Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Η μετάλλαξη της ανεμελιάς- τί θα πει ο Μητσοτάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το ανέμελο καλοκαίρι στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται το Μαξίμου, όπου από το πρωί επεξεργάζονται την επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσουν ώστε να μην φανεί ότι τα νέα μέτρα θα είναι ανακόλουθα με την μέχρι τώρα πολιτική Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το βέβαιο είναι πως θα επιβληθεί ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων, καθώς οι εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας τρομάζουν τους επιστήμονες.

Ο γενικός γραμματέας συντονισμού του Μαξίμου, Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες, το οποίο θα συνοδεύεται και από επαπειλούμενες κυρώσεις σε όσους αρνηθούν. Ως βάση για τις κυβερνητικές αποφάσεις θα χρησιμοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα αφορά «σε πρώτη φάση εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης και πρόσθεσε ότι «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Πώς περιγράφει την κατάσταση η κυβερνητική εκπρόσωπος

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι μια νέα έξαρση της πανδημίας εκδηλώνεται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. «Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών» τόνισε η κα Πελώνη.

Για τη μετάλλαξη «Δέλτα» σημείωσε ότι το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. «Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία» είπε.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους μας, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες.

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς παιδιών 15-17 ετών

«Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση και ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου υγείας για τον εμβολιασμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων. «Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου» πρόσθεσε.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Τέλος η κ. Πελώνη ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός μέχρι αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Έως αύριο θα έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων εστίασης, θα περιγραφεί ένα πλαίσιο, που θα πρέπει να εφαρμοστεί, οι ανακοινώσεις θα αφορούν συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε, μάλιστα ότι στο τέλος της εβδομάδος θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες του πλαισίου της λειτουργίας των χώρων εστίασης. Απαντώντας, δε, σε συγκεκριμένη ερώτηση για πιθανό υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών, η κ. Πελώνη σημείωσε με νόημα πως «ο εμβολισμός των εκπαιδευτικών προχωρά και βρίσκεται σε πολύ καλό ποσοστό, γύρω στο 77%».

«Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν περισσότερες διευκολύνσεις, η ζωή τους θα είναι πιο εύκολη» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία αφού υπενθύμισε πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πλαίσιο διευκολύνσεων και ενθαρρύνσεων τόνισε ότι «όσο προχωρά ο εμβολιασμός θα δούμε τι άλλο θα μπορέσουμε να κάνουμε».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στον εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15 έτη, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως δεν έχει κάτι επ΄αυτού σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία επιστημονική συζήτηση και επανέλαβε πως κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζει, αναμένεται ότι θα επιρρίψει ευθύνες σε ομάδες πολιτών για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και θα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συμμεριστούν το βάρος της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας. Ενός τείχους που στον βαθμό που θα επιτευχθεί κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί ως επιτυχία του Μητσοτάκη, αλλά στον βαθμό που δεν επιτυγχάνεται γι αυτό θα ευθύνονται οι πολίτες.

Το ποσοστό των πολιτών που αρνείται πεισματικά να πεισθεί για την ανάγκη εμβολιασμού ανέρχεται στο 14%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ και μάλιστα από αυτούς σχεδόν οι μισοί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν θέση. Ο πρωθυπουργός λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι οι έξι στους δέκα – σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση – ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, κάτι που γνωρίζει πως προκαλεί φθορά στην κυβέρνησή του, παρά τις προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου να ωραιοποιήσουν τα πράγματα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ