Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: 10+1 ατάκες-φωτιά στη Θεσσαλονική

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και από τη συνέντευξη Τύπου που είχε διάρκεια 3,5 ώρες ξεχωρίσαμε 10+1 φράσεις του, που δίνουν τον προσωπικό του τονισμό στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

1. Εμβόλια

«Δεν είναι ένα ζήτημα πολιτικής, κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή. […] Άρα, το μήνυμά μας είναι ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό. Όχι σε μια λογική αυταρχισμού και διχασμού που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

2. Εκλογές

«Η προεκλογική περίοδος με τη μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από ένα εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός, που είναι η λαϊκή ετυμηγορία, είναι η έκφραση των πολιτών. Η λαϊκή ετυμηγορία λοιπόν είναι αυτή η οποία θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις και την επόμενη μέρα».

3. Φορολογία Ι

«Δεν είναι ηθικό, ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος. […] Τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει ανάγκη κι από το τελευταίο ευρώ, το να δίνεις τη δυνατότητα να γλιτώσουνε 250.000 οι πολύ πλούσιοι από τη μεταβίβαση, αυτό είναι ανήθικο».

4. Φορολογία ΙΙ

«Δεν μπορείς να τους έχεις όλους ικανοποιημένους. Πρέπει να επιλέξεις ποιους θέλεις να έχεις ικανοποιημένους. Να επιλέξεις αν θα έχεις ικανοποιημένους τους πολλούς ή αν θα έχεις ικανοποιημένους τους λίγους. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτό το θέμα έχει κάνει την επιλογή του».

5. Ελληνοτουρκικά

«Όταν μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά με το ερευνητικό Oruc Reis να έχει γίνει πλοίο της γραμμής στο Νότιο Αιγαίο και να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα […] βγαίνει ο επικεφαλής υπουργός του επιτελικού κράτους και λέει ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 μίλια, γιατί αυτό είπε. Τι μήνυμα περνάει;»

6. Πόθεν έσχες Μητσοτάκη

«Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό, ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σ’ εμένα. Πόσες μέρες θα ασχολούνταν τα δελτία ειδήσεων με κεντρικό πρώτο θέμα, ότι ο πρωθυπουργός έχει ψευδές πόθεν έσχες; Στη χώρα μας, δεν ασχολήθηκε κανένας.

Όλα αυτά νομίζω οι πολίτες τα καταλαβαίνουν όμως. Σε σχέση τώρα με το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: ακούστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε το ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ούτε του εισαγγελέα. Αυτά είναι δουλειά άλλων να τα κάνουν. Εμείς είμαστε πολιτικό κόμμα, αναδεικνύουμε πολιτικά αυτή την αντίφαση».

7. Μεσαία τάξη

«Είμαι γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης. Αν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, ποιος έχει δικαίωμα να ομιλεί για τη μεσαία τάξη; Αυτός που δεν γνωρίζει ούτε πόσο κάνει να πάει να αγοράσει μια φρατζόλα ψωμί ή να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ; »

8. Διοίκηση

«Δεν είναι θέμα ικανότητας ή ανικανότητας. Είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις κάποιον που μπορεί να είναι καλός μάνατζερ να διοικήσει μια Υπηρεσία αν δεν πιστεύει στο έργο αυτής της Υπηρεσίας. Δεν μπορείς να έχεις έναν καλό μάνατζερ στον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει όμως το Δημόσιο, το κράτος, όταν δεν πιστεύει στο κράτος, δεν πιστεύει στον ρόλο του».

9. Ιδιωτικοποιήσεις

«Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μην έχει το ελληνικό δημόσιο, λένε κάποιοι -εγώ διαφωνώ σε ό,τι αφορά τα δίκτυα- αλλά όταν έχεις ένα δημόσιο το οποίο αποδίδει 5% με 6% και θέλεις να το ιδιωτικοποιήσεις, γιατί δεν πας να ακουμπήσεις εκεί τα χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων; Τα χρήματα του ΕΦΚΑ για να έχουν μια απόδοση που θα έχει μια ανταποδοτικότητα στην ελληνική κοινωνία και έρχονται οι ασφαλισμένοι από την Αυστραλία για να επενδύσουν εκεί τα χρήματά τους; Και την ίδια στιγμή τα χρήματα των Ελλήνων ασφαλισμένων τα δίνεις για να τα διαχειρίζονται ιδιωτικά funds για να κερδοσκοπήσουν;».

10. Κομματικό κράτος

«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαία, μαζί με Μέσα Ενημέρωσης που τον υποστήριζαν προεκλογικά, το ζήτημα των μετακλητών. Τι έκανε όταν ανέλαβε; Διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών, μείωσε τις προϋποθέσεις για να είναι κάποιος μετακλητός ώστε να μπορούν να είναι μετακλητοί και πολίτες που δεν έχουν πάρει καν το απολυτήριο του Λυκείου και αύξησε τον μισθό τους. Δηλαδή, ο ορισμός του κομματικού κράτους! Όχι των αρίστων, αλλά των αργόμισθων, των κηφήνων».

11. Τα Φάρσαλα

«Κάπου η επικοινωνία έχει και τα όριά της. Εντάξει, εγώ καταλαβαίνω ότι πολλές φορές αν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορεί να μετατρέψεις και τα Φάρσαλα σε Φάρ Ουέστ, αλλά πέρα από τον Ντάλτον, το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε τον Ραντανπλάν».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ