυρίως καρπός των τελευταίων 18 μηνών που οδήγησαν τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας το καλοκαίρι του 2020», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να προστατεύσουμε την ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας, προωθώντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στις κοινές μας περιοχές».

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για εμβάθυνση της συνεργασίας, που αντανακλάται στην απόφαση της Ελλάδας για την αγορά των αεροσκαφών Rafalle και των φρεγατών τύπου Belharra.

Η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ