Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Κομισιόν για τα εμβόλια: Αν δεν λύσουμε το θέμα μέσω του διαλόγου, θα κινηθούμε νομικά

Τι αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη τρεις ηγέτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληραίνει και άλλο την τακτική της η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και με τις οποίες η Κομισιόν έχει υπογράψει συμφωνίες, με τον Σαρλ Μισέλ να αναφέρει ότι εάν δεν λυθεί το θέμα μέσω του διαλόγου θα ακολουθηθεί η νομική οδός. Αυτό έγραψε και σε απαντητική επιστολή που έστειλε, επίσης, σε Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμα τρεις ηγέτες της ΕΕ. 

Την ίδια ώρα, η αρμόδια επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να πείσει τις εταιρείες – και ιδίως την «AstraZeneca» – να τηρήσουν τα υπεσχημένα, χωρίς φυσικά να μασάει τα λόγια της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί, παράλληλα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ακόμη και με «εφόδους» – όπως στην «AstraZeneca» – για να πιστοποιήσουν ότι εταιρείες λένε την αλήθεια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (28/01) έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρίχνει στο τραπέζι τα νομικά μέσα που μπορεί να ενεργοποιήσει η ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν.


«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τους 27 ηγέτες της Ένωσης.

«Εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω, ωστόσο, ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.

Σαρλ Μισέλ σε Μητσοτάκη και ακόμη τρεις ηγέτες: Νομικά μέσα για την εξασφάλιση των εμβολίων

Όπως αναφέρθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορονοϊού αφήνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Στον απόηχο του «πολέμου για τα εμβόλια», ο κ. Μισέλ διαμηνύει, υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση των «27», ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να τηρηθούν. «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων» προειδοποιεί.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλείται το άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη – μέλη της θα αποκτήσουν δυνατότητα για νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες. Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ηγέτες είχαν αποστείλει κοινή επιστολή για το ζήτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 19 Ιανουαρίου, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχετε απόλυτο δίκιο ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν καθοριστικός παράγοντας (game-changers) στη μάχη μας κατά του κορονοϊού», αναφέρει ξεκινώντας την επιστολή του ο κ. Μισέλ, επισημαίνοντας κι εκείνος την ανάγκη να εστιαστούν οι προσπάθειες όλων για να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

«Η τηλεδιάσκεψή μας στις 21 Ιανουαρίου (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής) αποκάλυψαν την καθαρή, κοινή μας θέση ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν. Είναι άκρως επείγον ζήτημα κι αυτό περιλαμβάνει – όπως σωστά επισημαίνετε – τη διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής διαδικασίας εγκρίσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ευχαριστεί, επίσης, τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους ηγέτες για την πολύτιμη, όπως λέει, πρότασή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού μέσα από την παράδοση των δόσεων προς τα μέλη της ΕΕ πριν ακόμη από την έγκρισή τους από τον ΕΜΑ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνον εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες δόσεων προς παράδοση. «Δυστυχώς, οι καθυστερήσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ένα ζήτημα σοβαρής ανησυχίας», σημειώνει ο κ. Μισέλ, υπογραμμίζοντας την κοινή δήλωση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων από τις εταιρείες.

«Έως τώρα, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από κάποιες εταιρείες δεν μας έχουν δώσει τις διασφαλίσεις που θέλουμε. Συνεχίζουμε το διάλογο, αλλά πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει τα αποθέματα εμβολίων και να διατρανώσει ότι η προστασία των πολιτών της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα. Με αυτό ως δεδομένο, καλωσορίζω την πρόταση της Επιτροπής για έναν μηχανισμό διαφάνειας στις εξαγωγές, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για να διασφαλίσει ότι οι δόσεις των εμβολίων που προορίζονται εξαρχής για τα κράτη-μέλη δεν πρόκειται να εξαχθούν (εκτός ΕΕ)», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων με τις εταιρείες μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι με την «AstraZeneca» η Κομισιόν έχει μεγάλη κόντρα σε σχέση με τις δόσεις. Με τη μείωση των εμβολίων είναι στο 75% και όχι στο 60%.

Την ίδια ώρα, που οι Αρχές στη Γερμανία ανέφεραν ακατάλληλο για άτομα άνω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού.

Η Κομισιόν ανακοινώνει την Παρασκευή λεπτομέρειες για τις εξαγωγές εμβoλίων από την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Παρασκευή (29/01) τις λεπτομέρειες μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις μειώσεις των ποσοτήτων των προγραμματισμένων παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις 27 χώρες μέλη.

Η Κομισιόν, η οποία συντόνισε την συλλογική διαδικασία παραγγελιών εμβολίων, ανακοίνωσε την Τρίτη (26/01) ότι θα προτείνει την επιβολή διαδικασίας καταγραφής των εξαγωγών εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στο ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Την Πέμπτη, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η πρότασή της αφορά την διαφάνεια και την παροχή εξουσιοδότησης.

«Η απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού θα ληφθεί την Παρασκευή», διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία AstraZeneca θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά 60% περίπου εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής. Περικοπές στην τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια έγιναν και από την εταιρεία «Pfizer».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ