Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ξενάγηση στα αρχαία και ούτε λέξη για το έγκλημα της απόσπασης των αρχαίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σιγή ιχθύος για το χρονοδιάγραμμα απόσπασης των αρχαιοτήτων τήρησαν οι υπουργοί Μεταφορών και Πολιτισμού, που επισκέφθηκαν τα έργα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και η Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή τους περιορίστηκαν σε δηλώσεις για την αξία του μετρό στην πόλη και τις «καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι προσφυγές».

Ωστόσο η επίσκεψή τους στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς πολίτες τους υποδέχτηκαν με συνθήματα και αποδοκιμασίες, καθώς μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να διαμαρτυρηθούν. Όταν το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στο σημείο για να επιθερωρήσουν την πορεία της μεταφοράς των αρχαίων από τον σταθμό, οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν την Λίνα Μενδώνη που συνεργεί στο «έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου».

https://www.facebook.com/Kinisi.Politon.Thessalonikis/photos/pcb.611329316924151/611328796924203/

«Ήρθατε στην πόλη μας αποφασισμένοι να το κομματιάσετε χρησιμοποιώντας προσχήματα και αγνοώντας τις παραδοχές της οριακής και πανίσχυρης μειοψηφίας του δικαστηρίου και λέξη δεν είπατε για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής έως το 2023, χρονικό όριο που περιπαθώς διακηρύσσατε πλανεύοντας τους ακροατές σας, που όμως οι ίδιοι από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων ομολογήσατε ότι δεν ισχύει», επισήμανε η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η επίσκεψη αυτή συμβολίζει και σηματοδοτεί την εκκίνηση των διαδικασιών για την επανεκκίνηση των εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια σε ιδιότυπη απομόνωση, καθώς πολύ σημαντικά έργα στην πόλη δεν προχωρούσαν, αλλά τώρα έχει δρομολογηθεί πλέον μια τεράστια αλλαγή, με την προώθηση του fly over, την αναβάθμιση στο αεροδρόμιο, τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την 6η προβλήτα του λιμανιού και τον διπλασιασμό του στόλου του ΟΑΣΘ μέσα σε 24 μήνες.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε «δικαιωμένη» με τις αποφάσεις του ΚΑΣ και του ΣτΕ, ενώ υποστήριξε ότι με την επανατοποθέτηση στον σταθμό Βενιζέλου «δημιουργείται ένας μουσειακός αρχαιολογικός χώρος. Είναι η στιγμή που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη την επιβεβαίωση του συνθήματος ‘‘και αρχαία και μετρό’».

Επίσης υποστήριξε ότι θα δημιουργηθεί «ένας μοναδικής αισθητικής σταθμός που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει σχολή, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα διεθνή δεδομένα».

Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

Για έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναφορικά με την απόσπαση των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππά και Χρήστος Γιαννούλης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Κατά την επίσκεψή τους στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε, οι Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στην απόσπαση των αρχαίων, κόντρα στη βούληση φορέων του πολιτισμού, ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο και των πολιτών…Δεν τρέφαμε αυταπάτες για το τι θα ακολουθούσε μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδιάλλακτη κυβέρνηση, η οποία βρίσκει, δυστυχώς, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης πρόθυμους συνεργούς για την εφαρμογή των σχεδίων της».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος, καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη θα φέρουν ακέραια, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, η Λ. Μενδώνη και ο Κ. Καραμανλής. Είναι οι ίδιοι που μέσα σε δύο χρόνια, με τις παλινωδίες και την αδράνειά τους μετέτρεψαν τον στόχο «και μετρό και αρχαία» σε «ούτε μετρό, ούτε αρχαία».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι Λίνα Μενδώνη και Κώστας Καραμανλής «επισφράγισαν την κυβερνητική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση του μοναδικού παγκοσμίως μνημειακού συνόλου του σταθμού Βενιζέλου. Μια απόφαση η υλοποίηση της οποίας θα σημάνει για τις σημαντικότατες αυτές αρχαιότητες την καταστροφή της ακεραιότητας και της αυθεντικότητάς τους, που αποτελούν βασικές αρχές της διεθνούς σύμβασης της UNESCO του 1972».

Τονίζει δε ότι εφόσον «υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο για “προσωρινή απόσπαση” των αρχαίων θα χαθούν οριστικά οι συναρπαστικές αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει στην πόλη η ευκαιρία δημιουργίας του μοναδικού παγκοσμίως μητροπολιτικού σιδηροδρόμου που εντός του θα φιλοξενεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Σκληρό σχόλιο από τον Γιάννη Α. Μυλόπουλο

Την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου σχολίασε και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννη Α. Μυλόπουλου, ο οποίος τόνισε:

«Επισκέφτηκαν σήμερα το μετρό Θεσσαλονίκης 2 υπουργοί, 1 γενικός γραμματέας, 2 μέλη του ΔΣ της Αττικό Μετρό και καμιά δεκαριά παρατρεχάμενοι. Φεύγοντας έκαναν όλοι δηλώσεις αισιόδοξες για την πρόοδο των έργων, που δείχνουν ότι πάσχουν από άγνοια κινδύνου. Αφού κανείς από όλους αυτούς δεν κατάλαβε ούτε ότι τα έργα είναι σταματημένα, ούτε ότι βρίσκονται στον αέρα, χωρίς μελέτες, και χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Αυτοί θα τελειώσουν το έργο;. Ντροπή σας»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ