Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Συνάντηση Δένδια με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι εν όψει του «Φόρουμ Φιλίας» – Τι συζητήθηκε

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ - Τι θα συζητηθεί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενόψει του Φόρουμ Φιλίας (Philia Forum) που θα πραγματοποιηθει την Πέμπτη (10/2), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία για την προώθηση της σταθερότητας.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ Φιλίας

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα διοργανώνειτην Πέμπτη (11/2), στην Αθήνα, τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum», με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν
, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως έκαναν γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης (10/2) διπλωματικές πηγές. Επίσης, έχουν ακόμα προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, θα εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας

Η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας, με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμαναν νωρίτερα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περί ώρα 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της υπουργικής ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο (περί ώρα 13:35).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ