Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και πιθανολογείται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θερμές θα είναι οι επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, καθώ χθές το βράδυ κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις»

Προβλέπει την εισαγωγή και εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος και την ίδρυση Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Οι εισφορές και οι πόροι του ΤΕΚΑ θα τοποθετούνται σε χρηματοπιστωτικά μέσα και σε ακίνητα. Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ταμείο ορίζεται η 1η.1.2022.

Στε αυτό θα υπάγονται υποχρεωτικά όλοι όσοι θα ασφαλιστούν από 1η.1.2022. Προαιρετικά και αφού υποβάλλουν αίτηση υπάγονται και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ήδη ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1ης.1.1987.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα γενικότερο θεωρείται υψηλού ρίσκου. Αντιρρήσεις στην αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συνταξιοδοτικού συστήματος με κεφαλαιοποιητικό έχουν προβάλλει και οι δανειστές, λόγω της επίδρασης που θα έχει στο δημόσιο χρέος το μεγάλο κόστος μετάβασης.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και πιθανολογείται ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία μετά τις θερινές διακοπές του κοινοβουλίου. 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ