Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Ο οδικός χάρτης για τη “Νέα Αρχή”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ ήταν παραπάνω από ικανοποιητική, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στελέχη του κόμματος.

Τόσο το κοστολογημένο και ουσιαστικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, ύψους 1,8 δις ευρώ, που περιέχει και τη διαγραφή των χρεών της πανδημίας, όσο και οι αναφορές στην ανάγκη επανασύνδεσης του κόμματος με την κοινωνία «πέρασαν ως μηνύματα, με το αποτέλεσμα τους να φαίνεται άμεσα» σύμφωνα με κομματικές πηγές. Η εικόνα της «Νέας Αρχής» θεωρείται πως έχει περάσει στη κοινωνία, όπως και το «ώριμο προφίλ» που παρουσίασε. 

Στη Κουμουνδούρου, εκτιμούν πως η παρουσία Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ «άνοιξε τον ασκό  Αιόλου», στο πολιτικό πεδίο. Το σχέδιο για το νέο κράτος αλλά και οι θεσμικοί αλλαγές που πρότεινε, σε συνδυασμό με τη πρόταση για μία κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμάται από τους παράγοντες του κόμματος, πως ταρακούνησε το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος, να αλλάξει τα πάντα. Η πρόταση για υπουργοποίηση σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικοτήτων εκτός κόμματος, έχει προκαλέσει και έντονες συζητήσεις εντός των τειχών. Πολλοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται μέχρι τα Χριστούγεννα να προχωρήσει στη διεξαγωγή του συνεδρίου, αν παραγνωριστεί ο κίνδυνος της εσωστρέφειας. Η πρόθεση του για ριζικές αλλαγές είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η απόφαση του να μη περιμένει να πέσει η κυβέρνηση με τη λογική του «ώριμου φρούτου» αλλά να ενισχύσει την αντιπολιτευτική του τακτική. Εξάλλου, αν τελικά ληφθεί η απόφαση για τη πραγματοποίηση του συνεδρίου, το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, θεωρείται πως θα κερδίσει πολιτικό χρόνο και θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει με τη νέα ηγετική του ομάδα, στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Δεν είναι λίγοι, πάντως εκείνοι που υποστηρίζουν πως μια απόφαση του, για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που καλείται να επιλύσει. Εσωστρέφεια, πριν και μετά το συνέδριο, χαμένος πολιτικά χρόνος, με ότι αυτό, συνεπάγεται, στο πολιτικό γίγνεσθαι. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση, μοιάζει να χάνει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ