Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ανασχηματισμός: Αποδιοπομπαίος τράγος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μόνο στοιχείο που δικαιολογεί τον ανασχηματισμό είναι η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, που έτσι γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος και χρεώνεται την αποτυχία του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Με την απομάκρυνση του Βασίλη Κικίλια από το υπουργείο Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς του χρεώνει την αποτυχία στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Αν και ο πρωθυπουργός σε κάθε δημόσια εμφάνιση αρνείται την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της πανδημίας εντούτοις απομάκρυνε τους δύο υπουργούς αποδίδοντάς τους ευθύνες σε δεύτερο χρόνο.

Ο ανασχηματισμός διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί αφού δεν ήταν δομικός ή σαρωτικός και φυσικά δεν σηματοδοτεί την πολυδιαφημισμένη «επανεκίνηση της κυβέρνησης», αντίθετα επιβεβαιώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των εξαρτήσεων και των πολιτικών και εξωθεσμικών κέντρων και δεν είναι σε θέση να κάνει έναν ολοκληρωμένο ανασχηματισμό. Όλοι οι πρώτης γραμμής υπουργοί που κατά καιρούς είχε ακουστεί η μετακίνησή τους παραμένουν στην θέση τους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι «ήταν ανασχηματισμός των ανοικτών μετώπων, προωθητικός και όχι τιμωρητικός, και αξιοποιεί την εμπειρία των δύο χρόνων». Εκτός από τις πυρκαγιές και την ατυχή δήλωσή του «και επιτελικός και πυροσβέστης», ο κ. Χρυσοχοΐδης  χρεώνεται και την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος τους προηγούμενους μήνες και πληρώνει και τις προστριβές του με τους επιτελικούς του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η πρώτη επιλογή ήταν για το υπουργείο Προ.Πο. ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος όμως ζήτησε και την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ.

Αν και είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα η επαπαπροσέγγισή του με τον πρωθυπουργο, δεν παύει να είναι έκπληξη η επιστροφή στην κυβέρνηση του Τάκη Θεοδωρικάκου και μάλιστα στην θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Δευτερευόντως και ο Νίκος Χαρδαλιάς πλήρωσε ένα τμήμα του κόστους των πυρκαγιών, αφού μετά από ενάμιση χρόνο στην Πολιτική Προστασία, δεν έγινε υπουργός τώρα που αναβαθμίστηκε η υπηρεσία αλλά πήγε στο υπουργείο Άμυνας, στην θέση του υφυπουργού.

Το κομβικό νεοσύστατο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης που ήταν επίσης έκπληξη του ανασχηματισμού. Προκειμένου να δημιουργήσει εντύπωση συναίνεσης γύρω από την Πολιτική Προστασία το Μέγαρο Μαξίμου επικοινώνησε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια το τηλεφώνημα έγινε μόλις 10 λεπτά πριν την ανακοίνωση κάτι που προκάλεσε την δυσαρέσκεια και των δύο, αφού δεν είχε την έννοια της συνεννόησης αλλά μόνο της ενημέρωσης. Γι αυτό και η πρώτη αντίδραση της Κουμουδούρου ήταν το σχόλιο ότι “αυτό δεν είναι συναίνεση, είναι εξαγορά”.

Αναμενόμενη ήταν και η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια. Τους τελευταίους μήνες ήταν συχνές οι προστριβές του με περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και είχε διαρρεύσει η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού. Εμμέσως χρεώνεται την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτυχία του εμβολιασμού αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις του. Ο κ. Κικίλιας μετακινείται στο υπουργείο Τουρισμού. Ο Χάρης Θεοχάρης αποδείχθηκε ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν τον πήρε καν ο πρωθυπουργός τηλέφωνο για να τον ευχαριστήσει και για να του ανακοινώσει την μετακίνησή του, τον πήρε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Έκπληξη ήταν και η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο υπουργείο Υγείας, ενός πολιτικού από το δεξιό φάσμα της ΝΔ που επιπλέον συγκαταλέγεται στη σαμαρική ομάδα η οποία έτσι βγαίνει ενισχυμένη αφού πήρε δύο ακόμη υφυπουργεία με τον Σίμο Κεδίκογλου και τον Ανδρέα Κατσανιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε την μετακίνησή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έτσι παρέμενε στο υπουργείο Υγείας.

Ο ανασχηματισμός μετατράπηκε σε θρίλερ χθες με καταγγελίες για πιέσεις από εξωθεσμικά συμφέροντα. Πάντως τα τηλεφωνήματα στους υφυπουργούς άρχισαν χθες αργά τη νύχτα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ