Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο, παρά τη συμφωνία για αποκλιμάκωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας τρεις περιοχές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, παρά την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για την αποφυγή προκλήσεων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού έχουν προγραμματισθεί στο διάστημα 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης μέχρι την Χαλκιδική, βορειοανατολικά της Σκύρου μέχρι τη Λήμνο και νότια της Ικαρίας.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, η Τουρκία προχωρά στην εκτέλεση ναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο σε αντίποινα για ανάλογες ασκήσεις που ανακοίνωσε η Ελλάδα, ισχυριζόμενη ότι η Αθήνα παραβιάζει το Μνημόνιο που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες το 1988 και προβλέπει να μην προγραμματίζονται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίου στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο η Αθήνα φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι η νέα τουρκική NAVTEX ανακοινώθηκε μόλις δέκα ημέρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «έσπασε ο πάγος» και συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες «να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020».

Επιπλέον ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας είναι το γεγονός ότι έσπευσε να ανακοινώσει τη NAVTEX λίγες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συζητείται και η πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας. Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει την πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι  αναμένεται να εκφράσουν την ικανοποίησή τους θεωρώντας ότι αποκλιμακώθηκε η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, αδιαφορώντας για τη νέα τουρκική NAVTEX.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ