Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πανικός στο Μαξίμου από την εξέλιξη της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει τον πολιτικό σχεδιασμό

Καίτοι ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν φύγει από το τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο η κατάρρευση του success story των εμβολιασμών και η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αλλάζει όλους τους σχεδιασμούς.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, θα ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του για να κάνει απρόσκοπτα τον πολιτικό του σχεδιασμό στις αρχές του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει και τις πρόωρες εκλογές. Ο πειρασμός όσο ακόμη το κλίμα είναι θετικό και διατηρεί προβάδισμα (φυσικά όχι αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις), είναι υπαρκτός.

Η σημειολογία των κυβερνητικών κινήσεων δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Το 150ρι για το βαρύγδουπο “freedom-pass” στους νέους στοχεύει να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης στη νέα γενιά. Ο πρωθυπουργός με έναν χρόνο καθυστέρηση εξήγγειλε με προσωπικό tweet την πρόσληψη 11.700 εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Εσωτερικών έφερε ρύθμιση για την ηλεκτρονική εγγραφή των ετεροδημοτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το κόμμα σε επιφυλακή και ο ίδιος προειδοποιεί με περιοδείες το καλοκαίρι, αν βέβαια του το επιτρέψουν τα τριήμερα μετά συζύγου στα νησιά.

Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τα χειρότερα. Τα σύννεφα πυκνώνουν προς το τέλος του έτους, τόσο στα οικονομικά, όπου τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν λένε να έρθουν και η Γερμανία δείχνει πάλι τα δόντια της απειλώντας με δημοσιονομική πειθαρχία όσο και στα ελληνοτουρκικά όπου ο Ερντογάν θα επαναφέρει τις πιέσεις για έναν εφ όλης της ύλης διάλογο.

Θα ήθελε ο πρωθυπουργός να προλάβει τα δύσκολα. Δεν μπορεί καν να φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, από τον φόβο του Καραμανλή και του Σαμαρά. Αν φέρει τα πρωτόκολλα με τους δύο πρώην προέδρους να έχουν διαφορετική στάση θα προκαλέσει ρήξη και θα χάσει το κόμμα και τους ψηφοφόρους του πατριωτικού χώρου. Εάν μάλιστα ο Καραμανλής παραιτηθεί και από βουλευτής (όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από συνομιλητές του) τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα  για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τους λεονταρισμούς των «εκσυγχρονιστών» του επιτελικού κράτους, δίχως τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που κρατάνε την ραχοκοκαλιά της δεξιάς παράταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει με μία μειοψηφία στο κόμμα και φυσικά δεν κερδίζει εκλογές.

Ενώ όμως θα ήθελε να έχει την ευχέρεια των κινήσεων η αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζουν εκ των πραγμάτων τα δεδομένα. Το Μέγαρο Μαξίμου χρεώνεται την πλήρη αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Παρά το success story που στήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού επάνω στον εμβολιασμό του πληθυσμού με τον βαρύγδουπο τίτλο «επιχείρηση Ελευθερία», τα στοιχεία είναι απογοητευτικά: περί το 40% μόνο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Για 5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση ανέφερε σε “τιτίβισμά του”, ο πρωθυπουργός. Φυσικά το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το 70% που υποσχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Ιούλιο και το οποίο θα εξασφάλιζε το τείχος ανοσίας και ένα «ελεύθερο καλοκαίρι». Μετά και τη μετάλλαξη Δέλτα το απαραίτητο ποσοστό εμβολιασμού για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα είναι 80-84%.

Αντί όμως για την απαραίτητη πειθώ για να καμφθούν οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις ενός τμήματος των πολιτών η κυβέρνηση κατέφυγε στο bullying κατά των ανεμβολίαστων, με πιέσεις, προειδοποιήσεις, εκβιασμούς και συγκαλυμμένες απειλές. Απαξίωσε και στιγμάτισε έτσι ένα ποσοστό του πληθυσμού που, με δική της ευθύνη, δεν ήταν σωστά ενημερωμένο.

Την επιχείρηση «τρομοκράτησης των ανεμβολίαστων και του κοινωνικού αυτοματισμού εναντίον τους», ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος. Και οι δύο έδειξαν να το απολαμβάνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Παράλληλα υπήρξε κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού ο πολιτικός διχασμός και έτσι κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υγειονομικό σαμποτάζ», κατηγορία πολύ βαριά όταν διακυβεύονται χιλιάδες ζωές και η κατάσταση της οικονομίας. Ακόμη και τώρα ο πρωθυπουργός αρνείται συναινετικές διεργασίες, όπως π χ η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόταση που ακούγεται από διάφορες πλευρές. Αντίθετα προσέφυγε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στους δικούς του δημάρχους και περιφερειάρχες για να ενεργοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, να μεταφέρουν το μήνυμα του εμβολιασμού «πόρτα – πόρτα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές. Και φυσικά δεν υπάρχει παραδοχή λάθους ή ότι έπεσαν έξω σε σχέση με τις υπερφίαλες προβλέψεις τους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με επικοινωνιακή και πολιτική στόχευση. Μετά από ένα παρατεταμένο και υπερβολικό lockdown θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «οδηγεί τον πληθυσμό στην πολυπόθητη ελευθερία» και κατάργησε ακόμη και τις μάσκες σε ανοικτούς χώρους παρότι από παντού έρχονταν τα μηνύματα για την μετάλλαξη Δέλτα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν και τώρα επεξεργάζονται την επαναφορά της μάσκας μαζί με οριζόντια μέτρα για τις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Μόνο που έτσι θα πλήξει και τον τουρισμό, ενώ η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην τουριστική κίνηση για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης, την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, για τα περί «υγειονομικού σαμποτάζ»

Επιλεκτική πρωθυπουργική μνήμη εν μέσω πανδημίας

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ