Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πρωτοφανές «διπλωματικό επεισόδιο» με ευρύτερες διαστάσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Σπύρου Γκουτζάνη

“Βγήκε από τα ρούχα του” κατά το κοινώς λεγόμενο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την εμπλοκή του στο επεισόδιο με την παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες φέρεται να είπε σε συνεργάτες του οργισμένα ότι έφθασε στα πρόθυρα παραίτησης.

Το πρωτοφανές στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας “διπλωματικό επεισόδιο” μεταξύ της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίστηκε σε χαμηλής έντασης ανταλλαγή αιτιάσεων αλλά πήρε τον χαρακτήρα ανοικτής αντιπαράθεσης μέσω διαρροών. Το θέμα είναι ποιος έχει την ευθύνη αρχικά για την απόφαση παρασημοφόρησης του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και εν συνεχεία για την ακύρωση της απόφασης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δεν παρέστη στην γιροτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κάτι που αυτόκλητα(;)τα ενσωματωμένα στον μηχανισμό του Μαξίμου ΜΜΕ σχολίασαν “για να μην χάλασει το Σαββατοκύριακό του”.

Το θέμα είναι κατ αρχήν διαδικαστικό. Η παρασημοφόρηση αποτελεί προνομία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αν και είθισται να υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών. Αυτή την φορά η Προεδρία συνέταξε την λίστα δίχως συνεννόηση με τον υπουργό, Νίκο Δένδια, στην οποία περιελάμβανε και τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο για το ανθρωπιστικό του έργο. Στην συνέχεια όμως αφαίρεσε το όνομα με πολιτικά κριτήρια, και δη για τις δηλώσεις του διασώστη για το ελληνικό Λιμενικό. Ενώ το έκανε επίσης δίχως συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, του χρέωσε την ευθύνη για την παλινωδία. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να μειώσει το κύρος του Νίκου Δένδια (σταθερά στο στόχαστρό του μετά την υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει από τις περίφημες δηλώσεις του στην Άγκυρα), με τις δικές του διαρροές του επιρρίπτει επίσης την ευθύνη. Διευκρινίζει βέβαια ότι “είναι ένα πρόβλημα συνεννόησης των δύο κέντρων”. Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του ήταν κατηγορηματικός ότι δεν έχει σχέση. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο χειρισμός των διαδικαστικών ήταν του συντρόφου της Προέδρου, για τον οποίο επίσης λένε ότι έχει γραφείο στο Προεδρικό Μέγαρο και παρεμβαίνει στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Προεδρίας.

Το ερώτημα

Το ερώτημα που επιμελώς αποκρύπτεται είναι τι μεσολάβησε ανάμεσα στην απόφαση και στην ακύρωσή της; Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής Κώστας Μπογδάνος, ο οποίος πέρα από την αντίθεσή του, δημοσιοποίησε ότι “έγιναν τα δέοντα” για την ακύρωση της απόδοσης τιμής στον Αποστολόπουλο. Είναι σαφές ότι υπήρξε παρέμβαση ή έστω προειδοποίηση ότι την στιγμή της βράβευσης, που θα είναι σε δεύτερο χρόνο τον Σεπτέμβριο, θα υπάρξουν αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η παρέμβαση βέβαια δεν ήταν από τον κ. Μπογδάνο ήταν από στέλεχος με αυξημένο κύρος και αντίστοιχη δυνατότητα παρέμβασης. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν η απόδοση τιμής στον κ. Αποστολόπουλο για το ανθρωπιστικό του έργο στην διάσωση προσφύγων. Ωστόσο η παρασημοφόρηση έχει μία συμβολική διάσταση και σηματοδοτεί την έμμεση πλην σαφή αποδοκιμασία όχι μόνο του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της πρακτικής του (έναντίον της οποίας έχει στραφεί με δηλώσεις του ο διασώστης), αλλά συνολικότερα της πολιτικής ανάσχεσης στο μεταναστευτικό που εγκαινίασε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 με τα push back στο Αιγαίο και τα κέντρα κράτησης μεταναστών και εν τέλει μετά από αμφιταλαντεύσεις ακολουθεί και σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κριτική και από αριστερά

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δεν έκρυψε την αποδοκιμασία του για την ακύρωση, σημειώνοντας ότι “ζητείται πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για την παρασημοφόρηση”. Ωστόσο το πρόβλημα Προεδρία είναι ευρύτερο. Η Κουμουδούρου έχει στο παρελθόν εκφράσει, αν και με κομψό τρόπο την διαφωνία του με συμβολικές κινήσεις της Προεδρίας όπως η φωτογραφία της Προέδρου με φόντο τον φράχτη στον Έβρο που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα για την μεταναστευτική πολιτική. Έντονη ήταν η αντίδραση και όταν η Προεδρία έθεσε υπό την αιγίδα της, την εκδήλωση για την γονιμότητα, που τελικά ακυρώθηκε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ