Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

«Δεν είδε» ο Παναγιωτόπουλος παραβίαση των χωρικών μας υδάτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απέφυγε να απαντήσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αν τουρκικό πολεμικό σκάφος εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα, και μάλιστα σε απόσταση 2,5 μιλίων βόρεια της Κρήτης.

Αντίθετα ο υπουργός μιλώντας στην Βουλή επανέλαβε ότι φτάνει η ώρα της απόφασης για την αγορά των φρεγατών, η οποία έπρεπε να είχε ληφθεί τον Ιούνιο.

Το θέμα της παραβίασης των χωρικών  υδάτων έθεσε στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

«Να το διαψεύσετε κατηγορηματικά, εάν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο οφείλετε να δώσετε μια απάντηση», ανάφερε ο Γ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι «οι εντελώς ανεύθυνες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης πριν περίπου ένα χρόνο όταν σουλάτσαρε το ORUC REIS στην περιοχή για κόκκινη γραμμή τα 6 ναυτικά μίλια, είναι προφανές ότι δημιουργεί ένα προηγούμενο το οποίο έχει εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό η Τουρκία και ειδικά τώρα που ξανάρχισαν με συστηματικό τρόπο οι προκλήσεις». Ωστόσο ο Ν. Παπαγιωτόπουλος σιώπησε επ’ αυτού.

«Ας αργήσουμε μερικές μέρες»

Αντίθετα ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι πλησιάζει ο χρόνος κατά τον οποίο θα αποφασιστεί ποιες φρεγάτες θα πάρει το ναυτικό. Βεβαίως δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, αλλά ζήτησε υπομονή. «Είναι μια απόφαση-πρόσκληση ενός οπλικού συστήματος που θα κοστίσει δισεκατομμύρια, θα πρέπει να το κάνουμε σωστά κι ας αργήσουμε και μερικές μέρες παραπάνω. Αργήσαμε δεκαετίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε κενά πολλών ετών. Και η απόφαση για τις φρεγάτες, ξέρετε, είναι μια απόφαση που άργησε δεκαετίες, όχι μόνο την πενταετία της δικής σας διακυβέρνησης. Γι’ αυτό καλούμεθα τώρα να αποφασίσουμε για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής ενός καραβιού, που έχει 45 χρόνια ζωής και μόνο εξοπλισμός μέσης ζωής δεν είναι. Γιατί άργησε τόσο;», ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «θα πάμε και θα πάρουμε την απόφαση. Διότι εμείς ερχόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις, αποφάσεις που κι εσείς έπρεπε να είχατε πάρει στη δική σας θητεία και δεν πήρατε. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην παίρνεις απόφαση. Κανείς δεν θα σου ορμήσει, κανείς δεν θα σου ασκήσει κριτική γιατί ήδη έχουμε αργήσει και πάμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Και το κάνουμε και το έχουμε αποδείξει. Θα περιμένετε πολύ λίγο ακόμα για την απόφαση των φρεγατών και δεν θα προεξοφλείτε, δεν θα σπεκουλάρετε. Δεν συμφέρει».

«Πιέσεις και τακτικισμοί μέσα στο Μαξίμου»

Νωρίτερα ο Γ, Τσίπρας είχε υπενθυμίσει στον Ν. Παναγιωτόπουλο πως «ο πρωθυπουργός είναι υποσχεθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έκλεινε το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού. Τον Ιούνιο δεν είχε κλείσει. Εσείς, κύριε υπουργέ, είχατε πει σε σχετική ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κλείσει μέχρι τον Αύγουστο, δεν έκλεισε μέχρι τον Αύγουστο και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε καν για το τι ακριβώς περιμένουμε».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε η αγορά των 6 επιπλέον Rafale χωρίς να ειπωθεί λέξη για τις φρεγάτες. «Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός που τα προχωράει όλα αυτά; Το ότι ανακοινώθηκαν τα Rafale και δεν ανακοινώθηκε κάτι άλλο πιέσεις, τακτικισμοί και προβλήματα του Μαξίμου», υπογράμμισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ