Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πολάκης θυμάται: Η μέρα που πήγε για ψάρεμα και κινδύνεψε να σκοτωθεί από άλλο σκάφος

Καλό θα είναι να γίνει μάθημα για όλους...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η απώλεια του Σήφη Βαλυράκη μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τον Παύλο Πολάκη που έχει αναφερθεί με άκρως εγκωμιαστικά σχόλια στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία αναφορά του όμως έγινε αιτία να θυμηθεί και μια προσωπική του περιπέτεια.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξιστόρησε με ανάρτησή του στο facebook τα όσα έζησε σε μια φαινομενικά συνηθισμένη βόλτα του για ψάρεμα το καλοκαίρι του 1997, όταν λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του… Όπως γράφει, θυμάται αυτή την ημέρα με αφορμή τα όσα ακούγονται περί πιθανού χτυπήματος του Βαλυράκη από άλλο σκάφος.

“Διαβάζοντας τη δραματική εξέλιξη που παίρνει η ιστορία με το Σήφη τον Βαλυράκη, νιώθω πολύ θυμό σκεφτόμενος πως ένας άνθρωπος με το πάθος του Σήφη, τη σωματική του κατάσταση παρά τα χρόνια του και την «ψυχή» που είχε, μπορεί να πήγε με αυτόν τον τρόπο… Δυστυχώς μπορεί να έγινε έτσι όπως βγαίνει τώρα στην επιφάνεια, με τον τσακωμό με κάποιο επαγγελματία ψαρά που κάνοντας κύκλους γύρω του για να τον αποτρέψει από το ψαροντούφεκο, δημιούργησε κυματισμό με αποτέλεσμα να πέσει από το φουσκωτό του και τελικά τον χτύπησε η βάρκα του ψαρά ο οποίος πιθανότατα δεν τον είδε όταν συνέβη η πρόσκρουση, αλλά σίγουρα το κατάλαβε μετά και έφυγε ελπίζοντας πως δεν θα ανακαλυφθεί…

Αναλογιζόμενος αυτά μου ήρθε στο μυαλό μια αντίστοιχη (όχι ίδια) ιστορία που έχω ζήσει το καλοκαίρι του ’97 σε μια ακτή πίσω από την Αγία Ρούμελη στα Σφακιά που δείχνει πόσο λεπτό είναι το νήμα της ζωής μας τελικά και πως μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου μπορεί να χαθούν όλα ή να γλυτώσεις…

Είναι Ιούλιος του 1997, είμαι στον τελευταίο χρόνο της ειδικότητας της Χειρουργικής στο Κρατικό της Νίκαιας και μετά από τη μεγάλη απεργία του Ιουνίου όπου αλλάξαμε την εφημερία στον Πειραιά από μέρα παρά μέρα σε ανά τριήμερο, πήραμε αυξήσεις ως νοσοκομειακοί γιατροί μετά από δώδεκα χρόνια και πήραμε περίπου 3 δις δραχμές χρηματοδότηση για το νοσοκομείο (για το ΤΕΠ ,τον Τεχνητό Νεφρό και τα εργαστήρια) αισθανόμενος πλήρη δικαίωση ,παίρνω την καλοκαιρινή άδεια και πάω στα Σφακιά βέβαια…Μαζί με τη Δώρα που ήταν τότε ειδικευόμενη Πνευμονολόγος στο Σωτηρια (όντας και νιόπαντροι).

Τότε είχα ένα φουσκωτό το Novurania 4,60 με μια 60 άρα μηχανή. Μανιτεβελο σκάφος, τραβιόταν εύκολα με συμβατικό αυτοκίνητο ,με αρκετούς χώρους ,πολυεστερική γάστρα ,ρηχή όμως που πάνω από τα 4 μποφόρ κοπάναγε αρκετά αλλά για ψαροντούφεκο και μικρομεσαίες βόλτες ήταν ιδανικό. Οι συνήθεις βόλτες ήταν στις παραλίες γύρω από το Φραγκοκαστέλλο όπου το έριχνα από τη γλύστρα που είχε φτιάξει τότε ο και μετέπειτα σύντεκνος μου ο Σπύρος ο Βρανάς και τότε πρόεδρος της κοινότητας Πατσιανού. Έφτανα και Γαύδο και Γαυδοπούλα όταν είχε μπουνάτσες και βέβαια τα αγαπημένα μέρη ήταν από τη χώρα Σφακίων μέχρι το φαράγγι της Τρυπητής που ήταν τα σύνορα Σφακίων Σέλινου .Η περιοχή μετά τη χώρα Σφακιων δεν έχει δρόμο που να κατεβαίνει στη θάλασσα μέχρι τη Σούγια. Μια απόσταση είκοσι και κάτι μιλίων με απίθανα βουνά τρομερές παραλίες ,πευκόφυτη στο μισό της μέρος ,έξοδος πολλών φαραγγιών στη θάλασσα (Αράδαινας, Ελυγιας, Σαμαριάς, Κλάδου-Δώματα, Τρυπητής) που ΕΙΝΑΙ ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα.

Τότε όργωνα αυτά τα μέρη με το φουσκωτό και κάθε μέρα ανακάλυπτα και νέους βυθούς και τρομερές εμπειρίες. Ήμουν και 32 χρόνων και (παρά το τσιγάρο) κατέβαινα βαθιά και έπιανα πολλά ψάρια που τότε άρχιζαν να δέχονται την πίεση από την υπεραλίευση αλλά υπήρχαν πολλά.

Μια μέρα λοιπόν πήγα για ψάρεμα με το φουσκωτό το απόγευμα μόνος μου .Η Δώρα που πάντα ερχόταν μαζί μου ,έχοντας κουραστεί την προηγούμενη μέρα που είχαμε πάει Γαυδοπούλα και είδε λίγο το Χριστό φαντάρο στο γυρισμό γιατί είχε βάλει καιρό, δεν ήρθε μαζί μου.

Η παρέα της Δώρας στο φουσκωτό όλα αυτά τα χρόνια και τότε και τώρα σε μένα λειτουργεί με δυο τρόπους. Πρώτον νιώθω πως είναι κάποιος μαζί μου και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ασφαλείας και δεύτερο επειδή είναι κάποιος μαζί μου και πρέπει να τον γυρίσω πίσω ποτέ(σχεδόν τα πρώτα χρόνια ,σίγουρα εδώ και μια δεκαετία) ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΩ ΤΑ ΟΡΙΑ στη βουτιά !Επίσης όταν κάποιος είναι μαζί σου πάνω στο φουσκωτό βλέπει τα διερχόμενα σκάφη σε προειδοποιεί η τους προειδοποιεί καθώς τότε ειδικά η Δώρα ήξερε να κουμαντάρει το φουσκωτό και με ακολουθούσε παράλληλα με την ακτή όντας πιο ανοιχτά από μενα.

ΕΚΕΙΝΗ τη μέρα λοιπόν το πρώτο λάθος ήταν πως δεν ήρθε η Δώρα. Το δεύτερο λάθος ήταν πως λόγω του συγκεκριμένου ψαρέματος που πήγα να κάνω (γιατί ξεκίνησα απόγευμα ,δεν είχα πολλή ώρα, ήμουν κουρασμένος από τις χθεσινές βαθιές βουτιές στη Γαυδοπουλα ) δεν πήρα μαζί μου σημαδούρα!!!

Είχα διαλέξει να πάω σε ένα συγκεκριμένο σημείο μετά την Αγία Ρουμελη ,πονηρό που δεν το πιάνει το μάτι σου το οποίο όμως έχει μεγάλους σαργούς ρηχά ακριβώς στην κάθετη ακτή και λίγο πιο μέσα ακριβώς απέναντι από τα μικρά κατρακύλια έχει μια έκταση σαν ένα γήπεδο μπάσκετ περίπου που είναι γεμάτο πλάκες και ανάμεσα τους αυτή η μαύρη λασποάμμος με φύκια που είναι ιδανικός τόπος για μπαρμπούνια .Μεγαλα μπαρμπούνια όμως…

Άραξα λοιπόν το φουσκωτό παράλληλα με την ακτή ,απέναντι από τα κατρακύλια στο τέλος προς το πέλαγος του «γηπέδου» σε μια απόσταση από την ακτή 35-40 μέτρα .
Εκεί θα ψάρευα σε ένα παραλληλόγραμμο 60 επι 40 μέτρα που ήταν ο τόπος που είχα ανακαλύψει ένα χρόνο πριν και είχα βγάλει σχεδόν πέντε κιλά μπαρμπούνια με το ψαροντούφεκο .Δεν πήρα σημαδούρα γιατί θεωρούσα πως και βάρκα η φουσκωτό να ερχόταν ήμουν τόσο κοντά στην ακτή που αποκλείονταν να περάσει ανάμεσα στο φουσκωτό μου και την ακτή και δεν θα απομακρυνόμουν πολύ κατά μήκος ώστε να κινδυνεύσω.

Άρχισα λοιπόν το ψάρεμα από την ακτή όπου χτύπησα σε 1,5 μέτρο νερό τρεις καλους σαργούς τους οποίους γύρισα στο σκάφος τους έβαλα στη λεκάνη του κινητήρα και παίρνοντας τα δυο 65αρια ψαροντούφεκα με την πεντάαινα που είχα μαζί μου, πήγα για τα μπαρμπούνια που όντως ήταν ξανά πάρα πολλά και ήρεμα !! Πήρα δυο ψαροντούφεκα γιατί τα ψάρια ήταν τόσα πολλά ,το βάθος 5-6 μέτρα και βουταγα και με τα δυο και χτύπαγα ένα ψάρι με το ένα και ένα με το άλλο σχεδόν ταυτοχρονα (δεν λέω ψέμματα ,έτσι έκανα μιλάμε για 23 χρόνια πίσω)

Είχα χτυπήσει πολλά ψάρια (πάνω από τριάντα )κάνοντας πέντε έξι φορές μπρος πίσω και παράλληλα με την ακτή το «γήπεδο» ,είχα αδειάσει δυο φορές την ψαροκρεμαστρα που είχα στη μέση μου για να μη με βαραίνουν και έκανα για τελευταία φορά τη βόλτα μπρος πίσω για να φύγω γιατί είχε πάει πια σχεδόν οκτω η ώρα .Ο ήλιος ειχε γύρει καλά ,αν τον κοίταζες σε τύφλωνε και η θάλασσα στραφτάλιζε από τις πλάγιες ακτίνες του .Είχα την πλάτη μου στον ήλιο κολυμπούσα προς Αγία Ρουμελη ,είχα απορροφηθεί από το ψάρεμα ,δεν άκουγα ,έβλεπα, σκεφτόμουν τίποτα άλλο παρά μόνο τα ψάρια ,που παρά τα όσα είχα χτυπήσει ήταν πολλά και εκεί και κάνω μια βουτιά όπου πάλι χτυπάω μαζί δυο μπαρμπούνια με τα ψαροντουφεκά.

Ήμουν σε ένα βάθος έξι μέτρων ανέβαινα αργά στην επιφάνεια κρατώντας τα ψαροντούφεκα που κρέμονταν οι βέργες με τα ψάρια στην άκρη και περίπου ένα μέτρο πριν την επιφάνεια, ακούω ήχο εξωλέμβιας κοιτάω πάνω και μπροστά και βλέπω σε λιγότερο από ένα μέτρο από το κεφάλι μου μια καρινα πλαστικής βάρκας να έρχεται κατευθείαν απάνω μου!!!!!

Ευτυχώς αντέδρασα γρήγορα, ήμουν 32 χρόνων ,πολύ πιο δυνατός από τώρα και βέβαια είχα και τύχη….

Άφησα αστραπιαία τα ψαροντουφεκά ,έβαλα τα χέρια μου μπροστά ,έσπρωξα με δύναμη την αριστερή μεριά της βάρκας στρίβοντας ταυτόχρονα το σώμα μου αριστερά γυρνώντας την πλάτη προς το τοίχωμα της βάρκας προφυλάσσοντας το κεφάλι και τότε ένιωσα ένα καλό χτύπημα στα πλευρά και στη μέση που μου έκοψε την ανάσα, αλλά δεν έχασα τις αισθήσεις μου ,ούτε βούλιαξα .Το χτύπημα ήταν από τον πλαστικό σταθεροποιητή που έβαζαν παλιά πάνω από τις προπέλες και λειτουργούσε σαν φλαπ για να κατεβάζει την πλώρη. Είχα αποφύγει να με χτυπήσει η βάρκα στο κεφάλι η στην μπροστινή μεριά του θώρακα και της κοιλιάς όπως την έσπρωξα και έστριψα το σώμα μου αλλά σπρώχνοντας τη βάρκα να στρίψει δεξιά γύρισε στο τελείωμα της η μηχανή και με χτύπησε το πλαστικό πάνω από την προπέλα στην πλάτη

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ: Ένας από την Αγία Ρουμελη που πήγαινε να δει τα ζώα του που είχε σε ένα φαράγγι πιο πέρα ,είδε το φουσκωτό,δεν είδε κανέναν απάνω,δεν έβλεπε σημαδούρα ,τον είχε στραβώσει κι ο ήλιος και δεν με έβλεπε εμένα όσο ήμουν στην επιφάνεια με το αντιλαρισμα του νερού και αποφάσισε να περάσει ανάμεσα στη βάρκα και την ακτή για να δει τι γίνεται .(Λάθος βέβαια ,που ήρθε να προστεθεί στα δυο δικά μου)

Ευτυχως πήγαινε αργά ,αλλά όχι και πολύ αργά…. Ο άνθρωπος το κατάλαβε πως με χτύπησε ,σταμάτησε βέβαια ,με βοήθησε και ανέβηκα στη βάρκα του ,όπου συνήλθα λίγο. Είχε σκιστεί η στολή, είχα γδαρθεί στην πλάτη ,πόναγα αρκετά έως πολύ,άρχισα να σκέφτομαι έχει γούστο να’ χω κάνει κάνα πνευμοθωρακα ή ρήξη σπληνος από κάνα κάταγμα πλευρών, ψηλαφομουν μόνος μου στα πλευρά και στην κοιλιά, δύσπνοια δεν είχα αλλά πόναγα πολύ σε ένα πλευρό και στους παρασπονδυλικούς μύες.

Εντέλει μετά από κάνα εικοσάλεπτο ,συνήλθα αρκετά από το χτύπημα εγώ ,από το σοκ αυτός ,μπήκα στη θάλασσα ,μάζεψα τα ψαροντούφεκα που έπλεαν στα μεσόνερα, ανέβηκα στο φουσκωτό μου και γύρισα στο Φραγκοκαστελλο.

Πόναγα κάμποσες μέρες μετά έπαιρνα παυσίπονα και συνέχισα βέβαια το ψάρεμα (με παρέα πια)

Πολλές φορές έχω αναλογιστεί πως εκείνη τη μέρα για ένα δυο δέκατα του δευτερολέπτου θα είχα πεθάνει η θα είχα βαριά αναπηρία .(είναι το δεύτερο συμβάν που έχω βιώσει έτσι)

Από τότε βέβαια ,ούτε για αχινούς δεν πάω χωρίς σημαδούρα και προσπαθώ πάντα να έχω παρέα στο σκάφος τουλάχιστον, αν όχι και ζευγάρι στη βουτιά (αυτό δεν είναι πάντα εφικτό με τη ζωή που κάνω…)

……..Είναι επικίνδυνο σπορ το ψαροντούφεκο ,γιατί μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο.
Όμως οι εικόνες και η ικανοποίηση που σου δίνει αυτή η επαφή με το υγρό στοιχείο και τα πλάσματα της θάλασσας δεν συγκρίνονται με τίποτα .Εμένα αδειάζει το μυαλό μου ,βγαίνω ξεκούραστος και όσο κι αν σας φανεί παράξενο και στην Ιατρική και στην πολιτική παρά πολλές ιδέες η λύσεις προβλημάτων, μου έχουν έρθει σαν εκλάμψεις μέσα στη θάλασσα .Λες και δουλεύει ένα τμήμα του εγκεφάλου υποσυνείδητα πράγματα που με απασχολούν και η ικανοποίηση που νιώθω με την επαφή με τη θάλασσα ,οι ενδορφίνες που εκκρίνονται από την ικανοποίηση του ψαρέματος ,να λύνουν το πρόβλημα …..

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΜΩΣ…..
ΥΓ. Μακάρι στα 78 μου να μπορώ να πηγαίνω για ψάρεμα όπως πήγαινε ο Σήφης που ήταν άντρας από τους λίγους που έβγαλε ο τόπος μας:”.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ