Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Οι πέντε πυλώνες της αντεπίθεσης από τη ΔΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επίσκεψη Τσίπρα στην 85η ΔΕΘ σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στη πολιτική ζωή του τόπου. Δεν είναι τυχαίο πως η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζεται και από τα κυβερνητικά  μέσα ενημέρωσης ως το πολιτικό γεγονός του τριημέρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις βαλίτσες του φορτωμένες από, τη μεγάλη φθορά που έχει υποστεί ο πρωθυπουργός από τις καταστροφικές πυρκαγιές και μετά, από το επικοινωνιακό ολέθριο λάθος του ανασχηματισμού, αλλά κυρίως από τις νέες δημοσκοπήσεις που για πρώτη φορά εμφανίζεται μια μεγάλη δυσαρέσκεια για τη κυβερνητική πολιτική,  θα επιδιώξει να αποδομήσει το σύνολο του κυβερνητικού έργου, να επιτεθεί προσωπικά στο πρωθυπουργό, να εμφανίσει μια διαφορετική εικόνα από εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως να προβάλει τις δικές του προτάσεις.

Το πολιτικό κλίμα αλλάζει δυναμικά, όπως εκτιμούν και πολιτικοί αναλυτές. Μικρές ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται ακόμη και σε συστημικά μέσα ενημέρωσης που δεν περνούν απαρατήρητες από τη Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που αντιμετωπίζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να διαθέτει «κυβερνητική δυναμική».

Εντός αυτού του ευρύτερου πολιτικού πλαισίου, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το σύνολο του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, εργάστηκε προκειμένου να καταθέσει προτάσεις διεξόδου από τη κρίση,  «χωρίς, υπερβολές, με αυστηρά κοστολογημένα κριτήρια και με τη δεδομένη κυβερνητική εμπειρία». 

Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Συγκεκριμένα πέντε είναι οι πυλώνες που εδράζεται το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Ασφάλεια, Κοινωνία.

Ειδικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά:

Υγεία: προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας. Πρόσληψη χιλιάδων ιατρών,νοσηλευτών και υπαλλήλων. Αύξηση του μισθού των ιατρών. Δημιουργία νέων μονάδων εντός των υπαρχόντων νοσοκομείων και ενίσχυση των ΜΕΘ. Όλα τα νοσήλεια είναι ευθύνη του κράτους με σεβασμό προς τους πολίτες.

Παιδεία: κατάργηση του νόμου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ελεύθερη εισαγωγή σε κάποιες σχολές, κατάργηση της αστυνομίας στα ΑΕΙ, κατασκευή νέων σχολείων και αιθουσών από τη πρώτη περίοδο διακυβέρνησης. Ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών με ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις οικογένειες.

Εργασία: διαγραφή χρεών,  σύστημα 120 δόσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, προστασία της εργασίας από απολύσεις, επαναφορά της επικουρικής στο κράτος, ενίσχυση της πενταήμερης εργασίας χωρίς μείωση μισθών, ειδικά στη κατάσταση της εργασίας από το σπίτι.

Ασφάλεια: ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων για τη προστασία του πολίτη. Η ευθύνη της αστυνομίας είναι η ασφάλεια του πολίτη και, όχι η καταστολή των διαδηλώσεων. Εκσυγχρονισμός αλλά και υψηλού επιπέδου μόρφωση σε όλους τους αστυνομικούς υπαλλήλους, με παράλληλη αύξηση των μισθών.

Κοινωνία: θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ και θα υπάρξουν προγράμματα επιδότησης ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μείωση των τιμών και επιστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια. Ενίσχυση της οικογένειας από το πρώτο παιδί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ