Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αλέξης Τσίπρας: «Εκτός κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας ο κ. Μητσοτάκης»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε συνολική αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε από το βήμα του Ecomomist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ακολούθως ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές του δικού του προγράμματος.

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Απουσία αυτοκριτικής, ιδεοληψία, επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και κρυφό σχέδιο φορολόγησης των πολιτών καταλόγισε στον πρωθυπουργό o Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνολική αποδόμηση της οικονομικής πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε από το βήμα του Ecomomist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ακολούθως ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές του δικού του προγράμματος.

Ο κ . Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «μιλά σαν να ζει σε άλλη χώρα» και υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει δημοσιονομική προσαρμογή 16 δις ευρώ», ενώ του καταλόγισε ότι «οι ενστάσεις της Κομισιόν στο σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν ότι θα αποκλειστούν σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Του καταλόγισε επίσης επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι δείχνει να κινείται σε «ένα παράλληλο σύμπαν που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής, ενώ αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».

Συνεχίζοντας του καταλόγισε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και εξήγησε: «Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό προβλέπει ότι από ένα βαθύ έλλειμμα της τάξης του 7% το 2021 θα περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% το 2023. Για όσους μπορούν στοιχειωδώς να μετρήσουν τι σημαίνει αυτό, πρόκειται για δημοσιονομική προσαρμογή 9 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Εννιά μονάδες ισοδυναμούν με 16 δις ευρώ ! Μια δυσθεώρητη δημοσιονομική «προσαρμογή», για να το θέσω ευγενικά, την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού. Για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα καταργηθούν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης προς πάσα κατεύθυνση. Όλα τα μέτρα – ακόμη κι αυτά τα επιλεκτικά και ανεπαρκή που έλαβε- στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους,  θα παύσουν, αλλά θα παύσουν  -κι εδώ είναι το πιο κρίσιμο- και όλες οι φοροελαφρύνσεις, που τόσο καιρό παρουσιάζονται από τον κ. Μητσοτάκη ως μόνιμες και μάλιστα διευρυνόμενες».   Σημείωσε ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης βασίζοντας σε εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τη φορολογία. Πόσο εκτός πραγματικότητας οικονομικής και κοινωνικής πρέπει να βρίσκεται ένας πρωθυπουργός για να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς;».

Μνημείο ερασιτεχνισμού η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Συνεχίζοντας την επίθεση αναφέρθηκε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης: «Ένα  μνημείο ερασιτεχνισμού, που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος, θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζομένων. Η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και τους φορολογούμενους σωρευτικά πάνω από 70 δις…Ο μόνος λόγος της εμμονής της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία ελάχιστων ιδιωτικών  ασφαλιστικών  εταιρειών. Οι επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί προς το παρόν αποκαλύφθηκαν και ανακόπηκαν με την υποχώρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Ελπίζω σύντομα να μιλάμε όχι για πρόσκαιρη υποχώρηση αλλά για οριστική ματαίωση του σχεδίου αυτού, και από την πλευρά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σ αυτή την κατεύθυνση».

Στην κριτική του συμπεριέλαβε και το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης:  «Οι σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας…Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με πολιτική επιλογή εις βάρος της πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αλλά και για παντελή έλλειψη διαφάνειας. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους όρους με τους οποίους θα δίνεται αυτή η χρηματοδότηση, ούτε ποιοι θα ωφεληθούν, ούτε γιατί, ούτε πόσο. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα.  Μιλάμε όμως για δάνεια που τα χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι, όχι για την προσωπική περιουσία του κ. Μητσοτάκη. Και είναι γι’ αυτούς τους λόγους που εγκαλείται σήμερα η ελληνική κυβέρνηση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τους αδιαφανείς και προβληματικούς σχεδιασμούς της».

Οι τέσσερις προκλήσεις για την χώρα

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις τέσσερις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει η χώρα: «Η πρώτη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η μία αντίληψη, που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι αυτή θα προκύψει μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή η οπτική ανοίγει το δρόμο για να καταστεί η πράσινη μετάβαση η χειρότερη μορφή κοινωνικού αποκλεισμού…Ο άλλος δρόμος είναι με ισχυρό ρόλο του κράτους και πράσινες επενδύσεις κοινής ωφέλειας».

Η δεύτερη πρόκληση είπε, είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης: Αυτή έχει τρία θεμέλια. Το πρώτο είναι η εργασία. Καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτεροι μισθοί ως βάση για  την αύξησης της παραγωγικότητας. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσων, τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες, την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μηχανισμών. Το δεύτερο θεμέλιο είναι ένα ισχυρό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος. Με σχέδιο, πόρους και όραμα για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και το ασφαλιστικό σύστημα. Ένα νέο ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό, με καλούς μισθούς στους νέους γιατρούς ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό, με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία μιας δυνατής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρότασή του για διαγραφή μέρους οφειλών που σωρεύτηκαν από την πανδημία και ευνοϊκό διακανονισμός για τις υπόλοιπες, προστασία πρώτης κατοικίας, νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές…

Το μεγάλο όπλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, έχει ως άξονες τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Τελευταίο ζητούμενο για μια δυνατή οικονομία είναι η φορολογική δικαιοσύνη…

Κλείνοντας ανέφερε ότι η τέταρτη και τελευταία μεγάλη πρόκληση είναι η θεσμική εξέλιξη της χώρας, ως μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατία. Η Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα πρέπει να είναι χώρα πρότυπο όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ