Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Ας αφήσει τους κουτσαβακισμούς ο Μητσοτάκης

Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, κάλυψαν ολόκληρη τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο ίδιος θέλησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι: «ιδού κ. Μητσοτάκη η Ρόδος. Αν θέλετε εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι». Η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν περισσότερο,  αποκαλυπτική από όσο θα περίμενε κανείς. Ξεκάθαρος στη στάση του για τις εκλογές, «εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω, που από την επόμενη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ζητούσε καθημερινώς εκλογές ενώ η χώρα βρισκόταν σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Αν ο πρωθυπουργός τολμά να κάνει εκλογές, ιδού η Ρόδος. Συνένοχος δεν θα γίνω». Η επίθεση του ήταν ολοκληρωτική και ιδιαιτέρως προσωπική. «Ας αφήσει τους κουτσαβακισμούς και τις μαγκιές για τις γαλοπούλες. Δεν είναι στη δικιά μου κουλτούρα. Του συνιστώ να είναι πιο φειδωλός. Ας τολμήσει να κάνει εκλογές».

Με άλλα λόγια, η ευθύνη για εκλογές θα τη λάβει ο πρωθυπουργός, χωρίς δεκανίκι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κατηγόρησε ανοιχτά πως είναι «Ιανός». Με το ένα πρόσωπο να κοιτάζει Ακροδεξιά και το άλλο να είναι ευρωπαϊκό και κεντρώο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε να μην υψώνει, όμως, τους τόνους. Σε μια συνέντευξη που κράτησε 3 ώρες και 35 λεπτά, επικεντρώθηκε στην ανάλυση του δικού του προγράμματος, αποφεύγοντας να «καταναλωθεί», στην αποδόμηση του κυβερνητικού έργου. Έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και εντός του κόμματος του. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση για την υπουργοποίηση προσωπικοτήτων εκτός κόμματος τόνισε με νόημα, υπεραμυνόμενος της δέσμευσης του , πως, «απευθύνομαι  και στο κόμμα μου. Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει πάντρεμα»

Ο στόχος του ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η επόμενη ημέρα των εκλογών. Ακολουθώντας το προφίλ ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού, θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση του, για όλα όσα τόνισε στη χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο. Ίσως, για πρώτη φορά, ο ίδιος δείχνει πως θέλει να αναδιαμορφώσει και το εσωτερικό του κόμματος του, κυρίως, όμως, να ξεκαθαρίσει από νωρίς, όλα όσα εκείνα θα θελήσει να πραγματοποιήσει ως «δεύτερη φορά αριστερά». «Είμαι σίγουρος πως θα κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Μια ημέρα ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η απλή αναλογική δημιουργεί εκ των προτέρων συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες. Για αυτές ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνησε και, όπως έλεγαν και πολλοί προς πάσα κατεύθυνση πως «μεταξύ της προεκλογικής περιόδου και της μετεκλογικής, μεσολαβεί, η λαϊκή ετυμηγορία. Και η τελική ψήφος θα είναι αυτή που θα κρίνει όλα τα σενάρια. Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόταγμα: να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση».

Έθεσε, πολλές φορές κατα τη διάρκεια της συνέντευξης του, τις διαχωριστικές γραμμές με το πρωθυπουργό. «Εμείς δεν θελουμε να ευημερούν οι αριθμοί, εμείς θέλουμε να ευημερούν οι άνθρωποι». «Το σημαντικότερο για μας είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Για μας το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου  Ανάκαμψης πρέπει να στραφεί στις κοινωνικές ανάγκες, στην αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Στην ενίσχυση του ΕΣΥ, της έρευνας, του αγροτικού κόσμου με νέο γεωργικό μοντέλο, της προστασίας της οικογένειας και της μεσαίας τάξης».

Ήταν, ίσως, η πρώτη φορά που το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, κάλυψαν ολόκληρη τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ο ίδιος θέλησε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ακόμη και αν κάποιες από αυτές ήταν, περίπου, ίδιες. Το ενδιαφέρον, είναι προφανές ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται και διευκρινίσεις.

Αυτή τη πολιτική τακτική ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ακραίες απόψεις. Για αυτό ξεκαθάρισε πως μια προοδευτική κυβέρνηση «δεν θα έχει υπουργούς τους εκπροσώπους του ΣΕΒ -«αυτούς τους έχει ο κ. Μητσοτάκης»- αλλά προσωπικότητες που αναδείχθηκαν απο τη κοινωνία, με τις γνώσεις τους, με το ταλέντο τους. Για όσους, μάλιστα, γνωρίζουν καλά το εσωτερικό της Κουμουνδούρου, λένε, πως ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνομιλήσει και με καθηγητές του εξωτερικού και με προσωπικότητες από το εσωτερικό και με ανθρώπους των κινημάτων που όλοι αυτοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στη σύνταξη του Νέου Κυβερνητικού Προγράμματος.

Ξεκάθαρος  ήταν και στις διαχωριστικές γραμμές της προοδευτικής κυβέρνησης με τη συντηρητική δεξιά και ειδικότερα με το πρωθυπουργό. «Ξεπληρωνει γραμμάτια των πλουσίων φίλων του που διαθέτουν περιουσία και 800 χιλιάδες ευρώ για να μην έχουν φόρο στη μεταφορά των οικιών τους στα παιδιά τους. Ξεπληρώνει γραμμάτια προς την Ακροδεξιά καθώς το μόνο που απομένει είναι να κάνει υπουργό και τον κ. Μπογδάνο».

Ξεκάθαρος ήταν και για την υπόθεση του εμβολιασμού. Επέρριψε ευθύνες στη κυβερνητική  διαχείριση-«για τα θετικά υπεύθυνος ήταν ο Μωυσής», είπε με δηκτικό τρόπο, «για τα αρνητικά υπεύθυνοι είναι οι νέοι και οι πολίτες». Κάλεσε, όμως, τους πολίτες να εμβολιαστούν,  «ναι στον εμβολιασμό, όχι στη λογική του αυταρχισμού και του διχασμού που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ξεκάθαρος και για την εθνική εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας πως «Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, έχει γίνει προβλέψιμη, θέλει να δημιουργεί τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στην Κρήτη. Υπήρξε παρενόχληση γαλλικού σκάφους μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, η κυβέρνηση έλεγε ότι είναι πρόβλημα της Γαλλίας. Ακούστηκε και το ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια. Τι περιμένουμε λοιπόν; Η κυβέρνηση έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, δεν αξιοποίησε τη συγκυρία. Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα».

Στα αξιοσημείωτα της συνέντευξης ήταν και η απουσία ερώτησης της εφημερίδας Τα Νέα. Συγκεκριμένα όταν από τον εκπρόσωπο τύπου δόθηκε η ερώτηση στο καλό συνάδελφο Δημήτρη Μανιάτη, αρνήθηκε να ρωτήσει σημειώνοντας πως «είχε ήδη καλυφθεί από τις ερωτήσεις των συναδέλφων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ