Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Θάνος Πλεύρης: «Όχι» στην μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών

Οι άλλοτε ήρωες με τις άσπρες στολές και τις μάσκες μετατράπηκαν σε αναλώσιμους και χρήσιμους μόνο για έξι μήνες καθώς τόσο θα διαρκέσει η ανανέωση των συμβάσεών τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καμία μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ. Οι άλλοτε ήρωες με τις άσπρες στολές και τις μάσκες μετατράπηκαν σε αναλώσιμους και χρήσιμους μόνο για έξι μήνες καθώς τόσο θα διαρκέσει η ανανέωση των συμβάσεών τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Πλεύρης απάντησε αρνητικά τόσο για την μονιμοποίηση των επικουρικών όσο και για την ανανέωση των συμβάσεων των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, καθώς όπως είπε, εκείνος έχει εισηγηθεί για ανανέωση ωστόσο δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων. Ακόμη ο κ. Πλεύρης δεν έδωσε καμία απάντηση για την θεσμοθέτηση της δυνατότητας προκήρυξης διαγωνισμών, για πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ από 1/1/2022 στα νοσοκομεία .

Ακόμη, ο κ. Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός σχετικά με την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών καθώς επισήμανε «ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση άρσης του μέτρου και επιστροφή στην εργασία των υγειονομικών με δύο rapid test την εβδομάδα όπως συμβαίνει με άλλες επαγγελματικές ομάδες και τα μέτρα προστασίας», ενώ προσέθεσε ότι η τρίτη δόση εμβολίου είπε ότι θα είναι προαιρετική για τους υγειονομικούς.

Τέλος ενέκρινε τη δυνατότητα χορήγησης κανονικής άδειας όσων υγειονομικών συνταξιοδοτούνται.
Αναλυτικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:  

«Θέσαμε τα ζητήματα ειδικά την άρση των αναστολών καθηκόντων των ανεμβολίαστων συναδέλφων με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί και ραγδαία να ιδιωτικοποιείται το σύστημα υγείας.
Ο υπουργός για την δυνατότητα χορήγησης κανονικής άδειας όσων συναδέλφων συνταξιοδοτούνται υπέγραψε την απόφαση χορήγησης μπροστά μας.
Για την ανανέωση των συμβάσεων είπε ότι για τους συναδέλφους του ΟΑΕΔ ότι έχει τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας, για παράταση ενός έτους και περιμένει την σχετική απόφαση. Για τους επικουρικούς για έξι μήνες (Μάιος 2022).
Ζητήσαμε την μονιμοποίησή τους και είπε ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο. Είπε επίσης ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η προκήρυξη των θέσεων όλων των συμβασιούχων ώστε να συμμετάσχουν με αυξημένη μοριοδότηση.
Για τους ΣΟΧ είπε ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση ανανέωσης των συμβάσεων. Η δική του εισήγηση είναι για ανανέωση. Για την θεσμοθέτηση της δυνατότητας προκήρυξης διαγωνισμών, για πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ από 1/1/2022 στα Νοσοκομεία δεν απάντησε.
Για την αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων συναδέλφων είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση άρσης του μέτρου και επιστροφή στην εργασία των συναδέλφων με δύο rapid test την εβδομάδα όπως συμβαίνει με άλλες επαγγελματικές ομάδες και τα μέτρα προστασίας. Η τρίτη δόση εμβολίου είπε ότι θα είναι προαιρετική για τους υγειονομικούς.
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις».

Νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε στάση εργασίας και πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο που χαρακτηρίζει την covid-19 ως επαγγελματική νόσο.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να ενταχθεί στον κανονισμό επαγγελματικών νόσων του Υπουργείου Εργασίας και να χαρακτηριστεί ο θάνατος Υγειονομικών από covid-19, ως εργατικό ατύχημα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ