Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ερώτηση στην Κομισιόν για το νομοθέτημα Μηταράκη από 22 ευρωβουλευτές

Την ερώτηση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς των Πράσινων και της Σοσιαλδημοκρατίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερώτηση στην  Κομισιόν κατέθεσαν 22 ευρωβουλευτές από 3 διαφορετικές πολιτικές ομάδες για το νομοθέτημα Μητσοτάκη – Μηταράκη σχετικά με τις επιστροφές και απελάσεις προσφύγων.

Η νομοθέτηση με το άρθρο 40, ακολουθώντας τα πρότυπα του Σαλβίνι, απαγορεύει τις επιχειρήσεις διάσωσης των ΜΚΟ στη θάλασσα. Το επίμαχο άρθρο μάλιστα προστέθηκε στο σχέδιο νόμου, όταν έκλεισε η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης.

Για τις επιπτώσεις τουείχε προειδοποιήσει και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatoviτć.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς των Πράσινων και της Σοσιαλδημοκρατίας. Την πρωτοβουλία πήρε ο Κώστας Αρβανίτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης στα Ελληνικά και η αναλυτική λίστα των Ευρωβουλευτών που υπογράφουν:

«Στις 3 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την “αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών”, το οποίο υπερψηφίστηκε αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Από το στάδιο της σύνταξης του σ/ω ακόμη, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatoviτć, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, ζητώντας ουσιαστικά την απόσυρσή του, καθώς «δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν στη θάλασσα οι ΜΚΟ και τις δυνατότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στο Αιγαίο».

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η νομοθεσία αυτή -συγκεκριμένα το Άρθρο 40 το οποίο εισάγει περιορισμούς που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν τη δράση των ΜΚΟ σε επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης- είναι συμβατή με την υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Εγκρίνει η Επιτροπή την μεροληπτική μέθοδο της εισαγωγής του άρθρου αυτού στο νομοσχέδιο, μετά το πέρας της περιόδου δημοσίας διαβούλευσης;

Εκτιμά η Επιτροπή ότι, με τη διάλυση αυτών των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, η Ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο, τη διαφύλαξη της νομιμότητας για όλες τις διαδικασίες επιστροφής, την πρόληψη των επαναπροωθήσεων και την πρόληψη αυτόματων, παράνομων κρατήσεων μεγάλης κλίμακας;»

1. Kostas Arvanitis – The Left ΕΛΛΑΔΑ
2. Papadimoulis Dimitris – The Left ΕΛΛΑΔΑ
3. Kouloglou Stelios – The Left ΕΛΛΑΔΑ
4. Kountoura Elena – The Left ΕΛΛΑΔΑ (4)
5. Koster Dietmar – S&D ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6. Domenec Ruiz Deveza – S&D ΙΣΠΑΝΙΑ
7. Clare Daly – The Left ΙΡΛΑΝΔΙΑ (1)
8. Pernando Barrena – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ
9. Gusmao Jose -The Left ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
10. Anne – Sophie Pelletier – The Left ΓΑΛΛΙΑ
11. Ernest Urtasun – Greens ΙΣΠΑΝΙΑ
12. Cornelia Ernst – The Left ΓΕΡΜΑΝΙΑ
13. Chaibi Leila – The Left ΓΑΛΛΙΑ
14. Marisa Matias – The Left ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (2)
15. Rego Sira – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ
16. Malin Bjork – The Left ΣΟΥΗΔΙΑ (1)
17. Rodriguez Palop Eugenia – The Left ΙΣΠΑΝΙΑ (5)
18. Milan Brglez – S&D ΣΛΟΒΕΝΙΑ (1)
19. Tineke Strik – Greens ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1)
20. Careme Damien – Greens ΓΑΛΛΙΑ
21. Yenbou Salima – Greens ΓΑΛΛΙΑ (4)
22. Erik Marquardt – Greens ΓΕΡΜΑΝΙΑ (3)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ