Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Αλέξης Τσίπρας: «Συμπεριφέρονται σαν νεόπλουτοι της εξουσίας»

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κρήτη TV», και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κρήτη TV», και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης της 18χρονης στην Ηλιούπολη. Αποδόμησε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και του καταλόγισε ότι η εικόνα που παρουσιάζει για την οικονομία είναι σαν να ζει σε διαφορετική χώρα. Είπε ακόμη ότι «δεν ζητά εκλογές λόγω της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι εάν ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη είναι οι πρόωρες εκλογές τότε θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό.

Επιστήμονες που επιδιώκουν προσωπική προβολή

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας και έλλειψη ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση που «εργαλειοποίησε» τους επιστήμονες. Για την Επιτροπή των επιστημόνων είπε: «Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι μέσα στην Επιτροπή, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αξιοποιήσει αυτό τον ρόλο που τους έχει δοθεί για την προσωπική τους προβολή. Όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε και μάλιστα είναι επιστήμονες άνθρωποι ότι δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο ιός ή όταν βλέπεις κάποιους να βγαίνουν και να λένε –δεν θέλω να πω ονόματα τώρα- ότι το ίδιο είναι να ανοίξουν τα σχολεία με 30 μαθητές το ίδιο να ανοίξουν με 15 ανά τάξη, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να βάλουν παραδίπλα την επιστημονική τους ταυτότητα και ιδιότητα και να προτάξουν άλλου είδους σκοπιμότητες».

Η κυβέρνηση διχάζει και καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε την κυβέρνηση ότι «έχει επιβάλλει μια προπαγάνδα ωραιοποίησης της κατάστασης, διχάζει την κοινωνία, καταφεύγει στον κοινωνικό αυτοματισμό και επιδιώκει πολιτικά οφέλη αντί να αξιοποιήσει την συναίνεση που του πρόσφερε η αντιπολίτευση». Πρόσθεσε ακόμη: «Παίζει με τους αριθμούς και είναι πολύ μακάβριο αυτό, γιατί παίζει με αριθμούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και μας λέει «έλα μωρέ, 13.000 έχασαν μόνο, είναι λίγοι, διότι κοιτάξτε τι γίνεται στην Ινδία, κοιτάξτε τι γίνεται στις ΗΠΑ», ενώ σε σύγκριση με τον πληθυσμό είναι στην ίδια θέση με την Ινδία.  Σημείωσε ακόμη «ενώ είχαμε, για παράδειγμα περίπου 10.000 θανάτους μέσα στο 2020 από τον κορονοϊό, είχαμε άλλους τόσους απ’ όλες τις άλλες ασθένειες ή νόσους, οι οποίες προέκυψαν προφανώς, εξαιτίας της πίεσης του Συστήματος Υγείας που δεν είχε τη δυνατότητα να νοσηλεύει ή να θεραπεύει όλες τις άλλες νόσους και ασθένειες, εξαιτίας της επιβάρυνση από τον κορονοϊό».

Η κλεψύδρα γυρίζει ανάποδα

Αναφέρθηκε στα δύο χρόνια της κυβέρνησης λέγοντας ότι η κλεψύδρα γυρίζει ανάποδα παρότι πάγωσε ο πολιτικός χρόνος εδώ και ενάμιση χρόνο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενώ κέρδισε  τις εκλογές του 2019 με το τρίπτυχο περισσότερες δουλειές, λιγότεροι φόροι, ασφάλεια, έχει αποτύχει παταγωδώς και στα τρία.

Ακολούθως πρόσθεσε: «…Η πιθανότητα να έχουμε σύντομα εξελίξεις πολιτικές εξαιτίας των μεγάλων αντιφάσεων της πολιτικής της κυβέρνησης, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί στο επίπεδο της οικονομίας κυρίως αλλά και της κοινωνίας, η πιθανότητα αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Έχουν γίνει καθεστώς

Έκανε ξανά ειδική αναφορά στο περιστατικό με την 18χρονη στην Ηλιούπολη καταγγέλλοντας «μια συμπεριφορά συγκάλυψης» και εξήγησε: «Έχουμε κάποιες πληροφορίες ότι αυτός ο άνθρωπος (ο συλληφθείς αστυνομικός) είχε κάποιες πλάτες μέσα στην Αστυνομία. Αυτός ο άνθρωπος είχε φύγει από το Σώμα, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, επανήλθε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, αυτός ο άνθρωπος πήρε μια μετάθεση από ό,τι μαθαίνουμε ευμενή, λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2019. Αυτό το μπουμπούκι! Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, σε αυτό τον τόπο!».

Γιατί όμως η υπόθεση δεν παίρνει τις διαστάσεις που πρέπει: «Αλλά τι έχουμε τώρα; Έχουμε μια παντοδυναμία στην πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μη βγαίνει ούτε ανάσα πουθενά και σου λέει «δεν θα απαντώ, άστον να ρωτάει τον Τσίπρα, άστην να ρωτάει την αντιπολίτευση». Ποιος θα το πει; Θα το πει κανείς; Θα το μάθει ο πολίτης; Έτσι λειτουργούν.

Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία που έχουμε, δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία, όταν δεν ελέγχεται μια εξουσία, ούτε από εσάς τους δημοσιογράφους, γίνεται ασύδοτη και όταν γίνεται ασύδοτη, γίνεται καθεστώς».

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Αναλυτικός ήταν για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού: «Βεβαίως, αν δεν υπάρχει θέμα θα είμαι ο πρώτος που θα το πω αυτό. Θα είμαι ο πρώτος που θα απαιτήσω να ζητήσουν συγγνώμη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη όσοι διασπείρουν ειδήσεις που δεν ισχύουν. Αν όμως υπάρχει θέμα, τότε ειλικρινά εγώ θέτω ένα πάρα πολύ καίριο ερώτημα, ένα καίριο ερώτημα που αφορά την ισονομία σ’ αυτό τον τόπο: Δεν μπορεί ο νόμος να ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του.»

Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει ψευδή δήλωση απάντησε:  «Λέω, δεν ξέρω, έτσι λένε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δεν πρέπει ν’ απαντήσει; Δεν πρέπει να δώσει μια απάντηση; Έχει βγει στο φως της δημοσιότητας, ότι αυτό το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει δηλώσει από το ’16 ότι έχει μεταβιβαστεί, μεταβιβάστηκε το 2020. Δόθηκαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Δεν πρέπει να δώσει μια απάντηση ως προς αυτό; Επίσης, η μία διάταξη του νόμου που παραβιάζεται είναι αυτή που αφορά την ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, η δεύτερη είναι αυτή που αφορά την αδυναμία, το κώλυμα που έχουν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, πόσω δε μάλλον οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες της αλλοδαπής. Τους ψηφίζουμε τους νόμους, μαζί τους ψηφίζουμε. Ή εν πάση περιπτώσει, κάποιοι τους ψηφίζουν, κάποιοι τους καταψηφίζουν αλλά ισχύουν οι νόμοι, δεν μπορεί να ισχύουν για σας κ. Σαχίνη ή γι’ αυτόν που μας παρακολουθεί και να μην ισχύουν για τα πολιτικά πρόσωπα και ιδίως όταν ασκούν εξουσία».

Νεόπλουτοι της εξουσίας

Γενικεύοντας την κριτική του ανέφερε: «Κινούνται λες και είναι νεόπλουτοι, σε συνθήκες νεοπλουτισμού. Δεν αναφέρομαι μονάχα στα πόθεν έσχες τους που δεν ξέρουν τι έχουν και δεν ξέρουν τι να κρύψουν και τι να μην κρύψουν. Αναφέρομαι και στον τρόπο που ασκούν εξουσία, το ήθος της εξουσίας.

Ενδιαφέρονται για να ανακαινίζουν το Μαξίμου και να αγοράζουν καινούργια αεροσκάφη και να δημιουργούν μια εικόνα χλιδής, με Σαββατοκύριακο με το τζετ σετ και με πικνίκ σε αρχαιολογικούς χώρους. Αυτή δεν είναι μια εικόνα αν θέλετε, που ο μέσος πολίτης, ειδικά σ’ αυτές τις στιγμές της κρίσης, την αισθάνεται ως μια εικόνα προσιτή στο ήθος της εξουσίας, το οποίο θα έπρεπε να έχει ο κάθε πολιτικός αυτή την κρίσιμη στιγμή, ανεξαρτήτως από ποια παράταξη έρχεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...