Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όπου έχει δικαίωμα

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς ακολουθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα «Rafale»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ευρύτατη πλειοψηφία η οποία συνοψίζεται σε πέντε «ναι» και ένα «παρών» του ΚΚΕ εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια. Σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020.

«Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όπου έχει δικαίωμα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, με τον Υπουργό Εξωτερικών να εντάσσει, πάντως, και το «παρών» στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας.

Κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τα κόμματα γιατί απέδειξαν στην πράξη την εθνική ομοψυχία επισημαίνοντας ότι στο παρελθόν ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν ήταν η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται απολύτως του δικαιώματος να επεκτείνει χωρικά ύδατα και να ασκήσει κυριαρχία όπου έχει δικαίωμα και με ουδένα τρόπο δεν διανοείται ότι μπορεί να αποποιηθεί κάποιου εξ αυτών των δικαιωμάτων.

«Η επόμενη φάση θα αφορά στην περιοχή νότια της Κρήτης. Γίνονται ήδη μελέτες. Διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα και για το Αιγαίο» είπε υπενθυμίζοντας την ιστορική όπως τη χαρακτήρισε τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ , όταν σαφέστατα ξεκαθάρισε τη θέση της χώρας του ως προς το δικαίωμα κυριαρχίας της πατρίδας μας.

«Είναι εξαιρετική ημέρα για τη Βουλή των Ελλήνων. Από τις σπάνιες ευκαιρίες που δίνονται στη ζωή ενός βουλευτή κι ενός Υπουργού. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Δένδια στην επικείμενη ενημέρωση των κομμάτων την προσεχή Δευτέρα (18/01), καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε διατεθειμένος να απαντήσει σε ερωτήσεις όχι μόνο για τις κινήσεις στρατηγικής αλλά και για τις κινήσεις τακτικής της χώρας.

Δένδιας για τα 12 μίλια στο Ιόνιο: Μεγαλώνουμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1947

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947», τόνισε, νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών και συνέχισε: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». 

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς ακολουθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα «Rafale».

Κατρούγκαλός Βουλή επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας 12 μίλια Ιόνιο Rafale

«Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», ανέφερε ακόμα… 

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι η έκταση της Κρήτης είναι κατά τι πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο αυτό», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Καθορισμός αιγιαλίτιδας

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έκδοση και θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με το σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι προβλέψεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο νόμος θα έχει εφαρμογή σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής Επικράτειας καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δεκεμβρίου του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Μπακογιάννη Λοβέρδος Βουλή επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας 12 μίλια Ιόνιο Rafale

Ιστορική συνεδρίαση

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι η πρώτη φάση μιας σειράς ενεργειών που η Ελλάδα έχει δικαίωμα να πράξει, δηλαδή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο σε όλη την επικράτεια της», ανέφερε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας.

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής κατέθεσε ωστόσο την «έντονη διαμαρτυρία της για την οργάνωση της συζήτησης» δεδομένου ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, θα ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα «Rafale».

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι οι δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας προγραμματίστηκαν, η πρώτη (σ.σ. για τα 12 νμ στο Ιόνιο) για τις 2 το μεσημέρι και η δεύτερη (σ.σ. για τα «Rafale») στις 5 το απόγευμα επειδή το νομοσχέδιο για τα «Rafale» κατατέθηκε από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ