Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να πάρει ο λαός το τιμόνι της εξουσίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να κάνουμε πράξη «το όνειρο όλων των πεινασμένων και των αδικημένων». Για «όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι!» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του που έγινε στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο Τρίτση.

24729364

Ηταν μια μεγάλη σε πλήθος πολιτική συγκέντρωση όπου κάλεσε τους νέους «να τολμήσουν να πάνε σε μεγαλύτερο βάθος την αμφισβήτησή τους προς το κράτος, το σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν, να τολμήσουν να αναλογιστούν, πώς θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να ζούμε στον 21ο αιώνα και ποιος είναι ο ένοχος που αυτό δεν συμβαίνει. Να τολμήσουν να αφήσουν πίσω ενδοιασμούς, προκαταλήψεις και δισταγμούς. Να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στις γραμμές της ΚΝΕ».

Τόνισε ότι «όποτε η εργατική τάξη, ο λαός, απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη του στα χέρια του, μόνο τότε ο τροχός της Ιστορίας γύρισε μπροστά, προσθέτοντας ότι, «Μόνο τότε ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν αποφασίσει να βαδίσει το δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας».

Επισήμανε ότι «από τον φαύλο κύκλο, της εναλλαγής ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κρίση, που τον πληρώνουν διαρκώς με νέες θυσίες οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, από την πανδημία, με τις εκατόμβες νεκρών, με τα διαλυμένα συστήματα υγείας, με τις θεραπείες και εμβόλια, που γίνονται αντικείμενο ανταγωνισμού και κερδοφορίας, από την έλλειψη αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής κι αντισεισμικής προστασίας, γιατί οι προτεραιότητες του κεφαλαίου και του αστικού κράτους κρίνουν ως περιττά τέτοια έργα, από όλα αυτά και άλλα πολλά, προκύπτει η σημερινή κοινωνία και οικονομία που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι αυτά που ακυρώνουν τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, και πάνω απ΄ όλα την αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού».

Ανέφερε ότι «αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει όλες οι εκδοχές κυβερνήσεων που ζήσαμε την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία».

Και σημείωσε ότι «σήμερα, όλοι αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα υπόσχονται ξανά καλύτερες ημέρες, προσπαθώντας να εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά» και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο και για νέες αυταπάτες».

Ακόμα, μίλησε για κοινή στρατηγική «παρά τις επιμέρους διαφορές», μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Ο λαός πρέπει να τους πετάξει στα μούτρα αυτά τα ψεύτικα διλήμματα. Και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» της ΝΔ και το δίλημμα «προοδευτική διακυβέρνηση ή Μητσοτάκης» του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδείχθηκε ότι καμία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να βγει έξω από τις ράγες που καθορίζει η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, η στρατηγική της ΕΕ κι η εξουσία του κεφαλαίου. Ο δε μύθος της δήθεν «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει χρεοκοπήσει σ’ όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε ότι «το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, για να καθορίζουν οι εργαζόμενοι τις εξελίξεις προς όφελος τους» και τόνισε ότι απέναντι στον κατακερματισμό, την λογική «ο καθένας για τον εαυτό του» πρέπει να αντιπαρατεθούν τα κοινά αιτήματα, ενότητα και πάλη όλου του εργαζόμενου λαού, για «εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων κάθε είδους, κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για να μείνουν στα χαρτιά και ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι άλλοι αντεργατικοί νόμοι που διαμορφώνουν τη σημερινή ζούγκλα, για να πληρώσουν οι λίγοι και μεγάλοι και όχι τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός».

Αναφερόμενος στον σοσιαλισμό είπε ότι «είναι η πραγματική πρόοδος, η κοινωνία στην οποία οι εργαζόμενοι βγαίνουν απ’ το περιθώριο της πολιτικής ζωής και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων, γιατί έχουν πλέον την εξουσία στα δικά τους χέρια.«Όταν πριν 30 χρόνια, λυσσομανούσαν όλοι – δεξιοί, φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, μετανοημένοι αριστεροί – πως «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» πέρα από το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, το ΚΚΕ κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία!» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «κρατήθηκε όρθιο, γιατί έμεινε πιστό στα «μεγάλα μεγέθη», που μας υπενθύμισε ο μεγάλος Μίκης στην τελευταία του επιστολή. Και αυτά τα μεγάλα μεγέθη, της ιστορικής μας διαδρομής, αλλά κι όσα μεγάλα κατακτήσαμε αυτά τα 30 χρόνια, είναι που κρατάνε ζωντανή την ελπίδα και εμπνέουν την καθημερινή πάλη σήμερα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ