Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Πυρ σήμερα στη Βουλή για ΔΕΗ και ακρίβεια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οξύτατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη, αναμένεται να εξαπολύσει, σήμερα στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή μια επερώτηση που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από δύο, περίπου, μήνες, ο πρόεδρος,του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει προ ημερήσιας συζήτηση, σε επίπεδο, πολιτικών αρχηγών. Μια επερώτηση, του Ιουλίου, που λαμβάνει, πλέον ευρύτερες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και νομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής, παρά το γεγονός πως δέχθηκε ανάλογες εισηγήσεις. Εξάλλου, όπως σημειώνουν και στενοί του συνεργάτες «το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι απρόβλεπτο και ενδέχεται να δοθεί ευκαιρία για πρόταση μομφής, σε κάποιο άλλο κρίσιμο θέμα», αφήνοντας ανοχή τη μια ανάλογη προοπτική.

Τούτων δοθέντων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αφήσει ανοιχτό το θέμα της δικαστικής διερεύνησης, σε κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας. Καθώς, έχει ήδη προκληθεί σοβαρή αναστάτωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού παρατηρήθηκαν, «περίεργα χρηματιστηριακά παιχνίδια». Σημειώνουν, δε, πως «για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα  9,02 στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου».

Για πολιτική ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, θα κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αφού «Η μεθόδευση αυτή και η πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, παραλείφθηκε, επίτηδες, στη πρόσφατη του ομιλία στη ΔΕΘ. Για το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού μας πυλώνα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, χωρίς να επιβάλλεται από οποιαδήποτε μνημονικής δέσμευση».

Χαρακτηριστικό, του κλίματος που επικρατεί στη Κουμουνδούρου είναι πως η κυβερνητική απόφαση για τη ΔΕΗ χαρακτηρίζεται «εγκληματική, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα δεν θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αλλά οι υπουργοί Οικονομκών, Ανάπτυξης και Ενέργειας. Δηλαδή, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Κώστας Σκρέκας.

Ο δρόμος προς το συνέδριο

Δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδος να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προκειμένου να εξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και την εκτίμηση για την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Κρίσιμο θέμα, θα αποτελέσει και η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής ή της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, που θα καθορίσει και τη πορεία προς το συνέδριο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ