Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Νίκος Πλουμπίδης Δίκη: Σαν σήμερα, ξεκινά o δρόμος προς την εκτέλεση [pics]

Η ιστορική προσωπικότητα θα καταδικαστεί δις εις θάνατον και παραμονή τής Παναγίας, θα εκτελεστεί σιδηροδέσμιος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνήθως αναφέρεται η ημέρα της εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη. Του ανθρώπου που ανήκει στα τραγικά πρόσωπα της νεότερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας και του ΚΚΕ.
Και η ημέρα της εκτέλεσης του έχει μελοποιηθεί («Τροπάρια για φονιάδες» του Θάνου Μικρούτσικου).

Όμως τι προηγήθηκε πριν δρομολογηθεί η καταδίκη του; Ας θυμηθούμε τα σημαντικά.
Ο Πλουμπίδης υπήρξε ένας αγωνιστής υψηλού ήθους, μία ισχυρή πολιτική προσωπικότητα του Μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου. Υπήρξε όμως και θύμα των εσωτερικών συγκρούσεων του κόμματός του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

ploubidis 1

Γεννήθηκε το 1920 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Αποφοίτησε από το διδασκαλείο Πύργου τον Ιούλιο του 1924. Ενήλικας ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα και κατά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ, με πλήθος αγωνιστικές περγαμηνές.

Εκτελέστηκε ένα χρόνο περίπου μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, έχοντας στιγματιστεί ως συνεργάτης της Ασφάλειας από το ίδιο του το Κόμμα. Παρ΄ όλα αυτά το όνομά του έμεινε στο διάβα τής ιστορίας ως συνώνυμο του πιστού και συνεπή ιδεολόγου.
Ήταν ο ρομαντικός κομμουνιστής, δάσκαλος στο επάγγελμα, δάσκαλος των νεότερων συντρόφων στους παράνομους μηχανισμούς του μετεμφυλιακού ΚΚΕ.

«Γνωρίζεται» με την Ασφάλεια όταν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του 1929 συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Επειδή έπασχε από φυματίωση μεταφέρθηκε στο σανατόριο «Σωτηρία» στην πτέρυγα πολιτικών κρατουμένων Τότε οι γιατροί του είχαν δώσει έξι μήνες ζωή. «Αφού πρόκειται να πεθάνω σε έξι μήνες, ας τους ζήσω όσο μπορώ πιο έντονα, πιο αγωνιστικά», ήταν η απάντησή του.

Ploubidis diki

Η σύλληψη

Για στερνή φορά θα συλληφθεί, πάλι από την Ασφάλεια, στις 25 Νοεμβρίου 1952. Όπως ανακοίνωσαν οι διωκτικές αρχές, η σύλληψή του έγινε στο σπίτι όπου διέμενε, στην οδό Πρεβέζης 14, στον Κολωνό.

«Στον Τύπο διοχετεύονται δημοσιεύματα κατευθυνόμενα από την Ασφάλεια που εμφανίζουν τον Πλουμπίδη από τη μία να είναι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Ελλάδα κι από την άλλη να βρίσκεται σε σύγκρουση με την κομματική ηγεσία, έτοιμος να προβεί σε αποκαλύψεις εις βάρος της.
«Αι αστυνομικαί αρχαί αναμένουν ότι ο Πλουμπίδης μετά την σύλληψίν του θα προβή εις ομολογίας εις βάρος του Ζαχαριάδη, αι οποίαι -κατά την αστυνομίαν- θα είναι συντριπτικαί διά τον Ζαχαριάδη και θα κρίνουν την τύχην του τελευταίου ως αρχηγού του ΚΚΕ» (βλέπε: «Προοδευτική Αλλαγή» και άλλες εφημερίδες, 26.11.1952). Είναι φανερό ότι η Ασφάλεια άφηνε να εννοηθεί ότι στην ουσία έχει στα χέρια της τις «ομολογίες Πλουμπίδη» κατά του Ν. Ζαχαριάδη. (πηγή ΕΦΣΥΝ)

Άγνωστο γιατί η Ασφάλεια και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες επέλεξαν αυτή τη γραμμή εις βάρος του Πλουμπίδη. Ίσως επεδίωκαν να τον απομονώσουν πλήρως απ’ όλους, με σκοπό να υποκύψει ψυχολογικά και να γίνει έρμαιο στα χέρια τους.
Παραμένει στη φυλακή μέχρι και την εκτέλεσή του ένα χρόνο και έντεκα ημέρες.

ploumpidis1 630 0

Η δίκη

Σαν σήμερα, στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αρχίζει η δίκη του, με τη γνωστή κατηγορία της κατασκοπείας, βάσει του Αναγκαστικού Νόμου 375/1936. Τρεις ημέρες αργότερα, ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» τον κατηγορεί ότι ήταν αυτός που πρόδωσε τον Μπελογιάννη.

Ο Πλουμπίδης ως κομμουνιστής και λαϊκός αγωνιστής, βρίσκεται χωρίς κανένα στήριγμα. Από τη μία κατηγορούμενος από το κόμμα του ως χαφιές, από το καθεστώς, κι από την άλλη κατηγορούμενος για την κομμουνιστική του δράση κι έχοντας να αντιμετωπίσει  ασφαλίτικες προβοκάτσιες. Παρ΄ όλα αυτά αντέχει!
Να αναφέρουμε στο σημείο ετούτο ότι οι οικογένειες Μπελογιάννη – Πλουμπίδη, οι δύο γιοι τους, διατήρησαν σχέσεις φιλίας στη ζωή τους.

ploubidis ektelesi

Η εκτέλεση

Πριν εκτελεστεί είχε δηλώσει: «Υπήρξα τίμιος αγωνιστής, πάλεψα για το καλό του λαού και για το κόμμα μου. Και αφήνω στο γιο μου φεύγοντας ένα τίμιο όνομα. Να είστε πάντα καλά. Βλέπετε, εγώ σε λίγο φεύγω με ψεύτικες και άδικες κατηγορίες. Το κόμμα μου, το ξέρω, θα βρει την αλήθεια και θα με δικαιώσει. Γεια χαρά παιδιά. Ζήτω το ΚΚΕ».

Φορούσε μαύρο κοστούμι και άσπρο πουκάμισο. Γύρω στις 5 το πρωί, πριν ακόμα ξημερώσει, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο. Ο τόπος που είχε επιλεγεί για την εκτέλεσή του ήταν η Αγία Μαρίνα, στο Δαφνί. Περνώντας δίπλα από τους δημοσιογράφους, δεμένος ακόμα με τις χειροπέδες. Και με τις χειροπέδες εκτελέστηκε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ