Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

Μετωπική με  Μητσοτάκη: Είναι ένας ανίκανος πρωθυπουργός- Καίσαρας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλουσίων φίλων του και των κομματικών του επιτελών- Έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Με σχετικά ήπιους τόνους αλλά και με πολιτική κατεύθυνση τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σήμερα στη ΔΕΘ το Νέο Πολιτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με σαφείς ιδεολογικούς και πολιτικούς διαχωρισμούς του επιτελικού κράτους της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε «Καίσαρα», ο οποίος «εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πλουσίων φίλων του και των κομματικών του επιτελών».

Η ομιλία του στο Βελλίδειο μπορεί να μην διακρίθηκε από υψηλούς τόνους αλλά είχε έντονα τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Πολιτικοί κύκλοι, σημείωναν πως επιθυμία του ήταν να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ήθελε, να κρατήσει τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που δεν φοβίζει αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές.

Τόλμησε να δεσμευθεί, θέλοντας με αυτό το τρόπο να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση πως, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός κόμματος. «Θα σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο κράτους-κόμματος», είπε με νόημα ενώ θα καταργηθούν οι μετακλητοί υπάλληλοι και η Διοίκηση της ΕΡΤ θα ορίζεται από το συμβούλιο των προέδρων του κοινοβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε εκλογές. Σήκωσε, όμως το γάντι απέναντι στο πρωθυπουργό αφού εκτίμησε πως ήδη «έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών». «Εμείς», είπε είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε διαμορφώνοντας μια νέα δημοκρατική πλειοψηφία με επίκεντρο τον εργαζόμενο, τον φοιτητή, τη μεσαία τάξη την οποία εξαπάτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο πρώτο ενικό πρόσωπο, τόνισε πως «δεσμεύομαι να αλλάξω αυτά που διέλυσε το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι ένας ανίκανος πρωθυπουργός».

Με σαφείς ιδεολογικούς διαχωρισμούς από τη συντηρητική δεξιά τόνισε πως θα επαναφέρει το κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις στα πανεπιστήμια, στο τομέα της υγείας και στη προστασία των εργαζομένων.  Αναφερόμενος και στην υπόθεση της efood  τόνισε, θέλοντας να δείξει τη στάση που θα κρατήσει ως πρωθυπουργός σε ανάλογες περιπτώσεις, πως «Θέλω να εκφράσω την οργή και τον αποτροπιασμό για την ανήθικη πράξη μίας εταιρείας στον τομέα ταχυμεταφορών που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο, τον κατάπτυστο νόμο Μητσοτάκη για τα εργασιακά . Δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανέναν εργοδότη που θέλει να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους. Θα είμαστε δίπλα τους».

Ριζικές αλλαγές και στο τομέα των εργασιακών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, με τη προστασία της απεργίας, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με μπλοκάκι, τη διαγραφή των δανείων, τη προστασία της οικογένειας, τη λειτουργία σε πιλοτικό στάδιο του  35ωρου, χωρίς μείωση μισθού. Επαναφέρει τη λειτουργία του ΑΣΕΠ με τη πιο αυστηρή δομή της καθώς όλες οι προσλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Ειδικότερα, όμως, Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 40.000 Ευρώπη, μειώνεται ο συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 65 χιλ ευρώ, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, ενώ ρυθμίζονται τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στη κρίση, ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Αλ.Τσίπρας: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ