Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Μητσοτάκης καλεί Αλιβιζάτο μετά τις «βόμβες» για παύση της επιτροπής για την αστυνομική βία

Αφωνία ακόμα από τον πρωθυπουργό για τα περιστατικά που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι κι αν εδώ και ημέρες παρατηρείται έξαρση της αστυνομικής βίας με περιστατικά όπως ο ξυλοδαρμός στη Νέα Σμύρνη ή το σπάσιμο αυτοκινήτου από αστυνομικούς στην Πανόρμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει να πάρει θέση και να εκφράσει την παραμικρή λέξη καταδίκης.

Ωστόσο, μετά τα δημόσια «καρφιά» του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου ότι η Επιτροπή διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας «που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης ανάγκαστηκε εκ των συνθηκών να τον καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ακόμα βέβαια να έχει κάνει την οποιαδήποτε δήλωση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τον καθηγητή στις 18:30 της Τρίτης στο Μαξίμου.

Τι είχε δηλώσει ο καθηγητής

«Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρίνιζε, «η εν λόγω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

«Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα», κατέληγε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ