Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Αλέξης Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του Σπύρου Γκουτζάνη

Τον πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς και για να νικήσει στις επόμενες εκλογές  έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο», είπε ο κ. Τσίπρας  και πρόσθεσε: «να νικήσουμε την Δεξιά για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο». Ακολούθως εξήγησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου. Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο».  Ωστόσο εξήγησε ότι το κέντρο δεν κερδίζεται με πολιτικές του μέσου όρου: «Αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά…Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Στο κλείσιμο των εργασιών ο κ. Τσίπρας ήταν ενωτικός, επισήμανε ότι όσοι προέβλεπαν εσωκομματική σύγκρουση διαψεύστηκαν και έκλεισε την τοποθέτησή του με το ποίημα του Ρίτσου «Να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε…».  Ο κ. Τσίπρας έδωσε τις απαντήσεις του στα ερωτήματα που ετέθησαν από τους συνέδρους στις τοποθετήσεις τους και προέταξε ότι «πρέπει να νικηθεί η Δεξιά για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη στον τόπο». Κάλεσε τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις να σχολιάσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι προυπόθεση για μία προοδευτική κυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική έστω και με μία ψήφο.

Ανασκόπηση και σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Έκανε μία σύντομη ανασκόπηση της κυβερνητικής του θητείας λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε και λάθη. Αλλά κυβέρνησε παραλαμβάνοντας μια χώρα χρεοκοπημένη, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Έβγαλε όμως τη χώρα από την επιτροπεία. Ρύθμισε το χρέος. Άφησε γεμάτα τα δημόσια ταμεία.  Επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αύξησε το κατώτατο μισθό. Μείωσε κατά δέκα μονάδες την ανεργία με 360.000 νέες θέσεις εργασίας. Στήριξε τα Δημόσια νοσοκομεία, έδωσε πρόσβαση στους ανασφάλιστους. Στήριξε τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια, αναμόρφωσε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προσέλαβε καθηγητές και αύξησε τους φοιτητές. Δε προσέλαβε αστυνομικούς και δεν έβαλε φραγμούς».

Έκανε αναφορά όμως και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ τα δύο χρόνια: «Δυο χρόνια μετά ο κάθε πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί, τι έταξε και τι έκανε η ΝΔ. Έταξε τρία πράγματα:  καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους, ασφάλεια. Τι έκανε; Κατάργησε το οκτάωρο έκανε την εργασία κόλαση. Αντί να μειώσει δραστικά τους φόρους μείωσε το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών (ακρίβεια – αντικειμενικές αξίες ακινήτων- μείωση μισθών). Μετέτρεψε τη χώρα σε πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στους διαδηλωτές – ανεξέλεγκτο το έγκλημα και η μαφία. Απέτυχε σε όσα έταξε. Απέτυχε και στη πανδημία».

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στην χώρα

Σκληρή απάντηση έδωσε και στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη για «υγειονομικό σαμποτάζ»: «Και έρχεται τώρα ο Μητσοτάκης με θράσος και μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητα του να διαχειριστεί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία». Ακολούθως τον κατηγόρησε για συνειδητή προσπάθεια να διχάσει την ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε: «Η ιστορία μας διδάσκει πως όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση.  Αυτό κάνουν και τώρα. Οι εμβολισμένοι κατά των ανεμβολίαστων, οι νέοι κατά των ηλικιωμένων, οι τοπικές κοινωνίες κατά των προσφύγων, το συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας κατά των νέων. Ένας γενικευμένος κοινωνικός εμφύλιος που καλείται να κρύψει της ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εξουδετερώσει την κοινωνική αντίσταση. Δεν θα το δεχτούμε αυτό, σε καμιά περίπτωση. Σε καμιά περίπτωση επίσης δεν θα παίξουμε το παιγνίδι του διχασμού».

Προϋπόθεση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Συμπυκνώνοντας τόνισε: «Το μήνυμα της τριήμερης συνδιάσκεψής μας είναι απολύτως σαφές: Η κυβέρνηση της δεξιάς γυρνάει τη χώρα και το λαό πίσω και πρέπει να ηττηθεί. Να ηττηθεί πρώτα στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας των πολιτών. Να ηττηθεί και στη κάλπη σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας. Και οι κάλπες αυτές να δώσουν τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης». Απευθύνθηκε προς τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις: «Οι πολιτικοί μας στόχοι είναι σαφείς. Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις είναι σαφείς. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να τις αγκαλιάσουν. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να τις σχολιάσουν. Να τοποθετηθούν δημόσια επάνω σε αυτές. Και ο ρεαλισμός λέει ότι προυπόθεση για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει από τη κάλπη της απλής αναλογικής, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – έστω και με μία ψήφο – στις επόμενες εκλογές».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ