Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μέτρα και σε άλλα νησιά αφήνει η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Και πάλι στο στόχαστρο οι νέοι: Επείγει ο εμβολιασμός τους αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων

του Σπύρου Γκουτζάνη 

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα παρόμοια με της Μυκόνου και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων του κορονοιού, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κατάσταση στην Μύκονο είναι καμπανάκι προς όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα», ανέφερε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε ότι «η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση, ελπίζω να μην χρειαστεί να παρέμβουμε». Σημείωσε δε ότι το 46% των κρουσμάτων είναι συνδεδεμένο με χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Είπε ακόμη ότι έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται, πάντως δεν απάντησε στο που οφείλεται και ποιος φταίει για την έξαρση των κρουσμάτων στην Μύκονο. Ανοικτό άφησε και το ενδεχέμενο επίταξης περισσοτέρων ξενοδοχείων καραντίνας, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν οι τοπικοί παράγοντες. Τέλος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στη εστίαση και στην ψυχαγωνία.

Για την γενική κατάσταση της χώρας ανέφερε: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας  ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών».

Οι περιφέρειες με την μεγαλύτερη αύξηση είναι της  Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα (μια φορά με self test και μια με rapid). Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.  Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους.

Κυβέρνηση: επείγει ο εμβολιασμός των νέων

Η κ. Πελώνη έδωσε και στοιχεία για τους εμβολιασμούς: «Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000. Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα»  καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...