Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Πλυντήριο για εκατομμυριούχους το μέτρο Μητσοτάκη για τις γονικές παροχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τους έχοντες και κατέχοντες και μόνο εξυπηρετούν οι εξαγγελίες που έκανε στην 85η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις αλλαγές στις γονικές παροχές.

Η εξαγγελία έγινε με τρόπο που να δημιουργεί αρχικά θετικές εντυπώσεις, αλλά η προσεκτική ανάλυση δείχνει τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατέχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία να αποφύγουν την καταβολή φόρων στη ΔΟΥ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων στα παιδιά τους, καθώς μετά τον Οκτώβριο θα μπορούν να κάνουν μεταβιβάσεις χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα Ευρώ.

Πρόκειται για μέτρο που εξυπηρετεί και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί στο Πόθεν Έσχες κατέχει 36 ακίνητα και αν ήθελε να κάνει τώρα μεταβιβάσεις στα παιδιά του θα πλήρωνε σημαντικούς φόρους, ενώ μετά τον Οκτώβριο θα μπορέσει να κάνει μεταβιβάσεις χωρίς κόστος.

Συγκεκριμένα το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προβλέπει ότι το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές ανεβαίνει στις 800.000 Ευρώ για κάθε γονιό και για κάθε παιδί. Δηλαδή ένα ζευγάρι με ένα παιδί μπορεί να τού μεταβιβάσει ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές ή μετρητά ύψους 1.600.000 Ευρώ χωρίς πληρώσει φόρο. Εάν ένα ακίνητο ανήκει εξ ημισείας στους δυο γονείς, τότε το αφορολόγητο αυξάνεται αυτομάτως στα 1.600.000 ευρώ.

Το μέτρο αυτό διευκολύνει επίσης τη μεταβίβαση μετρητών, ακόμα και ποσών που είναι αδήλωτα στο Πόθεν Έσχες και προφανώς τώρα ένας γονέας μπορεί να μεταβιβάσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως δωρεά στο παιδί του χωρίς να λογοδοτήσει για τον τρόπο απόκτησης και βεβαίως χωρίς να φορολογηθεί.

Ένα παράδειγμα…

Εάν σήμερα γίνει η μεταβίβαση ενός ακινήτου αξίας 300.00 Ευρώ από τον γονιό στο παιδί, θα καταβληθεί φόρος 1.500 Ευρώ.

Με την αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές στα 800.000 Ευρώ ανά γονέα, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, για την ίδια μεταβίβαση θα υπάρξει φοροαπαλλαγή.

Εάν σήμερα μία γιαγιά θελήσει να κάνει δωρεά ύψους 100.000 Ευρώ στο εγγόνι της, θα πρέπει να καταβάλει φόρο 10.000 Ευρώ. Για την ίδια δωρεά, μετά τον Οκτώβριο, δεν προβλέπεται καμία επιβάρυνση.

Χαστούκι σε όσους έσπευσαν να κάνουν γονικές παροχές

Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι και χαστούκι στους  φορολογούμενους και για ένα άλλο λόγο:

Όταν στις αρχές του καλοκαιριού ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες χιλιάδες γονείς έσπευσαν να κάνουν γονικές παροχές για να αποφύγουν τον μεγαλύτερο φόρο που θα προέκυπτε από την αύξηση της τιμής ζώνης, από το νέο έτος. Οι γονείς αυτοί κατέβαλαν στις εφορίες τους φόρους που αναλογούσαν και τώρα μαθαίνουν ότι αν περίμεναν μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να κάνουν μεταβιβάσεις χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα Ευρώ. 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ