Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Τσίπρας για Ικαρία και ν/σ για Παιδεία: Σταματήστε τις αθλιότητες και τα fake news, να ανασταλεί η ψήφιση για τα ΑΕΙ (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκκληση προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να αναστείλει τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω των συνθηκών έξαρσης της πανδημίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινώντας την παρέμβασή του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «έχει αρχίσει να χάνει εντελώς τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και τον πολιτικό έλεγχο» και «μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες, σε μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές».

Ο ίδιος κατηγόρησε την αρμόδια υπουργό ότι «επιμένει» και φέρνει στην Βουλή ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει γίνει «ουσιαστικός διάλογος» με όλους τους φορείς και ενώ η Βουλή λειτουργεί σε «ειδικό καθεστώς» και το οποίο «εγείρει» αντιδράσεις «εύλογες», σε «όλη την εκπαιδευτική κοινότητα». Επισήμανε δε, ότι στις αντιδράσεις των φοιτητών, των πρυτάνεων, ακόμα και των αστυνομικών, προστίθενται και οι αντιδράσεις σημαντικών στελεχών και της ΝΔ, όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τις προθέσεις της κυβέρνησης που επιλέγει να προχωρήσει στη νομοθέτηση αυτή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, καθώς, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «δεν προκαλεί μόνο τη δημοκρατία, αλλά και την κοινή γνώμη». Ως εκ τούτου, μάλλον το κάνει «επίτηδες», συμπλήρωσε, μιλώντας για «ευκαιρία» της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο «στα μουλωχτά και χωρίς θόρυβο». Επίσης, έκανε λόγο και για «προηγούμενο», όταν σε «άσχετο νομοσχέδιο», η υπουργός Παιδείας «εκμεταλλευόμενη την πανδημία» πέρασε «τροπολογίες» για την «εξίσωση» των πτυχίων ΑΕΙ με τα πτυχία των κολλεγίων τριετούς φοίτησης, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, εάν υπήρχε η δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας σε συνθήκες «κανονικότητας», ενδεχομένως να καταψήφιζαν και βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Επιχειρείτε για ακόμα μία φορά να αξιοποιήσετε τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας για να φέρετε προς ψήφιση κάτι το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αντιδράσεις αυτές είναι πάντοτε εύλογες. Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας και μια δημοκρατία οφείλει να έχει τον διάλογο, να έχει τον αντίλογο, τη διαμαρτυρία ακόμα και τη διαδήλωση», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωράει σε «αθλιότητες» προκειμένου να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» ειδικά μετά το «φιάσκο» του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ως «αθλιότητα» την «προσπάθεια» που έγινε το προηγούμενο Σάββατο να μην προβληθούν στις οθόνες της τηλεόρασης οι εικόνες από την Ικαρία, σχολιάζοντας ότι είναι «μάταιος κόπος» καθώς η «τεχνολογία δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια».

Επιπρόσθετα, στηλίτευσε την «ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη» της ΕΡΤ, για τη μη προβολή πλάνων από την Ικαρία και του Δημήτρη Λιγνάδη «με άλλους», αφήνοντας αιχμές κατά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενώνη περί «κάλυψής» του, ενδεχομένως «με άνωθεν εντολές».

Ως τρίτη «αθλιότητα», χαρακτήρισε την «προσπάθεια» της ΝΔ από χτες να «εξισώσει το κορονογλέντι της Ικαρίας» με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα, όπου, «μπροστά σε κάμερες» και «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας» συναντήθηκε με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, ιδίως της εστίασης.

Τέλος, εξέφρασε τη «θλίψη» του για τις «μεθόδους» που χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και την απόπειρα «να αλλάξει τις λέξεις από τη συνέντευξη» που παραχώρησε στον Alpha, «προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση» ότι «αναλαμβάνει το ρίσκο της επιδείνωσης» της επιδημιολογικής κατάστασης από τις διαδηλώσεις.

Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που είπε είναι ότι «δέχεται το ρίσκο» και γι’ αυτό «ζητά να μην προχωρήσει η νομοθέτηση που δημιουργεί αντιδράσεις».

«Προφανώς και το κατάλαβε. Αλλά σε αυτό το σημείο της αθλιότητας έχετε υποπέσει. Με fake news, με διαστρέβλωση, με αλλαγή των λέξεων, για να δημιουργήσετε εντυπώσεις», τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην «επικοινωνιακή υπεροπλία» της κυβέρνησης, που της δίνει τη δυνατότητα «να κάνει ό,τι γουστάρει».

«Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια, ούτε την ίδια τη δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Ευλόγως δημιουργεί αντιδράσεις η προσπάθειά σας να νομοθετήσετε στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας και μάλιστα στα μουλωχτά. Να αναλάβετε την ευθύνη και για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και κυρίως για το γεγονός ότι εάν δεν αναστείλετε τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και ευλόγως διαμαρτυρίες και ευλόγως διαδηλώσεις, οι οποίες πιθανόν και να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και σε άλλες πόλεις. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει «το ίδιο νομοσχέδιο», χωρίς αλλαγές, «μόλις θα υπάρχει δυνατότητα να το συζητήσουμε σε συνθήκες μεγαλύτερης άνεσης, όχι με την δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού πάνω από το κεφάλι μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ