Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Τα μηνύματα για κοινωνία, κόμμα και συμμαχίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν μονοπώλησε το κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον. Κάποιοι, λένε, με νόημα και το επιχειρηματικό. Και ίσως, δεν έχουν άδικο. Ήταν, εξάλλου, η πρώτη φορά που στα δυο χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, το σύνολο των μέσων, τηλεοπτικών σταθμών και ηλεκτρονικών σελίδων, μετέδιδαν απευθείας τόσο την ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου στην 85η ΔΕΘ. Πολιτικοί κύκλοι, σημείωναν, μάλιστα, με νόημα πως «πολλά έχουν αρχίσει να αλλάζουν σε πολλαπλά επίπεδα…».

Σε αυτό, το κλίμα και μετά φώτα της δημοσιότητας πάνω του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βρήκε την ευκαιρία να στείλει τα δικά του μηνύματα, προς πάσα κατεύθυνση. Ειρήσθω εν παρόδω πως γνώριζε καλύτερα από τον καθένα το πολιτικό, κοινωνικό, δημοσιογραφικό αλλά και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, για την επίσκεψη του στη ΔΕΘ.

Μηνύματα, που τα απεύθυνε δημόσια και όχι σε κάποιες κλειστές αίθουσες στη Κουμουνδούρου, ή στη Βουλή, ή σε κάποιο τραπέζι συνομιλιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δικές μας πληροφορίες, και παρά το γεγονός πως δέχθηκε εισηγήσεις από το σύνολο (;…) των υπευθύνων τομεαρχών, τις τελικές αποφάσεις τις έλαβε ο ίδιος τόσο για τη συγκρότηση των δηλώσεων στο Βελλίδειο αλλά και των απαντήσεων στη συνέντευξη Τύπου. Από εκεί, κυρίως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης -όπου είχε και την άνεση του χρόνου, ήθελε να «δείξει» προς όλους πως «παίρνω αποκλειστικά την ευθύνη, είμαι έτοιμος να κυβερνήσω».

Το πρώτο και βασικό του μήνυμα ήταν απέναντι στη κοινωνία. Ήθελε να απευθυνθεί στο κόσμο που τον στήριξε ως πρωθυπουργό, τον «έριξε», δίνοντας του, ισχυρό ποσοστό αντιπολίτευσης και συνεχίζει από απόσταση τον παρακολουθεί. Στον εργαζόμενο, φοιτητή, μαθητή, στην ευρύτερη μεσαία τάξη, την οποία γνωρίζει πως την πλήγωσε. Εμφανίστηκε ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, ήρεμος με χαμηλούς τόνους, χωρίς εξάρσεις. Δεν ήθελε να φοβίσει. Δεσμεύθηκε πως θα αλλάξει συντηρητικές δομές του κράτους, παλαιοκομματικές συνήθειες πολλών χρόνων ενώ μιλώντας απευθείας στους πολίτες, τους ζήτησε να υπογράψουν από κοινού μια «Νέα Αρχή, ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνει την ευθύνη τήρησης της κοινωνικής συμφωνίας. Την ίδια στιγμή ως βασικοί όροι από τη πλευρά του, είναι η δικιά του αλλαγή «τηρώ, κατάλαβα, ξέρω, αλλάζω», θέλοντας με άλλα λόγια να δείξει πως μοναδικός του κριτής είναι οι πολίτες. Καθώς όμως αλλάζει η φύση των κρίσεων, αφού αυτές πια είναι κυρίως εξωγενείς παρά ενδογενείς, επίσης φαίνεται να αλλάζει και η λογική των ψηφοφόρων, πράγμα που θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Αναφορικά με τις μετεκλογικές συμμαχίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, έστειλε ένα κόμη νέο μήνυμα προς όλους. «Η λαϊκή ετυμηγορία θα αναδείξει το νέο πολιτικό τοπίο. Το πρόταγμα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση». Δεν θέλησε να θέσει θέμα ούτε στο Κίνημα Αλλαγής ούτε στο ΜέΡΑ25. Το υπονόησε, όμως, σαφώς. Μόνο με αλλαγή συσχετισμών μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Και στη Κυριακή της απλής αναλογικής που θα θέσει τη βάση για την επόμενη κυβέρνηση.

Το δεύτερο βασικό του μέλημα, ήταν να σταλεί ένα ηχηρό, αυτή τη φορά, μήνυμα στο εσωτερικό της  Κουμουνδούρου. «Θα κυβερνήσω με προσωπικότητες εκτός κόμματος, είναι προσωπική μου δέσμευση», συμπληρώνεται με νόημα πως «κανείς δεν περισσεύει, θα υπάρξει ένα πάντρεμα. Παλαιά και νέα στελέχη. Και το είπε ηχηρά, δημοσίως, όχι στις συσκέψεις του 5ου ορόφου. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, στιγμή, που σήκωνε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές, έστελνε και δεύτερο μήνυμα στο εσωτερικό του: ξεχάστε την εσωστρέφεια, βγείτε και μιλήστε στους πολίτες». Αξίζει να σημειωθεί πως η απλή αναλογική θα διεξαχθεί με την επιλογή του σταυρού προτιμήσεως των πολιτών, ενώ αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές με τη μέθοδο της λίστας. Ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί ήδη την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή πολιτών και προσωπικοτήτων εκτός κόμματος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο ίδιος αλλά και στενοί του συνεργάτες συνομιλούν με προσωπικότητες κύρους τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Πολλοί εκ των οποίων, λέγεται πως έχουν συμμετάσχει στη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Προσωπικότητες που βρίσκονται σε όλους τους τομείς τη πολιτικής, κοινωνικής και θεσμικής ζωής του τόπου. Είτε ζουν εντός των συνόρων είτε δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Και σε αυτούς θέλει να στηριχθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη ΔΕΘ έστειλε ένα μήνυμα, με τη δέσμευση του, για συμμετοχή στη κυβέρνηση και σε εκείνους, με τους οποίους ακόμη δεν έχει συνομιλήσει.

Η επόμενη κυβέρνηση του -σε πρώτο ενικό μίλησε πολλές φορές- θα έχει συμμετοχές, όχι, μόνον σε υπουργικούς θώκους αλλά και σε ευαίσθητους κρατικούς φορείς, προσωπικοτήτων που αποτελούν εγγύηση για το τομέα του. Είτε βρίσκονται στο στενό πυρήνα της αριστεράς, είτε τον ξεπερνούν κατά πολύ. Η δημόσια αυτή πρόσκληση του, έγινε και από τη γνώση της απογοήτευσης που επικρατεί, πλέον, σε πολλούς παράγοντες και της αγοράς αλλά και των θεσμικών φορέων, απέναντι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ήξερε πως πολλά αλλάζουν, αργά αλλά σταδιακά στο επιχειρείν της χώρας. Μιλώντας στη ΔΕΘ, σε μια οικονομική έκθεση κατά κύριο λόγο, ήθελε να στείλει και δημοσίως τα δικά του μηνύματα για την επόμενη ημέρα. «Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά υπό τη προϋπόθεση πως θα είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι ξεπούλημα, όπως συμβαίνει τώρα». Με άλλα λόγια οι κανόνες θα υπάρξουν και στα νοσοκομεία και στη παιδεία και σε επενδύσεις. Γνωρίζει καλύτερα από το καθένα, πως η χώρα χρειάζεται έργα. Και στους μεγάλους νόμους και στα μικρότερα διαμερίσματα. Δρόμοι καρμανιόλες που ακόμη και σήμερα γίνονται εκατόμβες, πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Μεγάλοι δημόσιοι φορείς, χρειάζονται αλλαγές, νέοι τομείς δραστηριότητας χρήζουν μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως οι επενδύσεις δεν αποτελούν όνειδος ούτε για την αριστερά και κυρίως ούτε για τη χώρα.

Η επικοινωνία παίζει το πρώτο ρόλο και όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν τις 3,5 ώρες συνέντευξη του!

Government in a way, λένε οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι για κάθε αξιωματική αντιπολίτευση…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ