Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Όταν οι προβλέψεις «παίρνουν διαζύγιο» με την πραγματικότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σε ένα μήνα, τα πάντα θα είναι πολύ καλύτερα», διαβεβαίωνε στις 27 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Τι πραγματικά συνέβη όμως με τις προβλέψεις που έκανε;

«Σε ένα μήνα ,τα πάντα θα είναι πολύ καλύτερα» ,διαβεβαίωνε στις 27 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Πριν από ένα μήνα, όταν η κατάσταση δεν ήταν πολύ καλή, είπα στους ανθρώπους: Σε ένα μήνα τα πάντα θα είναι πολύ καλύτερα. Και τώρα όλα είναι πολύ καλύτερα .Μπορώ να σας πω τώρα ότι θα είναι πολύ καλύτερα στα τέλη Ιουνίου », είχε τονίσει ο πρωθυπουργός. Όντως! Στην εβδομάδα πριν την συνέντευξη, είχαν καταγραφεί 13.556 κρούσματα, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είχαν μειωθεί σε 3.615.

Τι είχε προβλέψει ο Πρωθυπουργός για την πανδημία: «Όσον αφορά την κύρια σεζόν – Ιούλιος, Αύγουστος, εκτιμώ ότι θα μοιάζει «σχεδόν» με ένα κανονικό καλοκαίρι», είχε πει στην Bild.

Τι πραγματικά συνέβη:

Αν κρίνουμε όμως από «σχεδόν» του πρώτου δεκαήμερου του Ιουλίου, τα πράγματα δεν πάνε όπως προέβλεψε ο πρωθυπουργός: Σε 17.674  ανήλθαν τα κρούσματα τις εννιά πρώτες ημέρες του μήνα. Σχεδόν πενταπλασιάστηκαν δηλαδή, σε σύγκριση με τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Τι έφταιξε; Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση, την ευθύνη φέρνουν οι νέοι με την ανεμελιά τους ,τα μπαρ και τα …ξενύχτια. «Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων δείχνει ότι τα κρούσματα εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες και σχετίζονται κυρίως με δραστηριότητες διασκέδασης», όπως είπε χαρακτηριστικά  ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Κυβερνητικές ευθύνες; Μα δεν υπάρχουν. Μόνο οι άλλοι φταίνε…

Το αλαλούμ με τις μάσκες

Τι είχε προβλέψει ο Πρωθυπουργός για τις μάσκες:

Στην επίμαχη  συνέντευξη στη Bild ,ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ερωτηθεί επίσης τι θα γίνει με τις μάσκες. «Θα χρειαστούν όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο; »,ήταν το ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας. Η απάντηση του πρωθυπουργού; « Εξαρτάται από το τι θα μας πουν οι ειδικοί. Υποθέτω ότι σίγουρα θα χρειάζονται  μάσκες μέσα στα κτίρια. Δεν θα χρειάζεται να φοράτε μάσκα έξω, όταν γευματίζετε σε εστιατόριο. Το λέω ξεκάθαρα. Μπαίνετε στο εστιατόριο με τη μάσκα  και μετά τη βγάζετε ενώ τρώτε…Πάντα ακούγαμε τις συμβουλές των ειδικών», διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους της Bild o Kυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά εδώ αρχίζει το αλαλούμ:

Τι πραγματικά συνέβη:

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας , Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωνε στα τέλη Ιουνίου ότι τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η Κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρηθεί η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και να δοθεί η δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα».

Λίγες ημέρες μετά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επέρριπτε τη ευθύνη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που «είπαν να  πετάξαμε τις μάσκες»

Για να ρίξει την τελευταία «πινελιά» στον σουρεαλιστικό πίνακα, o Kαθηγητής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων: «Οι εισηγήσεις των ειδικών ήταν πολύ πιο μακριά από το τελειώσαμε με τις μάσκες ή πολύ περισσότερο, ότι πετάμε τις μάσκες», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος . Για να επιβεβαιώσει αυτό που οι περισσότεροι Ελληνες έχουν καταλάβει και συζητάνε έξω από τα καφενεία:

«Υπήρξε πίεση από πολλά μέσα ενημέρωσης και από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε από τον κορονοϊό».

Να ωραιοποιηθεί η κατάσταση, σε απλά ελληνικά!

«Ανοσία αγέλης μέσα στο καλοκαίρι»

Τι είχε προβλέψει ο Πρωθυπουργός για την ανοσία αγέλης:

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε όμως από την Bild και για την ανοσία αγέλης «Πλησιάζουμε στην ανοσία αγέλης», είχε πει χαρακτηριστικά –θυμίζουμε στις 27 Μαίου.

-Έχετε ημερομηνία για αυτό; Ρώτησαν οι δημοσιογράφοι της Bild. «Έχουμε  φτάσει τα πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς αυτήν την εβδομάδα. Ο πληθυσμός μας είναι 10 εκατομμύρια. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, περιμένω την ανοσία αγέλης – και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη! Επειδή με ενδιαφέρει επίσης αυτό που συμβαίνει και στη Γερμανία. «Θέλω να ανοίξω τη χώρα, αλλά με ασφαλή τρόπο», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη . Η απάντηση δεν ικανοποίησε όμως τους Γερμανούς δημοσιογράφους,,. που επανήλθαν:

– Λοιπόν, πότε περιμένετε την ανοσία αγέλης;

«Κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξαρτάται από τον ορισμό της ανοσίας αγέλης – 65% ή 70%  του πληθυσμού», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι πραγματικά συνέβη:

Για την ιστορία, έως σήμερα έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε στο 65-70% «κάποια στιγμή στο καλοκαίρι»; Δύσκολη η εξίσωση.  Αλλωστε για όλα φταίνε οι νέοι , τα μπαρ και τα ξενύχτια. Που το  ελληνικό καλοκαίρι ευδοκιμούν…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ