Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η κριτική της ήσσονος αντιπολίτευσης στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Σε σκληρή γλώσσα απαντά η ήσσονος αντιπολιτευση στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.Με τις ανακοινώσεις και των τριών κομμάτων της αριστεράς να εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσεγγίσει τους νέους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η Ελλάδα αλλάζει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει την βαθειά συντηρητική πολιτική του, που αφορά μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς» σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το  Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «O κ. Μητσοτάκης επιχείρησε σήμερα να ανορθώσει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησης του, με παροχές που έχουν ημερομηνία λήξης, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα»

Το ίδιο, επισημαίνει ότι επιχείρησε «για τη νέα γενιά που του έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με τις αυξήσεις κοροϊδία στον κατώτερο μισθό, τον αποκλεισμό τους από την ανώτατη παιδεία, το γαλάζιο κράτος του ρουσφετιού, την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας τους».

«Η νέα γενιά ούτε με τα 150άρια εξαγοράζεται, ούτε τα κούφια λόγια και οι ψεύτικες υποσχέσεις την συγκινούν, θέλει να ζήσει μια ζωή ολόκληρη.» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25 σχετικά με τις με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

«Ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη (…)εξήγγειλε μια ανάπτυξη για όλους με το «μέρισμα» της να αποδίδεται πρωτίστως στη νέα γενιά.» σημειώνει ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

Και επισημαίνει «Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να καταδείξουμε το πόσο ανύπαρκτη είναι σε πραγματικούς οικονομικούς και κοινωνικούς όρους αυτή η “ισχυρή ανάπτυξη” την οποία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, αποδίδοντας της ακόμα και την ευθύνη για την ακρίβεια στις τιμές των αγαθών! »

«Το “μέρισμα” όμως που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός πρωτίστως για την νέα γενιά, είναι υποκριτικό και εξοργιστικό, μετά το “μέρισμα αυταρχισμού” που έχει δεχτεί αυτή η γενιά επί των ημερών της Μητσοτάκης Α.Ε. με τον ξυλοδαρμό της σε πλατείες και πανεπιστήμια και τον στοχοποίηση της από τα μέσα της λίστας Πέτσα.» συνεχίζει και προσθέτει «Αμελητέο δεν είναι και το μέρισμα της κοροϊδίας με τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και του μνημονιακού τόξου, να έχουν εξωθήσει την γενιά αυτή στην μετανάστευση, στην ανεργία, στους υποκατώτατους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο.»

Τέλος, το ΚΚΕ δίνει τον τίτλο «Όλα για τους λίγους» στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι ο η ομιλία του πρωθυπυοργού αποδεικνύει ότι «ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει “ανάπτυξη για όλους”, με όφελος και για το κεφάλαιο και για το λαό»

«Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι συντριπτικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, αυτοί θα κερδίσουν από την επιδότηση της εργασίας, με πρόσβαση σε πιο φτηνή εργατική δύναμη, αυτοί θα αξιοποιήσουν τις υπερεκπτώσεις στις επενδύσεις και τα κίνητρα για τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.» σημειώνει το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς.

«Από την άλλη μεριά, οι δήθεν παροχές προς το λαό -που κάποιες εξαγγέλθηκαν, ενώ ισχύουν ήδη, π.χ. μειωμένος ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα- δεν αναπληρώνουν στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, εξαιτίας των τσακισμένων μισθών και εργασιακών σχέσεων, των συνεπειών της πανδημία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, των άδικων αντιλαϊκών φόρων, των ιδιωτικοποιήσεων» συνεχίζει και αναφέρει ότι στα παραπάνω «θα προστεθούν και τα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που προβλέπει το νέο ευρωενωσιακό μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να αντληθούν τα πακέτα χρηματοδότησης για τις “πράσινες” μπίζνες».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες για το ηλεκτρικό ρεύμα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός   «παρουσίασε ως “φάρμακο” την αιτία του προβλήματος, αφού η απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, είναι αυτά που οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό κι ενεργειακή φτώχεια.

Για τους νέους σχολιάζει ότι  «τους βλέπει ως ντεκόρ στις ομιλίες του» και σημειώνει ότι «βλέπουν πολύ καλά τις δήθεν νέες “ευκαιρίες στις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη, στο νέο πιο σκληρό ταξικό σχολείο, ακόμη και στην επέκταση των προγραμμάτων ανήλικης εργασίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Και σήμερα μάθαμε ότι, εκτός από ρεπό, θα “απολαμβάνουν” και Gigabytes!».

Τέλος, σχολιάζει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, είναι «”ματωμένη” ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα»

«Απέναντι σε αυτό τον αδιέξοδο δρόμο, ορθώνεται ο αγώνας για αξιοπρεπές εισόδημα και μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων. Βρίσκεται η προοπτική μιας ανάπτυξης με επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που θα σπάσει το φαύλο κύκλο της εναλλαγής ανάμεσα στην καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάπτυξη, με μόνιμο θύμα το λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ