Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ενισχύεται ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα στα πλαίσια του σχεδίου «Ξενοκράτης»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ενίσχυση του ρόλου του στρατού στην αντιμετώπιση και διαχείριση των πυρκαγιών ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα, στα πλαίσια του σχεδίου «Ξενοκράτης», ο ρόλος τους από σήμερα και για όλο τον Αύγουστο προβλέπεται να γίνει πιο δυναμικός.

«Δεδομένη της κρισιμότητας της κατάστασης στο μέτωπο των πυρκαγιών τις επόμενες ημέρες και μετά την πρωινή σύσκεψη με συμμετοχή πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου εθνικής άμυνας στο μέγαρο μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και κατόπιν οδηγιών του αποφασίστηκε η ενεργός συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τόνισε τη σημασία της συνδρομής των ενόπλων δυνάμεων διαχρονικά, αλλά και σ «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολά, έτσι και τώρα και συνδράμουν το σύνολο της κρατικής μηχανής που έχει ενεργοποιηθεί στον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος  Φλώρος, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο δράσης. Ο Στρατηγός εξήγησε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Ξενοκράτης» και ο σχετικός μηχανισμός.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου σχεδίου «Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεργάζονται στενά με τους αρμόδιους φορείς  με προσωπικό, με επίγεια και εναέρια μέσα για την πρόληψη, αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων επί 24ωρου έρχονται και ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας. Με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν στον κρατικό μηχανισμό, ιδιαιτέρως σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο των πυρκαγιών ανα την επικράτεια.»

«Συγκεκριμένα τις τρεις τελευταίες ημέρες έχει διατεθεί στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προσωπικό που ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα, 63 οχήματα, ερπυστριοφόρα μηχανήματα του μηχανικού, καθώς και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση πληγεισών περιοχών, καθώς και περιοχών επικινδυνων για πρόκληση πυρκαγιάς. Έχουν διατεθεί  100 άτομα των εξειδικευμένων στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίων, στις πυρκαγιές Λίμνης Ευβοίας και Βαρυμπόμπης, 4 ιστιοφόρα μηχανήματα στη Βαρυμπόμπη, 45 εποχούμενοι περίπολοι, για τον έγκαιρο εντοπισμό αναζωπυρωσεων στην Αττική καθ όλο το 24ωρο, 9 εποχούμενοι περίπολοι με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών αρχών στην εκκένωση πληθυσμού στην Αρχαία Ολυμπία της περιοχής Ηλείας, 50 περίπου άτομα για τη συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία. Συντονιστικά κέντρα με επικεφαλής αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να συνδράμουν την πυροσβεστική υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές για τον έλεγχο, τον συντονισμό πεζοπόρων τμημάτων στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, τηρείται ετοιμότητα παροχής βοήθειας και συνδρομής στους πυρόπληκτους. Πραγματοποιούνται πτήσεις εναέριας επιτήρησης με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα, ιπτάμενα μέσα των ενόπλων δυνάμεων» συνέχισε ο Κωνσταντίνος Φλώρος, εξειδικεύοντας την αναφορά του στην αρωγή που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Από σήμερα και κατά τη διάρκεια του αυγούστου η συνδρομή τους προβλέπεται να ενισχυθεί «με διπλασιασμό των περιπόλων πυρασφαλειας και πυροφυλακίων που θα ξεπεράσουν τον αριθμό των 300 σε όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς και σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Εντείνεται περαιτέρω η επιτήρηση σε όλη την επικράτεια από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα των ενόπλων δυνάμεων κάλυψης σχεδόν όλης της επικράτειας. Τηρείται επιπλέον καθημερινά, πέρα των προβλεπομένων από το σχέδιο Ξενοκράτης,  τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων με κατάλληλα μέσα και υλικά για τη διάθεση τους όπου και όταν απαιτηθούν. Διατίθενται μηχανήματα μηχανικού στις κατά τόπους αρχές, εφόσον απαιτηθεί και επιπλέον διατίθενται καταλληλες ναυτικές μονάδες για ενίσχυση του λιμενικου σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης πληθυσμού.»

«Οι ειδικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε όλη την επικράτεια με ετοιμότητα, αρωγή, στις δοκιμαζόμένες τοπικές κοινωνίες και είναι παρούσες σε όλες τις καταστροφές μέχρι στιγμής. Εύχομαι να μην χρειαστεί πέρα της πρόληψης να εμπλακούμε αλλού. Είμαστε όμως καθόλα έτοιμοι να το κάνουμε με προσωπικο και μεσα σε όλη την επικράτεια.» κατέληξε ο Στρατηγός.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ