Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για τις ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, κατά το οποίο διάφορα κράτη-μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Moderna που τους αναλογούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ζήτημα της αγοράς – από την Ελλάδα – του συνόλου των εμβολίων της Moderna που της αναλογούν και το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές τής πατέντας των εμβολίων, με σκοπό την επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, φέρνουν, με ερώτησή τους, προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Στην ερώτησή τους με θέμα «Διαφαινόμενες ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19» επικαλούνται πρόσφατο δημοσίευμα του Politico, κατά το οποίο διάφορα κράτη-μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Moderna που τους αναλογούν. Τονίζουν πως «ειδικότερα η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκατ. δόσεις, παρότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκατ. επιπλέον δόσεις». Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι «σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ήδη η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις από αυτές που τους αναλογούν βάσει του κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδίου κατανομής των εμβολίων».

Με βάση τα παραπάνω ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

« – Πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί;

– Με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών-μελών, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός;

– Καθώς η ΕΕ έχει συμβάλει με γενναία χρηματοδότηση στη παραγωγή των εμβολίων, εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης μετά από διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και συνακόλουθα να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη-μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός;».

Το ΜέΡΑ25 επικρίνει την κυβέρνηση για το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Για «άστοχη, αποσπασματική και εν τέλει εγκληματική διαχείριση» του εμβολιασμού του πληθυσμού κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κριθαρίδης τονίζει ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να γίνουν οι εμβολιασμοί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας. Σήμερα όμως, προσθέτει, αποφασίστηκε τελικά πως οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους νοσοκομεία και όχι τα Κέντρα Υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, είναι τα εμβολιαστικά κέντρα από περίπου 1.000 μετατρέπονται ξαφνικά σε λιγότερα από 100 -αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε νομός έχει περίπου 1 νοσοκομείο- και το κόστος αυτής της απόφασης καλούνται να το σηκώσουν αιφνιδιασμένοι γιατροί και ηλικιωμένοι που θα χρειαστεί να διανύσουν πλέον μεγάλες αποστάσεις.

Ο κ. Κριθαρίδης υπογραμμίζει ότι «το ΜέΡΑ25 καιρό τώρα καλεί την Κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ, το οποίο τώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον καθολικό εμβολιασμό και έπειτα να ενταχθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η Κυβέρνηση ωστόσο για άλλη μια φορά βυθίστηκε στο βάλτο μιας άστοχης, αποσπασματικής, εν τέλει εγκληματικής διαχείρισης, που τώρα υπονομεύει τον εμβολιασμό του πληθυσμού».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ