Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

«Κραυγή» αγανάκτησης για τη γυναικοκτονία από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

Την πλήρη καταδίκη τους αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για τη γυναικοκτονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεών τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την πλήρη καταδίκη τους αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για τη γυναικοκτονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς εξέφρασαν μέσω ανακοινώσεών τους τα κόμματα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Αλέξης Τσίπρας: Να μάθουμε στους γιους μας να σέβονται κάθε γυναίκα

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε:  «Άλλη μία γυναικοκτονία για την οποία ευθύνεται μία «κακιά στιγμή». Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας. Όσο βαθύτερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο περισσότερο θα φροντίσουμε να μεγαλώσουμε τους γιους μας με τρόπο που να σέβονται και να εκτιμούν κάθε γυναίκα».

Ακόμη σε δήλωση προέβη και ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Ψυχογιός υπογραμμίζοντας:

«Είναι στις κουβέντες που γίνονται γύρω μας, στα αστεία και το λεξιλόγιο που επαναλαμβάνονται χωρίς καμία αντίδραση στις παρέες όταν βγαίνουμε έξω, είναι στα στερεότυπα που ανακυκλώνονται στο σπίτι και το σχολείο, στον τρόπο που μεγαλώνουμε, στα κανάλια και το δημόσιο διάλογο, στη νομοθεσία και τις πολιτικές που αντί να θωρακίζουν την ισότητα και τη χειραφέτηση “κλείνουν το μάτι” στην πατριαρχία, είναι σε ένα σύστημα όλο και πιο άγριο που αναπαράγει την εκμετάλλευση μέχρι και την εξόντωση ανθρώπου από άνθρωπο, συνήθως τον πιο δυνατό. Όλα αυτά είναι που οδηγούν στις απανωτές γυναικοκτονίες και όχι μόνο… Είμαστε και θα είμαστε πάντα με εκείνο το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας – ξεκάθαρα όλο και πιο μεγάλο – που είναι και παλεύει καθημερινά απέναντι σε αυτή την αθλιότητα και εξαχρείωση…».

Φώφη Γεννηματά: Φτάνει πια

Την αγανάκτησή της εξέφρασε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μέσω ανάρτησής της, επισημαίνοντας:

«Άλλη μια νέα γυναίκα νεκρή από το χέρι του συντρόφου της. Ο φόβος είναι πια μέσα στα σπίτια για τις γυναίκες. Φτάνει πια. Να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας για να τους κάνουμε ικανούς να δημιουργούν, να μοιράζονται, να αγαπάνε, να προστατεύουν, να σέβονται, να εκτιμούν. Μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας και τους λέμε ότι είναι ίσες, αξίζουν. Να διεκδικούν, να νοιώθουν ελεύθερες μέσα στη σχέση, να στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Οι κοινωνίες μας γύρισαν πίσω με την πανδημία. Οι κοινωνίες μας γύρισαν πολύ πίσω με την πανδημία. Η ζωή της γυναίκας μοιάζει να μην έχει την ίδια αξία. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θεωρεί τη δική του ζωή ανώτερη ή να αφαιρεί τη ζωή μια γυναίκας που νομίζει ότι του ανήκει. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλά για «κακιά στιγμή. Πλήρης εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης τώρα».

Δ. Κουτσούμπας: Δεν φταίει η “κακιά στιγμή”, ούτε πρόκειται για μια μεμονωμένη βίαιη συμπεριφορά

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για την αποτρόπαια δολοφονία, της νέας κοπέλας στη Φολέγανδρο, δήλωσε τα εξής:

«Για την αποτρόπαια δολοφονία της νέας κοπέλας στη Φολέγανδρο δεν φταίει η “κακιά στιγμή”, ούτε πρόκειται για μια μεμονωμένη βίαιη συμπεριφορά. Ούτε όμως και δικαιολογείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας.

Η νέα και ο νέος είναι ευάλωτοι, σε κάθε στιγμή της ζωής τους και της διαπαιδαγώγησής τους, στις σάπιες αξίες αυτής της κοινωνίας, στις αντιδραστικές αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας, στα πρότυπα για τις σχέσεις των δύο φύλων. Στην ”αρένα” και τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας φυτρώνουν ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμη και της ζωής του.

“Αντισώματα” μπορεί να διαμορφώσει ο συλλογικός αγώνας για το γκρέμισμα αυτής της κοινωνίας που έχει στο DNA της τη βία, ειδικά κατά των γυναικών, και τη χειραγώγηση.»

ΜέΡΑ 25: H πατριαρχία θα καταδυναστεύει, θα τραυματίζει και θα σκοτώνει όσο υπάρχει

«H πατριαρχία θα καταδυναστεύει, θα τραυματίζει και θα σκοτώνει όσο υπάρχει. Έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τις γυναίκες αλλά και με τους άντρες που αντιστέκονται στην βαρβαρότητα. Γι’ αυτό, όσο ζει εμείς στο ΜέΡΑ25 θα είμαστε εδώ, ταγμένοι εχθροί της», σημειώνει το ΜέΡΑ 25 με αφορμή τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο. Στη συνέχεια προσθέτει: «Καιρό τώρα με αφορμή και το ελληνικό «me too» έχουμε επισημάνει την συστημική πατριαρχία που γεννά, αναπαράγει, συντηρεί και υποθάλπει τέτοια περιστατικά, από σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις, μέχρι βιασμούς και γυναικοκτονίες. Δεν υπάρχουν «κακές στιγμές», υπάρχει μια πατριαρχία που αναπαράγεται δυστυχώς χρόνια τώρα από την «κυρίαρχη αφήγηση» και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης μιας λούμπεν ολιγαρχίας. Μια πατριαρχία που δολοφονεί, μια πατριαρχία που βιάζει, μια πατριαρχία που δείχνει τα δόντια της, κατακόκκινα από τις σάρκες των θυμάτων της. Γι΄αυτό υπάρχει ανάγκη για εντατικοποίηση του αγώνα για την πραγματική ισότητα, για έναν νέο φεμινισμό που θα αντιπαλέψει μαζί με όλη την κοινωνία τα πατριαρχικά πρότυπα και θα διαπαιδαγωγήσει τους νέους και τις νέες μας προς μία άλλη κατεύθυνση. Ένας νέος φεμινισμός που θα ξεσκεπάσει όλα όσα η κοινωνία κρύβει διαρκώς κάτω από το χαλί και στη συνέχεια «σοκάρεται» με κάθε νέα αποτρόπαια πράξη και θα φέρει στο προσκήνιο τις σύγχρονες διεκδικήσεις των γυναικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ