Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΙΝΑΛ: Οι ίντριγκες,  οι “μαχαιριές” και η μάχη… των ΑΦΜ στο δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας 

Η ανατομία ενός κινήματος. Το καρέ των διεκδικητών, οι ισορροπίες, οι συμμαχίες. Ο ρόλος Σημίτη, Παπανδρέου, Λαλιώτη, Γερουλάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Την προσεχή Κυριακή στις 3 Οκτωβρίου,  θα οριστεί  η κρίσιμη ημερομηνία που θα αναδείξει  τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι οι δυο πρώτες Κυριακές του Δεκεμβρίου, 5 και 12, καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι θα χρειαστούν δυο εκλογικές αναμετρήσεις.

Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης , Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, οι διεκδικητές, με τον καθένα να καταθέτει το δικό του πρόγραμμα για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ. Η απόφαση, θα είναι και κρίσιμη και καθοριστική αφού, δεν αποκλείεται, και με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, το ΚΙΝΑΛ, να αποτελέσει και τον ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. Ο στόχος είναι να ψηφίσουν πέραν των 130 χιλιάδων μελών.

Ένας Δεκέμβριος που, όπως, αποδεικνύεται θα στιγματίσει και την επόμενη προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Στον τελευταίο μήνα του χρόνου, θα πραγματοποιηθούν δυο  συνέδρια -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-και μια ανάδειξη ηγεσίας-ΚΙΝΑΛ. Στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν το προσπερνούν με ελαφρά τη καρδία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως επικοινωνιακά ενδέχεται να προκαλέσει φθορά στο ΚΙΝΑΛ αφού τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω στα δυο μεγάλα κόμματα. Ίσως, για αυτό το λόγο, επιδιώκουν από τώρα, να κερδίσουν τηλεοπτικό χρόνο. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως σημειώνουν και οι άσπονδοι φίλοι του, εκμεταλλεύεται τις δημόσιες σχέσεις του σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, για να προβάλει τις θέσεις και να «προλάβει το χρόνο». Ο ίδιος δείχνει να μη δίνει σημασία και υπερτονίζει τις αδυναμίες μιας φθαρμένης ηγεσίας, αφήνοντας να αναδειχθούν τα σφάλματα της Φώφης Γεννηματά. Η ίντριγκα μόλις έχει ξεκινήσει..

«Πιο εύκολα παίζεις στοίχημα για το παιχνίδι Μπαρτσελόνα- Ρεάλ, παρά για την επικράτηση κάποιου υποψηφίου», σημείωνε με κάποια δόση ειρωνίας, μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Αν και πολλοί θεωρούν πως αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της Φώφης Γεννηματά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη που, όμως, δεν αποκλείεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει, να αποτελέσει και το καθοριστικό παράγοντα, στις επαναληπτικές εκλογές. Σε όλο αυτό το κλίμα, κάποιοι, λιγοστοί είναι αλήθεια, διακινούν την ιδέα, περί ματαίωσης, τη τελευταία στιγμή της εκλογής, υποστηρίζοντας τη παραμονή της Φώφης Γεννηματά, μέχρι τις  εθνικές εκλογές που εκεί θα κριθούν τα πάντα. Μια άποψη, ίσως που βρίσκει αντίθετη τη βάση του ΚΙΝΑΛ, που επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν.

Σημίτης, Παπανδρέου, Λαλιώτης, Γερουλάνος…

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αναβρασμός. Στο εσωτερικό των υποψηφίων, μετρούν τους υποστηρικτές τους ασκώντας πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Βαρύνουσα σημασία έχει η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Λαλιώτη. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνει το μάτι στους «Γεννηματικούς» αν και οι «Παπανδρεικοί» εκτιμούν τον Χάρη Καστανίδη ενώ ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν θα εκφράσει ανοιχτά τη προτίμηση του, μέχρι τη τελευταία στιγμή και, ίσως στο δεύτερο γύρο των εκλογών, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τις προθέσεις του.

Ο Παύλος Γερουλάνος, πάντως προς ώρας, κρατάει στάση αναμονής. Την ίδια στιγμή οι «Παπανδρεικοί» στην Αχαϊα, στη πλειοψηφία τους δείχνουν να προτιμούν το Νίκο Ανδρουλάκη ενώ στη Βόρειο Ελλάδα, δεν κρύβουν τη προτίμηση τους, στο Χάρη Καστανίδη. Στη Κρήτη ούτε λόγος, ο Νικος Ανδρουλάκης μοιάζει να έχει πάρει τις εσωκομματικές εκλογές αν και τη τελευταία στιγμή κάποιες οργανώσεις εκτιμάται πως θα γυρίσουν στη Φώφη Γεννηματά.

Ο Κώστας Λαλιώτης, δεν θα θελήσει να αναμιχθεί αλλά είναι σίγουρο πως στο μυαλό του είναι η επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρόλος του Κώστα Σημίτη. Αρκετοί εντός της ΧαριλάουΤρικούπη, τον κατηγορούν ανοιχτά για «παλαιοκομματική ίντριγκα». Λένε, πως ο πρώην πρωθυπουργός, έχει στρέψει τα βέλη του εναντίον της Φώφης Γεννηματά με υπόγειο τρόπο. Άνθρωπο του περιβάλλοντος του,  αναφέρονται εντός των οργανώσεων με τρόπο υποτιμητικό για την νυν ηγεσία ενώ ο ίδιος, απαξιώνει το ρόλο του ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο που έστειλε στη Χαριλάου Τρικούπη, για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη που σημείωνε με δηκτικό τρόπο πως «το παρόν δεν προσφέρει δυνατότητες ανάδειξης και ενεργού δράσης»…

Στο στρατηγείο της Φώφης Γεννηματά επικρατεί συγκρατημένος ενθουσιασμένος. Τα βέλη τους δεν στρέφονται τόσο εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη όσο εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου. Τον κατηγορούν ανοιχτά ότι παίζει το «παιχνίδι του Μητσοτάκη» και πως «έχει ήδη συμφωνήσει να στρέψει το καράβι δεξιά, παίρνοντας υψηλόβαθμη θέση στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη». Στους διαδρόμους, διαδίδεται, πως πίσω από τον «Λοβέρδο, κρύβεται ο Βενιζέλος». Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργασίας, δεν έχει εκδηλώσει καμία προτίμηση. Οι φίλοι του στο ΚΙΝΑΛ, κινούνται προς δυο κατευθύνσεις: του Αντρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αλλά και με μίσος εναντίον της Φώφης Γεννηματά». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιέζεται από τον Αντρέα Λοβέρδο να προχωρήσει σε μια ανακοίνωση που να φωτογραφίζει την υποστήριξη του, θεωρώντας πως αυτό στις οργανώσεις της Β. Ελλάδας θα μετρήσει σημαντικά.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση είναι γενικευμένο φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι, από συγκεκριμένο στρατόπεδο υποψηφίου-και όχι της Φώφης Γεννηματά-έφτασαν στο σημείο να αφήσουν υπονοούμενα απειλών ακόμη και για τους εργαζόμενους στη Χαριλάου Τρικούπη, στη περίπτωση αλλαγής ηγεσίας, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσουν. Σημειωτέον πως οι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέχρι στιγμής, διατηρεί το ισχυρό του επιχείρημα, περί ανανέωσης. Στο ΚΙΝΑΛ το παράδειγμα-κάποιο λένε το «φάντασμα» του Αλέξη Τσίπρα, είναι ισχυρό για την εκλογή του κρητικού ευρωβουλευτή. Η ιδιότητα του αυτή-του ευρωβουλευτή-έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής και εσωτερικής αντιπαράθεσης. Στα γραφεία του κόμματος οι αντίπαλοι του, υπενθυμίζουν πως «ακομη και αν εκλεγεί δεν θα μπορεί να πηγαίνει στη Βουλή ως πρόεδρος αφού είναι ευρωβουλευτής». Ενώ τονίζουν με νόημα πως η Φώφη Γεννηματά δεν θα δεχθεί να γίνει κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος ούτε αντιπρόεδρος. «Κάτι σαν το Τσίπρα με τον Αλαβάνο», τη πρώτη περίοδο της δυαρχίας. Αφήνουν ταυτοχρόνως υπονοούμενα για τους μισθούς του ευρωκοινοβουλίου που θα «συνεχίσει να λαμβάνει μέχρι πραγματοποιηθούν εκλογές και αν εκλεγεί, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο». Όλοι εναντίον όλων με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Ο εσωτερικός πόλεμος έχει αγγίξει ακόμη και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, θέλοντας να προσγειώσουν τον Ανδρέα Λοβέρδο που οραματίζεται την «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» του υπενθυμίζουν πως «τα χρέη του παρελθόντος είναι τεράστια και έχουν συγκεκριμένο ΑΦΜ. Η επαναφορά του τίτλου ΠΑΣΟΚ θα σημαίνει και χρεοκοπία στη Χαριλάου Τρικούπη». Τα «κόμματα», λένε «δεν είναι ποδοσφαιρικά σωματεία να αλλάζουν ονόματα να πέφτουν στη Γ´ Εθνική για να σβηστούν τα χρέη τους». Είναι γεγονός πως τα  οικονομικά αποτελούν μεγάλο βαρίδι για το ΚΙΝΑΛ, αν και, όπως λένε «η Φώφη κάθε μήνα αποπληρώνει ένα μικρό έστω μέρος των δανείων».

xristodoulakis gennimata

Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά

Το στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά ενισχύεται ιδιαίτερα από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τομέας που ήταν ανέκαθεν πολύ ισχυρός στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης έχει τεθεί υπέρ της. Ένα πρόσωπο που λόγω εμπειρίας ενδέχεται να καθορίσει πολλά στις επαναληπτικές εκλογές. Όπως και του Παύλου Χρηστίδη που θεωρείται από  τα νέα πετυχημένα πρόσωπα που ανέδειξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλου και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η παλιά Γεννηματική ομάδα  είναι δίπλα της.  Τη νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στηρίζουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου) το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α’ Αθηνών Κώστας Σκανδαλίδης, οι βουλευτές επίσης Γ. Καμίνης (Επικρατείας), Χρήστος Γκόκας (Αρτας), Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας).

Ο βασικός παράγοντας  είναι ο Μανώλης Όθωνας. Ο άνθρωπος κλειδί, όπως τον χαρακτηρίζουν καθώς είναι εκείνος που έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο των εσωτερικών διαπραγματεύσεων αλλά και των…αποστολών σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος αναλαμβάνει τις δύσκολες επαφές και εσωκομματικές αποστολές. Μαζί της, επίσης, είναι η Τόνια Αντωνίου, ο Στέφανος Παραστατίδης.

Σε συνδικαλιστικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο την υποστηρίζουν οι Γιώργος Αποστολόπουλος, Αποστόλης Ραυτόπουλος, Κώστας Κουλούρης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Σίμος Δανιηλίδης, Τάσος Χειβιδόπουλος, Νίκος Ζενέτος, Παντελής Καμάς, Λάμπρος Παλάντζας, Γιώργος Ηλιάδης, Στέλιος Τσάκαλος, Σωτήρης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Μιχάλης Τζελέπης, Κώστας Κιτιξής, Βαγγέλης Πετριτζίκης, Μαρίνος Σκανδάμης, Σταύρος Κουτσουμπέλης, Ηλίας Δόλγιρας, Κώστας Ανθόπουλος, Μενέλαος Γαρδικιώτης, Έφη Χαλάτση, Μηνάς Αναστασάκης, Γιάννης Κουτσούκος.

20662080 1
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η ομάδα Λοβέρδου

Ενθερμοι υποστηρικτές του είναι οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας) και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας), καθώς και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Ο πρώην βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος στηρίζει επίσης την υποψηφιότητα Λοβέρδου, ενώ πολύτιμος σύμμαχος του Α. Λοβέρδου είναι ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής και συγκοινωνιολόγος. Ο συνταγματολόγος και πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, λόγος και ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Κυρίαρχο πρόσωπο στην ομάδα του, είναι ο Άγγελος Καραχάλιος που χαρακτηρίζεται και ως «στρατηγός».

24258106
(RICCARDO PAREGGIANI

Τα στελέχη του Ανδρουλάκη

Κυριαρχούν οι νεολαίοι της ΠΑΣΠ, θέλοντας με αυτό το τρόπο να σηματοδοτήσει και την ανανέωση στο ΚΙΝΑΛ. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι 45 ετών. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αλλά και ο Στέφανος Ξεκαλάκης αποτελούν τους δυο σωματοφύλακες. Μαζί του είναι ανοικτά ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιώργος Φραγκίδης, βουλευτής Κιλκίς, και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής.

21390223
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Υποστηρικτές του Χάρη Καστανίδη

Η Χρύσα Αράπογλου, ενώ «σιωπηλοί» φίλοι του, φέρονται ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ