Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Σε απόσταση από το κοινό αίσθημα ο πρωθυπουργός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Αντί για έναν μεγάλο ανασχηματισμό που θα εκτονώσει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε αιφνιδιαστικά στο ανακάτεμα της τράπουλας στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ενός επικείμενου ανασχηματισμού – με αλλαγή του «υπουργού με την μάνικα», Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ακολούθως του Νίκου Χαρδαλιά-, σε δεύτερο χρόνο, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε κρατώντας το σχήμα που χρεώνεται την αποτυχία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και προχώρησε σε ανασχηματισμό που ουσιαστικά περιορίζεται στο επιτελείο των συνεργατών του. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την συνολική πολιτική ευθύνη για την διαχείριση των πυρκαγιών και την καταστροφή. Παγώνει στο ξεκίνημά της την σχετική σεναριολογία που είχε στο επίκεντρο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παράλληλα όμως αφαιρεί από το οπλοστάσιό του μία κίνηση ενόψει της έναρξης της νέας πολιτικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην ηγετική ομάδα, αδιαφορώντας για το σύνολο των υπουργών του, ενώ κατά γενική ομολογία έχει αρχίσει πλέον η φθορά της κυβέρνησης και έχει μπροστά του έναν δύσκολο από κάθε άποψη Χειμώνα.  Δείχνει έτσι ο πρωθυπουργός ότι πολύ λίγο έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αναβάθμιση σε υπουργό Επικρατείας του Άκη Σκέρτσου που έτσι γίνεται ισόβαθμος του Γιώργου Γεραπετρίτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα οι σχέσεις των δύο είχαν διακυμάνσεις και ο κ. Σκέρτσος -που θεωρεί ότι έχει συμβάλλει σε δύσκολες καταστάσεις όπως την υπόθεση Λιγνάδη και την πανδημία- ζητούσε εντόνως την αναβάθμιση και «πολιτική του αποκατάσταση». Παράλληλα υπήρχαν φήμες ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στέργει την προώθηση σε θέση δεύτερου τη τάξη στην κυβέρνηση και αντίστοιχη προβολή του Γιώργου Γεραπετρίτη». Το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες με τον φιλόδοξο και απαιτητικό Άκη Σκέρτσο, που έχει τα δικά του ερείσματα στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον είναι ένα ερωτηματικό.

Παράλληλα οκτώ μήνες μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, προχωρά σε τοποθέτηση κυβερνητικού εκπροσώπου του Γιάννη Οικονόμου, μέχρι τώρα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαμένη βγαίνει η Αριστοτελία Πελώνη η οποία τελικά δεν αναβαθμίστηκε -παρότι το ζητούσε. Μία ημέρα μετά την συνέντευξη Τύπου που την είχε δίπλα του ο πρωθυπουργός την υποβαθμίζει ξανά στην θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, δίχως θέση στο οργανόγραμμα της κυβέρνησης, κάτω πλέον από τον κ. Οικονόμου. Βάζει έτσι ο πρωθυπουργός ένα νέο πρόσωπο στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ απομακρύνει τον Θεόδωρο Λιβάνιο. Ο μέχρι τώρα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, παλαιός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε καλές σχέσεις με το σύστημα Μητσοτάκη. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι ότι απομακρύνει από το Μέγαρο Μαξίμου τον μέχρι τώρα υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο, που είχε κερδίσει θετικές εντυπώσεις και τον τοποθετεί στην θέση  του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κάτω από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Μοιάζει έτσι ο πρωθυπουργός να βάζει ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του δίπλα στον ενισχυμένο και με πολλές φιλοδοξίες, Κυριάκο Πιερρακάκη. Αφαιρεί έτσι ο πρωθυπουργός ένα πρόσωπο που συμμετείχε στον πολιτικό σχεδιασμό και στην καθημερινή επεξεργασία των μετρήσεων. Ο μέχρι τώρα υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Στύλιος μετακινείται στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Στελεχώνει έτσι ο πρωθυπουργός τον παράλληλο μηχανισμό για την εκμετάλλευση των κονδυλίων για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ