Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Μετά τον ανασχηματισμό, Colpo grosso με πρόωρες εκλογές;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο πρωθυπουργός θα προκήρυττε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αν  δεν είχαν ξεσπάσει οι πυρκαγιές και η οργή που προκάλεσαν στην πλειονότητα των Ελλήνων», έλεγε στο newscenter έμπειρος κοινοβουλευτικός της συμπολίτευσης. Προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σιγουράτζας» και δεν θα έκανε ποτέ εκλογές, αν έβλεπε και τον παραμικρό κίνδυνο για να τις χάσει!

Το ερώτημα είναι άλλωστε γιατί να διακινδυνεύσει ο πρωθυπουργός μια ισχυρή πλειοψηφία 158 βουλευτών για να οδηγηθεί σε μια αναμέτρηση με την απλή αναλογική; Μια εκλογική αναμέτρηση που στα καλύτερα όνειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έδινε στη ΝΔ μια οριακή απόλυτη πλειοψηφία και στην πραγματικότητα λίγες έδρες παραπάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το συναίσθημα που κυριαρχεί σήμερα σε μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων -ακόμη και της ΝΔ- είναι η οργή. Ενώ από την έκρηξη της πανδημίας, το κυρίαρχο συναίσθημα ήταν ο φόβος, σήμερα αυτό που επικρατεί είναι η οργή. Οργή για την ανικανότητα και τις αβλεψίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που αποτέφρωσαν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια στρέμματα δασών. Οργή για την ανικανότητα αντιμετώπισης της πανδημίας και ειδικά μεταξύ ενός υπερσυντηρητικού τμήματος του εκλογικού σώματος που ψήφισαν ΝΔ το 2019 και σήμερα βγαίνουν μαζικά στους δρόμους ως «αντι-εμβολιαστές». Και για το λόγο αυτό ο Μητσοτάκης τοποθετεί τον ακραίο Θάνο Πλεύρη υπουργό Υγείας, μήπως και τους συγκρατήσει. Οργή για τα λουκέτα που έρχονται , οργή για την ανεργία, οργή για το γεγονός ότι 40.000 νέα παιδιά πετάχτηκαν έξω από τα ΑΕΙ, οργή για  την ακρίβεια που σαρώνει τα πενιχρά εισοδήματα. Σχεδόν επτά στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την ίδια ώρα σχεδιάζονται αυξήσεις έως και 50%. Οργή, οργή, οργή, που θα διογκώνεται και θα προκαλεί αλυσιδωτές, κοινωνικές  αντιδράσεις.

Μεγάλα στρώματα της κοινωνίας βλέπουν πλέον με αντιπάθεια τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που αρχίζει να εμφανίζεται και στις δημοσκοπήσεις, με έξι στους 10 Ελληνες να απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική στους περισσότερους τομείς.

Γιατί να κάνει λοιπόν τώρα εκλογές ο Μητσοτάκης;  Μα για να προλάβει τα χειρότερα. Να προλάβει μια νέα καραντίνα από ένα πιθανό νέο κύμα μεταλλάξεων το φθινόπωρο. Να προλάβει τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, τις φωνές για το ασφαλιστικό, να  προλάβει την εξέγερση ακόμη και των νοικοκυραίων, μήπως και προλάβει και την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισήλθε άλλωστε στον τρίτο χρόνο ζωής και πλέον τα βέλη της κοινωνίας στρέφονται αποκλειστικά εναντίον της. Ο όποιος θυμός υπήρχε για τα λάθη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ξεθυμάνει και πλέον η φθορά αφορά μόνο την κυβέρνηση. Και τον πρωθυπουργό. Και όσο περνά ο καιρός , η φθορά θα μεγαλώνει και η ήττα θα είναι όλο και πιο μεγάλη. Και η ιστορία έχει δείξει ότι οι νεοδημοκράτες δεν συγχωρούν ποτέ τους ηττημένους αρχηγούς….

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ