Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Αλέξης Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης διχάζει ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία που να πείθει και να ενώνει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες»

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές για να προλάβει τη φθορά από τα αδιέξοδα την οικονομία, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο iEidiseis ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης διχάζει, ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγεσία να πείθει και να ενώνει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ άλλων κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι όχι απλώς δεν αναγνωρίζει την πλάτη που βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά επιλέγει απέναντί της μια στάση επιθετική, καιροσκοπική, και αλαζονική. «Εμείς ακολουθήσαμε μια στάση ευθύνης. Και δε μετανιώνουμε γι’ αυτό. Εν τούτοις, τούτη την ώρα, βλέποντας όλες αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, είχα υποχρέωση να θέσω το κόμμα μου σε εκλογικό συναγερμό. Και αυτό έκανα. Διότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός, είναι ενδεχομένως μια τακτική αν ο αντίπαλος είναι εν υπνώσει. Αν ο αντίπαλος το αναγνωρίζει και είναι σ’ εγρήγορση, δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Και δε νομίζω ότι θα αιφνιδιαστεί κανένας από τις όποιες αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη, όποτε και αν τις λάβει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης διαμηνύει πως «το κοινωνικό πλαίσιο από το φθινόπωρο και μετά, θα είναι εκρηκτικό» και «συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης θ’ αναγκαστεί να οδηγηθεί στις κάλπες εξαιτίας, επαναλαμβάνω, των αντιλαϊκών του επιλογών, εξαιτίας της εμμονικής στάσης που έχει κρατήσει σε μια σειρά από θέματα, κυρίως όμως σε θέματα οικονομικά και κοινωνικά».

Και έδωσε το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει στο εξής: «Ομολογώ ότι σ’ αυτές τις συνθήκες δε μας μένει άλλος δρόμος από την υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση, εν τούτοις, φρονώ ότι με την πάροδο του χρόνου, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, θ’ αρχίσει να μετασχηματίζεται και σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και τότε είναι που θα δρομολογηθούν και πολιτικές εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου».

Στη συνέντευξη απευθύνθηκε εκ νέου στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης για κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική: «Στα κρίσιμα λοιπόν ζητήματα που έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, περιμένουμε ν’ ακούσουμε τις διαφωνίες ή τις συγκλίσεις. Εκεί θα φανεί λοιπόν αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας ή διαφωνίας και όχι σε γενικόλογες και αόριστες πολιτικές τοποθετήσεις».

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο, το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. «Διότι αυτός ο συσχετισμός είναι που θ’ ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα τονίζει πως η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει «να είναι πλειοψηφική, δε μπορεί να είναι μειοψηφική, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να πάρει τις 151». Στο δε ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός απαντά με νόημα: «Συνήθως τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξή του στο iEidiseis απαντησε για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και προαναγγέλλει Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντός του έτους εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, καθώς και συνέχιση της διεύρυνσης: «Και το στοίχημά μου είναι το επόμενο διάστημα να αναδειχτούν και νέα στελέχη από τη κοινωνία. Ικανοί άνθρωποι να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις τόσο στο κόμμα όσο και στις δομές της επόμενης κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, απάντησε στην κριτική που δέχτηκε για την τοποθέτησή του πως θα κερδίσει το κέντρο με στροφή στα αριστερά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ