Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Διγλωσσία από Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αφήνει τώρα ο Γεραπετρίτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έμαθε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα συναντηθούν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη…

Χθες Κυριακή, κατά την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη για τη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε από το αεροδρόμιο ότι θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε ότι επίκειται συνάντηση διαρρέοντας πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος προγραμματισμός, παραπέμποντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη 85η ΔΕΘ. Πηγές του Μαξίμου, ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σσ. για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας), η ελληνική πλευρά δεν έχει ζητήσει συνάντηση», δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.

Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, λέγοντας ότι «η πολιτική είναι δυναμική, προφανώς η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες, πάντοτε το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός (…) οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντοτε χρήσιμοι, με μία επιφύλαξη: θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ’ ελάχιστον».

Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχτηκε ότι από την τουρκική πλευρά «υπάρχει επιστροφή σε μια λογική έντασης, και ρητορική και επί του πεδίου», καθώς στα ανοιχτά της Κρήτης το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό παρενοχλεί το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo. Μάλιστα κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην ‘Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την τουρκική στάση «παντελώς απαράδεκτη».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ