Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Φιάσκο για Μακρόν και Λε Πεν στις περιφερειακές εκλογές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μεγάλο νικητή την αποχή και ηττημένους τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν

Με μεγάλο νικητή την αποχή και ηττημένους τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν  και την ηγέτιδα του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λε Πεν, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία.

Όπως και στον πρώτο γύρο , οι δύο στους τρεις Γάλλους δεν πήγαν να ψηφίσουν (αποχή 65,7 %) , ενώ ούτε ο Μακρόν ,αλλά ούτε και η Λε Πεν κατόρθωσαν να νικήσουν έστω και σε μία από τις 13 περιφέρειες.

Νικητές στις 12  περιφέρειες αναδείχτηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς και των Σοσιαλιστών. Σε επτά περιφέρειες εξελέγησαν κεντροδεξιοί υποψήφιοι και σε πέντε Σοσιαλιστές.  Το γεγονός αυτό αλλάζει το πολιτικό σκηνικό δέκα μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2022,καθώς οι δύο μονομάχοι Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν εμφανίζονται αποδυναμωμένοι, ενώ –αντίθετα- βγαίνουν στο προσκήνιο πιθανοί, κεντροδεξιοί υποψήφιοι –όπως οι Ξαβιέ Μπερτράν , Λοράν Βοκιέ  η Βαλερί Πεκρές–που επανεξελέγησαν περιφερειάρχες. Μπερτράν , Βοκιέ και Πεκρές αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτή τη φορά, σχεδόν τίποτα δεν βοήθησε. Ούτε οι εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες κατά την περίοδο μεταξύ των δύο γύρων, καθώς στις εκλογές αυτές απέφυγαν να ψηφίσουν περισσότεροι από 31 εκατομμύρια Γάλλοι» λέει ο αναλυτής Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου IFOP.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν ,που είχε καλλιεργήσει σοβαρές ελπίδες πως θα  κερδίσει τουλάχιστον την περιφέρεια της Προβηγκίας ,στην Κυανή Ακτή, έμεινε τελικά με άδεια χέρια, αποσπώντας μόλις το 20% σε πανεθνικό επίπεδο ,από 27,7% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Παρά την αποτυχία, η Λε Πεν ,ήδη υποψήφια για την Γαλλική προεδρία, έδωσε πάντως  «ραντεβού με τους Γάλλους από αύριο», όπως είπε, «για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την εναλλαγή που χρειάζεται η Γαλλία» .

Αλλά και το κόμμα   La République en Marche (LRM) του Μακρόν δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε όλη τη Γαλλία  Τα αποτελέσματα υποψηφίων του Μακρόν δεν ήταν λιγότερο καταστροφικά: μόλις 8% για τον πρώην υπουργό Φρανσουά ντε Ρουγκί , 13% για την υπουργό Μπριζίτ Κλινκέρ και 13,2% για την συνάδελφό της στην κυβέρνηση Μακρόν, Ζενεβιέβ Νταρισέκ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ