Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ζητούν απαντήσεις από Προ.Πο και ΕΛΑΣ για την υπόθεση της 18χρονης από την Ηλιούπολη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι καταγγελίες της συνηγόρου της 18χρονης από την Ηλιούπολη για κύκλωμα trafficing πίσω από τον εν ενεργεία αστυνομικό που την κακοποιούσε και την εξέδιδε εκθέτουν ακόμα περισσότερο την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πολιτική διάσταση έχει λάβει η υπόθεση της 18χρονης κοπέλας από την Ηλιούπολή που είχε πέσει θύμα βιασμού, βασανιστηρίων και trafficking από αστυνομικό καθώς και θύμα βιασμού από τον πατέρα της. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 ζητούν απαντήσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ σχετικά με τους χειρισμούς τους στο ζήτημα και αναρωτιούνται αν πίσω από αυτή τη διαχείριση κρύβεται μια προσπάθεια συγκάλυψης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να απαντήσει άμεσα για την νέα προσπάθεια συγκάλυψης

Μία σειρά από ερωτήματα θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σχετικά με την υπόθεση της 18χρονης από την Ηλιούπολη που έπεσε θύμα βιασμού, βασανιστηρίων και trafficking.

«Οι καταγγελίες της συνηγόρου της 18χρονης από την Ηλιούπολη για κύκλωμα trafficing πίσω από τον εν ενεργεία αστυνομικό που την κακοποιούσε και την εξέδιδε εκθέτουν ακόμα περισσότερο την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης που αντί να ζητάει και τα ρέστα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, οφείλει να απαντήσει άμεσα για την νέα προσπάθεια συγκάλυψης:

1. Γιατί δεν επέτρεπαν στην 18χρονη να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους της και το έκαναν μόνο μετά την κοινωνική κατακραυγή στα social media;

2. Γιατί αστυνομικοί προσπαθούσαν να πείσουν την 18χρονη να αλλάξει δικηγόρο;

3. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να δοθούν τα στοιχεία και η φωτογραφία του αστυνομικού στη δημοσιότητα ώστε να αναγνωριστεί και από τυχόν άλλα θύματα trafficking;

4. Ποιους προσπαθούν να καλύψουν; »

ΜέΡΑ 25: Αναμένουμε πλήρεις, διαφανείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν

Μας προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι χθεσινοί χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση της 18χρόνης που κατήγγειλε την κακοποίηση της από συνάδελφο τους αστυνομικό, ο οποίος την κρατούσε παρά τη θέληση της και την εξέδιδε.

Η κοπέλα αφού κατήγγειλε το περιστατικό αντί οδηγηθεί σε νοσοκομείο και ιατροδικαστή, κρατήθηκε για αρκετές ώρες στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε κακή ψυχοσωματική κατάσταση και χωρίς να της επιτραπεί η πρόσβαση σε συνήγορο, ως είχε δικαίωμα. Ενώ ο δράστης, προσήχθη χωρίς να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην διαδικασία του αυτοφώρου.

Όλα αυτά μας προβληματίζουν ιδιαίτερα για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για την πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού, η οποία απετράπη, χάρη στην μαχητική παρουσία φεμινιστικών οργανώσεων έξω από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων.

Τι είδους μηνύματα στέλνει η ΕΛ.ΑΣ. σε θύματα σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης, ώστε να  βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τα περιστατικά τους όταν τα αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο; Αυτό είναι το me too που δήθεν στήριζε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης; Τα προσκόμματα και τα εμπόδια στα θύματα και η ομερτά στους θύτες; Αναμένουμε πλήρεις, διαφανείς και ξεκάθαρες εξηγήσεις από την φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβάν, αλλά πρωτίστως, υπάρχει μια βασανισμένη κοπέλα που χρειάζεται άμεση φροντίδα και κυρίως προστασία: Πρέπει η κοπέλα να μεταφερθεί άμεσα σε ασφαλή δομή φιλοξενίας όπου θα της παρασχεθεί όλη η απαιτούμενη στήριξη για να λάβει τέλος η κόλασή της

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ