Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι σε κάποιο σημείο θα συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού (video)

«Πιστεύω ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βλέπω ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γι’ αυτή την ιδέα (το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού) και ο λόγος είναι ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θέλουν να ταξιδέψουν και θέλουν να κάνουμε αυτές τις μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο εύκολες, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, σε συνέντευξη που παρεχώρησε το απόγευμα στο πρακτορείο «Bloomberg».

Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

«Πολλοί επενδυτές επιδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τη διεθνή της αξιοπιστία και ότι πλέον δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Δηλωτικό, μάλιστα, πως η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις, που αναλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι και η επιβεβαίωση της απόφασης του να προχωρήσει η χώρα με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και συγκεκριμένα τα 3,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 5,1 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς, μάλιστα, για την εκλογή του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εξαιρετικά νέα καθώς, όπως τόνισε, θα συμβάλλει και αυτός από την πλευρά του, ώστε να ανατραπούν τα στερεότυπα της προηγούμενης δεκαετίας για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Πιστεύω ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού. Δρομολογούμε ήδη ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τον Απρίλιο, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα έχουν βελτιωθεί».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε, μάλιστα, πως οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊου αποτέλεσαν ευκαιρία, ώστε να επισπευσθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας. «Πρώτη φορά υπάρχει η αίσθηση στη χώρα μας ότι το κράτος στηρίζει τον πολίτη και δη τον πλέον αδύναμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τουρκία

Σε ερώτηση για την κρίση με την Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε: «Έχουμε δει πως η απειλή κυρώσεων μπορεί να αναγκάσει μία χώρα να αλλάξει συμπεριφορά. Έχουμε δει βελτίωση το 2021. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σ’ αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, όμως ενισχύουμε τις συμμαχίες μας με χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύουμε μέσω των συμφωνιών μας με Ιταλία και Αίγυπτο πως μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών υπό όρους καλής γειτονίας. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και με την Τουρκία».

Τι είπε ο Μπόρις Τζόνσον για το «διαβατήριο» εμβολιασμού

Εντωμεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Παρασκευή (15/02) πως θα σχεδιάσει μία προσεκτική αλλά χωρίς επιστροφή πορεία εξόδου από το lockdown λόγω της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει τώρα την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 μέσα σε δύο μήνες και κάτι, ο Τζόνσον βρίσκεται υπό πίεση από ορισμένους βουλευτές και επιχειρήσεις να ξανανοίξει την οικονομία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια πρόοδο που θα είναι προσεκτική, αλλά μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους. «Αν μπορούμε να το κάνουμε, θα ορίσουμε ημερομηνίες».

«Αν λόγω του ποσοστού μόλυνσης, πρέπει να διώξουμε κάτι λίγο προς τα δεξιά -να το καθυστερήσουμε για λίγο- δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Ο Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για την πορεία εξόδου από το lockdown στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε πως τα ποσοστά μόλυνσης είναι ακόμη υψηλά και πως εξακολουθούν να πεθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 8 Μαρτίου, ο Τζόνσον είπε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να το εξασφαλίσει αυτό.

Αν πολλοί άνθρωποι μολυνθούν, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης νέων στελεχών του ιού και μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσής τους σε μεγαλύτερες ηλικιακά και πιο ευάλωτες ομάδες, όπως είπε ο ίδιος.

Η μεγαλύτερη και πιο γρήγορη στον κόσμο εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία θεωρείται πως είναι η καλύτερη πιθανότητα για μια έξοδο από την πανδημία της COVID-19 που σκότωσε 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οδήγησε την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση σε περίοδο ειρήνης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης και ανέτρεψε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τον πέμπτο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως117.166– μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Διαβατήρια εμβολιασμού;

Η Βρετανία έχει εμβολιάσει 15,062 εκατομμύρια ανθρώπους με την πρώτη δόση και 537.715 και με τη δεύτερη δόση, ο ταχύτερος ρυθμός κατά κεφαλήν εμβολιασμών από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα.

Μια ομάδα επιδραστικών βουλευτών στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον καλεί για τερματισμό του lockdown το ταχύτερο δυνατό μόλις εμβολιαστούν οι εννέα πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δεν θέλουν να ισχύσουν άλλοι κανόνες πέραν της 1ης Μαΐου.

«Λυπούμαστε όλοι πάρα πολύ για τους ανθρώπους που χάσαμε, τις ζημιές που υποστήκαμε αλλά δεν τιμάμε εκείνους που αγαπήσαμε και χάσαμε καταστρέφοντας το υπόλοιπο της ζωής μας», είπε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ανοικοδομήσουμε την κοινωνία μας και την οικονομία μας και τις προοπτικές μας, τα μέσα επιβίωσής μας».

Η Βρετανία συζητά με άλλες χώρες για τη χορήγηση πιστοποιητικών στους πολίτες της που να δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν μελλοντικά στο εξωτερικό σε χώρες που θα τα απαιτούν, ανέφερε ο Τζόνσον.

«Αυτό θα περιληφθεί, στην πορεία νομίζω ότι θα συμβεί», είπε ο Τζόνσον αναφερόμενος σε τέτοια πιστοποιητικά. «Αυτό που δεν νομίζω ότι θα έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι, τρόπος του λέγειν, διαβατήρια εμβολιασμού που θα επιτρέπουν σε κάποιον να πάει στη παμπ, ή κάτι τέτοιο».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ