Με ευχολόγια και χωρίς καμία αναφορά στους λόγους που προκαλούν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον κίνδυνο να βρεθούν οι ευρωπαϊκές χώρες μπροστά σε νέα κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόμενος τη Ρουμανία και σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Μπόγκνταν Αουρέσκου, ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και εκτίμησε ότι σύντομα οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να βρεθούν μπροστά στην πρόκληση νέων ροών τις οποίες ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να τις εργαλειοποιήσουν. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, με άλλα λόγια, ότι επίκειται κύμα αφγανών προσφύγων, αλλά προσπάθησε να κρύψει πίσω από τις δηλώσεις προθέσεων μία πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από τις ευθύνες των Ευρωπαίων για την κρίση στο Αφγανιστάν.
«Έχουμε γίνει μάρτυρες σε ανάλογες κινήσεις πολλές φορές στο παρελθόν και θα τονίσω ξεκάθαρα σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. «Πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δείχνουν ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ασφαλής από αυτή την απειλή. Το Αφγανιστάν μπορεί να είναι γεωγραφικά μακριά, αλλά είναι πολύ πολύ κοντά».
Δένδιας:«να αποφύγουμε μια μαύρη τρύπα στα Δυτικά Βαλκάνια»
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμη πως «τα ευρωπαϊκά κράτη στην ευρύτερη περιοχή έχουν πρωταρχική ευθύνη και άμεσο ενδιαφέρον να πιέσουν για την προώθηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα με προϋπόθεση την εκπλήρωση των γνωστών αιρεσιμοτήτων». «Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν η ΕΕ δεν συμπληρώσει το κενό, άλλοι που δεν σέβονται τις ίδιες αρχές θα προσπαθήσουν να το αναπληρώσουν. Κράτη δηλαδή που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες και εξτρεμιστικά κινήματα».
Το μήνυμα Δένδια στην Τουρκία
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη Ελλάδα και Ρουμανία να συνεχίσουν να χτίζουν μια κοινωνία που στηρίζεται σε αρχές και αξίες, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αρχές που και οι δύο χώρες υπηρετούν, «σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι άλλοι που προσπαθούν να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα». Αναφερόμενος έτσι στην Τουρκία και στα παιχνίδια του Ερντογάν στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες και συνεχίζουμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία, ενώ, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της από μέσα, με αποσταθεροποιητικές κινήσεις όπως με αγορά όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης:
«Εργαλειοποίηση» των Αφγανών προσφύγων από Ερντογάν και Μητσοτάκη