Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ανασχηματισμός με Σαμαρικούς και Καραμανλικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει άνοιγμα προς την σαμαρική και την καραμανλική πτέρυγα υπουργοποιώντας τον Θάνο Πλεύρη και το Θόδωρο Ρουσόπουλο. Επίσης αναμένεται να υπουργοποιήσει τουλάχιστον έναν βουλευτή από την Εύβοια, πιθανότατα τον Σίμο Κεδίκογλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενώ οι πληροφορίες έλεγαν ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, η εξίσωση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει άνοιγμα προς την σαμαρική και την καραμανλική πτέρυγα υπουργοποιώντας τον Θάνο Πλεύρη και το Θόδωρο Ρουσόπουλο. Επίσης αναμένεται να υπουργοποιήσει τουλάχιστον έναν βουλευτή από την Εύβοια, πιθανότατα τον Σίμο Κεδίκογλου, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά,  αλλά και κάποιον από τη Θράκη.

Ο πρωθυπουργός θα ανακατέψει, όπως όλα δείχνουν, την τράπουλα με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε ότι θα υπάρξουν αλλαγές και μετακινήσεις και των υπουργών Σταϊκούρα και Γεωργιάδη (Οικονομικών και Ανάπτυξης αντίστοιχα).

Αυτή τη στιγμή το … μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα του κυρίου Μητσοτάκη είναι ένα παζλ από εκφραστές της σκληρής δεξιάς, της καραμανλικής και της σαμαρικής πτέρυγας, από «παιδιά» του Σημίτη και από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειας Μητσοτάκη.

Τους τελευταίους δεν θα τους αγγίξει, ή αν κάνει αλλαγές θα είναι για να τους αναβαθμίσει. Πολύ πιθανό να μην αγγίξει τους κυρίους Σκέρτσο και Πιερρακάκη, όπως και τον κ. Βορίδη. Αλλά είναι δύσκολο να διατηρήσει στα υπουργεία τους, τις κυρίες Μενδώνη και Κεραμέως, όπως και τον κ. Χρυσοχοϊδη.

Πιο εύκολες είναι οι καρατομήσεις Θεοχάρη, Κικίλια, Αυγενάκη. Η οικογένεια Μητσοτάκη θα ήθελε να έχει την ίδια άνεση και με την απομάκρυνση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών, φρόντισε μάλιστα να προετοιμάσει το έδαφος με δημοσιεύματα για την αποτυχημένη προσπάθεια απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν κάποιων Αφγανών ελληνικού ενδιαφέροντος. Όμως ο κ. Δένδιας διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί άλλο υπουργείο και θα προτιμήσει τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Θα ήθελε έναν δυσαρεστημένο δελφίνο στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο κ. Μητσοτάκης;

Εάν δεχτούμε ότι το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα είναι και εκείνο που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές- όποτε γίνουν – τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να αξιοποιήσει (και με γεωγραφικά κριτήρια) μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και γι αυτό αναμένεται σφαγή στις θέσεις των υφυπουργών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ