Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

«Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει και τους ανέργους» – Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δωρεά μετακίνηση

Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη δωρεάν μετακίνησης των ανέργων και τους ανασφάλιστους πολίτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μητσοτάκης, Καραμανλής, Κεφαλογιάννης “ξηλώνουν” την πρόβλεψη δωρεάν μετακίνησης των ανέργων στην επικράτεια με τα ΜΜΜ. Ο άνεργος εκτός της περιφέρειάς του παύει να θεωρείται άνεργος», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και της αναπληρώτριας τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

«Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής καταστροφής και αύξησης της ανεργίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα πλήττει και τους ανέργους. Με μια μικρόψυχη και αντικοινωνική απόφαση, περιορίζει το δωρεάν δικαίωμα μετακίνησής τους στην επικράτεια», προσθέτουν.

«Δηλαδή, όταν ο άνεργος της Πάτρας ψάχνει δουλειά στην Αθήνα, παύει να θεωρείται άνεργος και πρέπει να πληρώνει. Αναρωτιέται κανείς γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση. Για εξοικονόμηση κονδυλίων ή για τιμωρία των ανέργων», συμπληρώνουν.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Κεφαλογιάννης πρέπει να καταλάβουν ότι ακυρώνουν κάθε κοινωνική πολιτική με τις περικοπές δικαιωμάτων και επιδομάτων», σημειώνουν.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι – όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι μόνο σε αυτά του τόπου μόνιμης κατοικίας τους», καταλήγουν.

Τέλος η δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για ανέργους εάν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι

Όπως ανακοινώθηκε, ένα χριστουγεννιάτικο… μποναμά έκρυβε για τους ανέργους η φετινή Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών για τον καθορισμό των δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ στην Αττική και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.

Για πρώτη φορά από την έναρξη ισχύος του μέτρου προβλέπεται ρητά ότι οι άνεργοι θα έχουν δικαίωμα μηδενικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης μόνο στην περίπτωση που είναι μόνιμοι κάτοικοι των συγκεκριμένων Περιφερειών.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση επισημαίνεται ότι δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ έως και το τέλος του 2021, είναι οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο οι άνεργοι θα έχουν απαλλαγή κομίστρου στα λεωφορεία, το μετρό, το τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο της Αθήνας και στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης εφόσον διαμένουν μόνιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της ΠΕ Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ AE [Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.] ή στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΑ, η δωρεάν μετακίνηση είναι δυνατή μόνο με την έκδοση και διάθεση στους δικαιούχους ανέργους από τον ΟΑΣΑ ΑΕ προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης.

Οι κάρτες φέρουν τα στοιχεία των κατόχων τους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά απ’ αυτούς, ενώ σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύονται μαζί με τα παραστατικά που πιστοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Στα 96,5 εκατομμύρια οι αποζημιώσεις στις συγκοινωνιακές εταιρίες για μειωμένα και ελευθέρας

Σε 50 εκατομμύρια ευρώ μη συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ προσδιορίζεται η αποζημίωση για την παροχή δικαιωμάτων μετακίνησης στα Αστικά Συγκοινωνιακά Μέσα του ΟΑΣΑ (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ ΑΕ), την οποία στο εξής θα αναζητεί ο Οργανισμός από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όχι από τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία (Παιδείας για τα μαθητικά, Εργασίας για ανέργους, κλπ), όπως συνέβαινε έως τώρα.

Αντίστοιχα για τον ΟΑΣΘ, η αποζημίωση ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ (συν ΦΠΑ).

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) και στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) καθορίζεται για το έτος 2020 το ύψος της πίστωσης για την πληρωμή της δαπάνης που προκαλείται:

  • από τη με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο μετακίνηση των πολυτέκνων στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) συνολικού ύψους 1.382.000,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
  • από τη με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο μετακίνηση των πολυτέκνων στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) συνολικού ύψους 1.290.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ,
  • από τη δωρεάν μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) συνολικού ύψους 5.000.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ,
  • δ) από τη με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο μετακίνηση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) στα ΚΤΕΛ που ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) συνολικού ύψους 4.100.000 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Στην απόφαση ορίζεται ότι τα ΚΤΕΛ δε θα λαμβάνουν κανένα επιπλέον τίμημα για τη μετακίνηση των πολυτέκνων και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και για τα ΑμεΑ, από αυτό που αντιστοιχεί στο αντίτιμο της δαπάνης μειωμένης κατά 50% ή 100%, κατά περίπτωση, (ΑμεΑ), με βάση την ισχύουσα νομοθεσία καθορισμού των κομίστρων και οφείλουν να τηρούν απολογιστικά στοιχεία πραγματοποιηθέντων μετακινήσεων για τις ανωτέρω κατηγορίες πληθυσμού (πολύτεκνοι και ΑμεΑ).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ