Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Κεντροριστερά: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1964, σαν σήμερα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία υποδειγματική εκτεταμένη εκλογική συμμαχία, πριν την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967

Η πολιτική περίοδος του 1964 ήταν θερμή και ταραγμένη. Η εικόνα που υπήρχε «προς τα έξω» ήταν μιας Ελλάδας που σπαράσσεται από εσωτερικές ανωμαλίες, κυρίως λόγω της ανόδου της Αριστεράς στην επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Ο αυτοεξόριστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, από το Παρίσι, κάνει λόγο για «συνωμοσία των κομμουνιστών που έχουν παρεισφρήσει στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου». Λίγους μήνες νωρίτερα η εκλογική συμμαχία μεταξύ Ένωσης Κέντρου και Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) έχει σαρώσει τις δημοτικές εκλογές.

Οι δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιουλίου του 1964 και ήταν οι τελευταίες πριν από την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Έτσι, οι επόμενες ελεύθερες δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά από συνολικά 11 έτη, το 1975. Στις εκλογές του 1964 υπήρξε μεγάλη πολιτική ένταση, λόγω του κλίματος πόλωσης μεταξύ Ενώσεως Κέντρου και ΕΡΕ.

Στιγμιότυπο 2021 07 05 5.03.05 μμ

Η Εκλογική συνεργασία

Στις δημοτικές εκλογές του 1964 υπήρξε εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της τότε κυβερνώσας Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου με την Ε.Δ.Α. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμαρχοι που προέκυψαν να προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς.
Από τη σύμπραξη αυτή περισσότερο κερδισμένη αναδείχθηκε η Αριστερά, η οποία ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στο πολιτικό προσκήνιο. Αντίθετα, η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.) είχε σημειώσει σημαντική οπισθοχώρηση.

Στη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκε ανώτατος άρχοντας από τον πρώτο γύρο, ο Κ. Τσίρος που υποστηρίχθηκε από την ΕΔΑ και την Ε.Κ. και συγκέντρωσε το 49,7% των ψήφων, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες την εκλογική βάση (40%)
Στην Αθήνα πρώτευσε, αλλά χωρίς να εκλεγεί απευθείας) ο καθηγητής Νίκος Κιτσίκης (της ΕΔΑ) με 30%, έναντι των Γ. Πλυτά (Ε.Ρ.Ε.), Π. Κατσώτα (Ε.Κ.) και Άγ. Τσουκαλά.
Στον Πειραιά πρώτος ήρθε ο συνδυασμός του Γ. Κυριακάκου της ΕΔΑ.

Παρόμοια αποτελέσματα υπήρξαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στο Βόλο και στα Ιωάννινα, αλλά στην Πάτρα ανέλπιστα πρώτος αναδείχθηκε ο Νικόλαος Βέτσος της ΕΡΕ, οποίος όμως παραιτήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1964 ανέλαβε οριστικά ο Θεόδωρος Άννινος.

Ένα χρόνο αργότερα έχουμε τα Ιουλιανά (άλλοι χρησιμοποιούν τον όρο Αποστασία) μια περίοδο πολιτικής ανωμαλίας που προκάλεσε και την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ