Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Κυβέρνηση: Δεν αλλάζουμε τον νόμο για τους ντελιβεράδες

Σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι διανομείς έπειτα από το τελεσίγραφο της ψηφιακής πλατφόρμας efood προς τους εργαζόμενους της για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν προτίθεται να αλλάξει η κυβέρνηση το νόμο για τους ντελιβεράδες, όπως προέκυψε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου σε σχετική ερώτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ρωτήθηκε εάν με αφορμή τις σφοδρές αντιδράσεις για την εκβιαστική κίνηση της εταιρείας efood, η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου όλοι διανομείς να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και όχι με μπλοκάκι ως αυτοαπασχολούμενοι, ωστόσο η απάντησή του ήταν αρνητική.

«Είναι δύο διαφορετικά πράγματα η επιλογή της εταιρείας και ο τρόπος επικοινωνίας, για την οποία έχουμε όλοι τοποθετηθεί ξεκάθαρα και άλλο εάν το θεσμικό πλαίσιο είναι πιο προωθημένο από το παρελθόν, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο ντελίβερι και γενικότερα στις πλατφόρμες, την τηλεργασία και τις νέες συνθήκες, που προέκυψαν από την πανδημία».

oikonomou 1
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι: «Είναι η δική μας κυβέρνηση και νόμος που υποχρέωσε τους εργοδότες να αγοράζουν εξοπλισμό για τους διανομείς, που έδωσε στους διανομείς τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται, να γνωρίζουν -και να γνωρίζουν και οι εργοδότες- ότι είναι διακριτές οι σχέσεις εργασίας, είναι η δική μας κυβέρνηση έχει δώσει θεσμικά εργαλεία και κατευθύνσεις στο ΣΕΠΕ να ελέγχει γρήγορα και αποτελεσματικά». Τέλος ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Είναι απολύτως σαφής η διάκριση απέναντι σε πρακτικές επιχειρήσεων, που είναι αθέμιτες και άδικες απέναντι σε ανθρώπους που έβαλαν μεγάλη πλάτη στην πανδημία και βοήθησαν στην κερδοφόρα ανάπτυξη των επιχειρήσεων -πράγμα που δεν είναι κακό- και από το θεσμικό πλαίσιο από την άλλη, που έχει αναβαθμίσει την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ξεσηκώνονται και αντιδρούν οι διανομείς

Στο μεταξύ, σε τροχιά κινητοποιήσεων μπαίνουν οι διανομείς έπειτα από το τελεσίγραφο της ψηφιακής πλατφόρμας efood προς τους εργαζόμενους της για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Το εκβιαστικό μήνυμα της πλατφόρμας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τους διανομείς να ξεκινούν μπαράζ συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Η αρχή γίνεται από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία όπου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας μεταξύ 10.00 και 14.00 για τους εργαζόμενους διανομείς της efood προαναγγέλλοντας παράλληλα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη, τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί προειδοποιητική στάση εργασίας μεταξύ 12.00 και 16.00 και μοτοπορεία, έπειτα από απόφαση που έλαβε το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών με Δίκυκλο (Σ.Β.Ε.Ο.Δ). Η προσυγκέντρωση θα γίνει στο Πεδίον του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων) στις 11:00 το πρωί και η μοτοπορεία θα έχει πρώτη στάση το υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στα γραφεία της e–food στo Νέο Ηράκλειο.

«Ως σωματείο δηλώνουμε απερίφραστα πως η εργασιακή σχέση του freelancer, βαφτίζει τον μισθωτό «αυτοαπασχολούμενο», «ελεύθερο επαγγελματία» και «συνεργάτη» για να υποκρύψει την εξαρτημένη εργασία», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΣΒΕΟΔ προσθέτοντας ότι οι freelancer εργάζονται χωρίς ιατρική ασφάλιση/κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς δικαίωμα σε δώρα, άδειες και επιδόματα, ενώ η έννοια της απόλυσης δεν υφίσταται. Παράλληλα το σωματείο χαρακτηρίζει «αντεργατικό» το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη υπογραμμίζοντας ότι «έχει γραφτεί καθ’ υπαγόρευση των επιχειρήσεων ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (πλατφόρμες) με στόχο να διευρυνθεί η γκρίζα περιοχή όπου το freelancing υποκρύπτει την εξαρτημένη εργασία».

Από την πλευρά του το Συνδικάτο Επισιτισμού καλεί τους διανομείς να μην δεχτούν το «συνεργατικό μοντέλο» που τους επιβάλλει η εταιρεία. «Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων. Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιώργος Χόντζογλου: Κάθε μήνα μετράμε και από έναν νεκρό διανομέα

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, Γιώργος Χόντζογλου μιλώντας στο OPEN υπογράμμισε ότι θα «εξαντλήσουν κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο για να σταματήσει αυτό το αίσχος». Όπως είπε, αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον κλάδο είναι τα «απόνερα» του νόμου Χατζηδάκη. «Αν δείτε το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη, είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει τώρα η εταιρεία, μια εταιρεία που μέσα στην πανδημία εκτόξευσε τα κέρδη της πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Κέρδη όχι τζίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας του κλάδου έκανε λόγο «για επισφαλή εργασία» που κάθε μήνα τα τελευταία τρία χρόνια μετρούν από έναν νεκρό. «Τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι είναι με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις», είπε.

Ο κ. Χόντζογλου ανέφερε ότι το μήνυμα της efood έχει σταλεί σε 211 άτομα ενώ προσέθεσε ότι στις δύο πιο γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες απασχολούνται 2.700 εργαζόμενοι, διανομείς, από αυτούς μόνο οι 211 είχαν σύμβαση. Οι υπόλοιποι είναι στο καθεστώς του εξωτερικού συνεργάτη.

Τέλος γνωστοποίησε ότι πριν ανακαλύψουν το θέμα με την efood, είχαν ενημερωθεί για 13 απολύσεις διανομέων σε οργανωμένη αλυσίδα ταχυφαγείου στο Παγκράτι με τη δικαιολογία ότι καταργείται το τμήμα γιατί ξεκινούν συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία, ενώ προσέθεσε ότι αυτό που απαιτούν είναι συμβάσεις αορίστου χρόνου. «Ζούμε το δικό μας UBER αυτή τη στιγμή», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: 

Γιάννης Αγγελάκας στο newscenter για efood: «Θέλουν να νομιμοποιήσουν τη σκλαβιά, αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός»

efood-Τα «μαζεύει» για τους διανομείς μετά τον σάλο

efood-«Πόλεμος» στο Διαδίκτυο για το τελεσίγραφο στους ντελιβεράδες

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ