Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το ΚΚΕ ενημέρωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η διήμερη μάχη για το ασφαλιστικό υπό το κλίμα απογοήτευσης που έχει δημιουργηθεί στη ΝΔ μετά τον ανασχηματισμό που «τορπίλισε και βύθισε ο ναύαρχος», όπως προσφυώς είπε στην Ολομέλεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα συζητηθεί σε λίγο στη Βουλή. Όπως τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης παραβιάζεται το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα για κοινωνική ασφάλιση ορίζοντας ότι: «το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει».

Ακόμη η Μαρ. Ξεονογιαννακοπούλου ανέφερε ότι παραβιάζονται δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (οι 2287/2015 και 1889/2019) με το οποίες το Συμβούλιο Επικρατείας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο κεφαλαιοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα το ΣτΕ έχει αποφανθεί αμετάκλητα ότι σύμφωνα με το άρθρο 22 (παρ. 5) του Συντάγματος, η Επικουρική Ασφάλιση:

α. είναι δημόσια και υποχρεωτική,

β. παρέχεται αποκλειστικά και μόνο από το κράτος ή από ΝΠΔΔ,

γ. είναι ξένη προς επιχειρηματικούς κινδύνους που συνδέονται με την άσκηση της ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς και

δ. έχει τελικό και μοναδικό εγγυητή το κράτος, το οποίο υποχρεούται να συμμετέχει στη χρηματοδότησή της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ